19 / 11 / 2024

Hava parası kanunu

Hava parası kanunu

Hava parası, kiralanmış bir yerin boşaltılması karşılığında çıkan kiracıya örf olarak ödenen paraya deniyor. Peki, hava parası yasal mıdır? Hava parası nasıl alınır? İşte yanıtı..

Ünlü iş adamı 60 bin TL'ye oturan kiracısını hava parası vererek çıkardı! Evinin yeni kira bedeli ise dudak uçuklattı

Ünlü işadamı Fırat Yiğit, İstanbul'un Bebek semtinde 60 bin liraya oturan kiracısını çıkarmak için 2 milyon TL hava parası vermeyi teklif etti. Kiracı ise kabul etti. İşadamı, aynı evi tekrar kiraya verecek. Evin yeni kiralık bedeli ise görenlerin dudağını uçuklattı...

Kiracı ev sahibi savaşında son perde! Kiracılar hava parası istiyor!

Son zamanlarda gündemden düşmeyen kiracı ev sahibi savaşında sular durulmuyor. Kiracılar şimdi de hava parası istiyor... İşte detaylar...

Kira artışlarına yüzde 25 sınır sektörü sarstı! Kontratlar 2 Temmuz'a ötelenirken, fiyatlar şimdiden katlandı!

Konut kiralarında 1 Temmuz 2023’e kadar uygulanacak olan yüzde 25’lik kira artış sınırına takılmak istemeyen pek çok konut sahibi yeni kontratlarını 2 Temmuz tarihinde öteliyor. Hava parasının da gündeme geldiği bu günlerde, kiralık ev fiyatları yüzde 1 arttı. 

Kur artışı 200 mağaza yuttu!

Ekonominin bel kemiği üreticiler ‘yüksek kur’ ve ‘hava parası’ arasına sıkıştı. İstiklal Caddesi’nde aylık 75 bin dolara tırmanan astronomik kira ücretlerine katlanamayan 200 dükkan kepenk indirdi.

Kira parası artışı nasıl yapılır?

Kiracılık kanunu gereğince, kira parasına zam yapma hakkı, sözleşmenin yenilenmesi halinde doğuyor. Peki, mesken ve işyeri kiralamalarında kiraya ne kadar zam yapılır? Kira parası artışı nasıl yapılır?

Kira parasının bankaya yatırılması zorunluluğu var mı?

Taşınmaz malların kiraya verilmesinden elde edilen kira gelirleri, Gelir Vergisi Kanunu gereğince vergiye tabi tutuluyor. Peki, kira gelir vergisinin tespiti için kira parasının bankaya yatırılması zorunluluğu var mı?

Tapu harç parası ne kadar?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı 4 sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Peki, tapu harç parası ne kadar? Tapu harç parası nasıl hesaplanır?

2015 Tapu parası ne kadar?

492 Sayılı Harçlar Kanunu’na bağlı (4) sayılı tarifede yer alan tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor. Peki, tapu alım satımı için ne kadar harç ödenir? 2015 Tapu parası ne kadar?

İstiklal Caddesi'nde dükkan kiraları tavan yaptı!

Türkiye’de en fazla cironun yapıldığı İstiklal Caddesi’nde kiralar tabir yerindeyse uçtu. 250 metrekare dükkana 120 bin dolar kira istenirken hava parası binasına göre 5 milyon doları buluyor...

Hava parası nedir?

1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince, "hava parası" yasal hale geldi. Peki, hava parası nedir? Hava parası ne için alınır? Hava parası nasıl alınır? İşte sorularınızın yanıtı...

Hava parası yasal mı?

Hava parası, kiralanmış bir yerin boşaltılması karşılığında çıkan kiracıya örf olarak ödenen paraya deniyor. Peki, hava parası yasal mıdır? Hava parası nasıl alınır? İşte yanıtı..

Hava kalitesinin korunması yönetmeliği!

Hava kalitesinin korunması yönetmeliği, 2 Kasım 1986 tarihinde 19269 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelikte, Çevre Kanunu’nun 1 ve 3 üncü maddelerinde öngörülen amaç ve ilkeler doğrultusunda hazırlanan esaslara yer veriliyor...

Alemdağ Caddesi ciroda Bağdat Caddesi’ni solladı!

AVM yatırımları, markaları yeniden caddelere yöneltti, Ciroda ilk sırayı İstiklal alırken Ümraniye’deki Alemdağ Caddesi, Bağdat Caddesi’ni geride bıraktı. İstiklal Caddesi’nde hava parası milyon doları aştı.

Hava parası kanunu Haberi

Hava parası kanunu

Hava parası yasal mı?

Hava parası, kiralanmış bir yerin boşaltılması karşılığında çıkan kiracıya örf olarak ödenen paraya deniyor. 


Ülkemizde hava parası genellikle ticari faaliyet için kullanılan taşınmazların kiralanması için alınıyor. Hava parasını mal sahibinin alması durumunda alınan bu para kiranın bir cüzü olarak kabul ediliyor.


Hava parasını kiracının başka bir kiracıdan alması durumunda ise alınan bu para kiracının oturma hakkından vazgeçmesinin karşılığı olarak kabul ediliyor. 


Hava parası mevzusu, taraflar arasında birtakım problemlere de neden oluyordu. Ancak, 1 Temmuz 2012 tarihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu gereğince, "hava parası" yasal hale geldi.


Yeni Borçlar Kanunu gereğince işyeri kiralamalarında devreden kiracının sorumluluğu kira sözleşmesinin bitimine kadar ve en fazla da 2 yıl süreyle devam ediyor. Konu ile ilgili yasal esaslar şu şekilde sıralanıyor:


II. Alt kira ve kullanım...