15 / 05 / 2024

Hemşehri hukuku tanımı

Hemşehri hukuku tanımı

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisi oluyor. Beldeyi ilgilendiren her konuda hemşehrilerin hakları söz konusu oluyor. Buna göre, hemşehri hukuku nedir, hemşehri hukuku ile ilgili hükümler nelerdir diyorsanız işte yanıtı...

Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin tartışmalar devam ediyor. Özellikle Hatay Defne'nin rezerv alanı ilan edilmesinin ardından "Rezerv alan nedir?" sorusu soruluyor. Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

Daştan Mühendislik İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Daştan Mühendislik İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Kartal'da 100 bin TL sermaye bedeli ile Harun Daştan tarafından kuruldu.

Gayrimenkul sertifikası konut sektörüne merhem olacak! Hem konut alımı hem de kentsel dönüşümde yeni dönem başlıyor!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sermaye Piyasası Kurulu hem kentsel dönüşüm hem de fahiş kira ve konut fiyatları üzerinde çalışmalarına devam ediyor. Bu kapsamda ise tekrar gündeme gelen gayrimenkul sertifikasının konut sektörü için merhem olması bekleniyor.

Öğretmen, hemşire, polis, doktor, mühendis maaşları tam bu kadar olacak! Memurlara flaş rakamlar! Son dakika! 

Zamlı memur maaşları, Ocak ayına kısa bir süre kala merakla araştırılıyor. Peki öğretmen, hemşire, polis, doktor, mühendis maaşları yeni zamla kaç TL olacak? İşte o rakamlar...

Seat’tan müjde üstüne müjde! İbiza ve Arona’dan sonra Tarraco’ya da zam gelmedi!

Seat’tan müşterilerine eylül ayında peş peşe müjde geldi. Seat, eylül ayında güncellediği fiyat listelerine göre İbiza ve Arona’nın ardından Tarraco modeline zam yapmadı.

Emeklilere bayram öncesi çifte bayram. Hem 10000 TL hem 4000 TL hem de 9500 TL müjdesi

Emekli vatandaşları önümüzdeki günlerde maaş zamları nedeniyle hareketli günler bekliyor. Önümüzdeki günlerde hem emekli maaşlarına zam gelecek. Hem de promosyonlar zamlanacak. İşte emeklileri heyecanlandıran haberin detayları...

Ing Bank'tan market alışverişlerinde 240 TL kazanma fırsatı! Son tarih 30 Haziran!

İng Bank'tan müşterilerine sıcak bir yaz sürprizi! Market alışverişlerinizde tam 240 TL kazanabileceğiniz bir fırsatla karşınızda. Bu fırsatı kaçırmamak için son tarih 30 Haziran olarak belirlendi. 

Akbank’tan Büyük Fırsat. Harcadığınız para geri size ödenecek

Akbank'tan müşterilerine yönelik büyük bir fırsat geldi. Banka, harcamaların yarısını müşterilerine geri ödeyecek. Peki bu nasıl mümkün olabilir? İşte detaylar...

Akbank'tan müşterilerine müjde! ihtiyaç kredisi 50 bin TL olarak veriyor!

Akbank, müşterilerinin ihtiyaçlarını karşılamak adına kredi imkanlarını genişletmeye devam ediyor. Bu doğrultuda, banka 50 bin TL'lik kredi sağlama sözü verdi ve bunu uygun bir faiz oranıyla sunacağını bildirdi.

Akbank'tan müşterilerine önemli açıklama!

Bankalar nakit sıkıntısı çeken müşterilerine yönelik yeni kampanyalar duyurmaya devam ediyor. O bankalar arasında yer alan Akbank'dan da müşterilerine yönelik önemli bir açıklama geldi.

Tanım değişti çok sayıda şirket KOBİ statüsüne geçti!

Yüksek enflasyon nedeniyle bilançoları şişen ve KOBİ olmaktan çıkan şirketler, yeniden bu tanım içerisine alınırken bu kapsamda olmayan bir çok şirket de KOBİ unvanı kazandı. Gözler, bankaların kredi verme konusunda nasıl bir bilanço tanımı yapacağına çevrildi.

KOBİ yönetmeliği güncellendi: Tanım değişti, limitler yükseltildi

Türkiye'deki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması hakkında belirleyici bir adım atıldı. KOBİ'leri düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak değiştirilerek yenilendi. 

ING Bank'tan müşterilerine büyük fırsatı

Özel bankalar arasındaki kredi kampanyası yarışı devam ediyor. ING Bank'tan da müşterilerine yönelik önemli bir kredi kampanyası fırsatı geldi. Vatandaşların nakit ihtiyacına bir nebze de olsa fayda sağlayacak kampanyanın detayları haberimizde...

Hemşehri hukuku tanımı Haberi

Hemşehri hukuku tanımı

Hemşehri hukuku nedir?

Hemşehri, bir beldede ikamet eden kimselere deniyor. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları bulunuyor. Bu haklar, hemşehri hukuku kapsamında şekilleniyor. Buna göre hemşehri hukuku nedir, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Hemşehri hukuku ile ilgili yasal hükümler Belediye Kanunu kapsamında 13. maddede şu şekilde ifade ediliyor;


MADDE 13. — 

Herkes ikamet ettiği beldenin hemşehrisidir. Hemşehrilerin, belediye karar ve hizmetlerine katılma, belediye faaliyetleri hakkında bilgilenme ve belediye idaresinin yardımlarından yararlanma hakları vardır. Yardımların insan onurunu zedelemeyecek koşullarda sunulması zorunludur.


Belediye, hemşehriler arasında sosyal ve kültürel ilişkilerin geliştirilmesi ve kültürel değerlerin korunması konusunda gerekli çalışmaları yapar. Bu çalışmalarda üniversitelerin, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşlarının, sendikaların, sivil toplum kuruluşları ve uzman kişilerin katılımını sağlayacak önlemler alınır.


Belediye sınırları...