06 / 07 / 2024

hibe senedi nasıl hazırlanır

hibe senedi nasıl hazırlanır

Taşınmaz malların tapusu satılabildiği gibi hiçbir bedel almaksızın hibe de edilebiliyor. Hibe işlemi rücu şartlı olarak da yapılabiliyor. Peki, hibe senedi nasıl hazırlanır? İşte hibe senedi örneği..

Borsada bir hisse ucuz mu pahalı mı nasıl anlaşılır? F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır?  

Borsa İstanbul’da hisse senedi alan küçük yatırımcıların aklına takılan sorulardan biri de şirketlerin F/K oranı ve bu oranın nasıl hesaplanacağı. Borsa Filozofu X sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, F/K oranı nedir, nasıl hesaplanır sorularının cevabını verdi.

Temettü hissesi nasıl seçilir? Bu kriterlere dikkat etmeyen yanar! 

Temettü, bir şirketin kârının bir kısmını hisse senedi sahiplerine dağıtması anlamına geliyor. Peki temettü hissesi nasıl seçilir? Yatırımcı Emre Kadero, X sosyal medya hesabından kriterleri açıkladı. İşte o kriterler ve gelen yorumlar...

Borsada yeni yatırım yapacaklar dikkat! Sektörel olarak nasıl dağılım yapılmalı?

Uzun vade hisse senedi yatırımcısı Onur Demir resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda borsada yeni yatırım yapacaklara kendi portföyü üzerinden sektörel olarak nasıl dağılım yapılması gerektiğini portföy yönetmenin nasıl yapılacağını anlattı. İşte Onur Demir'in o paylaşımı...

Tapuda bağış işlemi nasıl yapılır? Tapuda bağış işleminde masraf çıkar mı?

Bağış, hibe, bir bedel veya başkaca bir karşılık almaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Tapuda bağış işlemi nasıl yapılır? Tapuda bağış işleminde masraf çıkar mı? İşte tüm merak edilenler...

Miras kalan konutun vergisi nasıl verilir?

Veraset ve İntikal Vergisini ödemek için miras kalan ev, araba, hisse senedi gibi mal mülk için vergi dairesine beyanname vermek gerekli. Peki miras kalan konutun vergisi nasıl verilir?

İpotekli borç senedi veya irat senedi nedir? Neye yarar? Nasıl kullanılır?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, "İpotekli borç senedi veya irat senedi: Çek ve senedin yerine geçebilecek yeni bir kıymetli evrak türü" başlıklı yazı kaleme aldı.. Peki ipotekli borç senedi veya irat senedi nedir? Neye yarar? Nasıl kullanılır? İşte detaylar...

Tapu hibe sözleşmesi nasıl yapılır?

Taşınmaz malların tapuları hibe işlemi ile bir başkası adına devredilebiliyor. Borçlar Kanunu gereğince bu işlem tarafların aralarında yaptığı sözleşmeye dayanılarak da gerçekleşebiliyor. Peki, tapu hibe sözleşmesi nasıl yapılır?

Hibe senedi örneği!

Taşınmaz malların tapusu satılabildiği gibi hiçbir bedel almaksızın hibe de edilebiliyor. Hibe işlemi rücu şartlı olarak da yapılabiliyor. Peki, hibe senedi nasıl hazırlanır? İşte hibe senedi örneği..

Gayrimenkul rehni nasıl sona erer?

Medeni Kanun gereğince gayrimenkul rehni tapuya kayıtlı gayrimenkuller üzerinde ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Peki, gayrimenkul rehni nasıl sona erer?

Gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Gayrimenkul rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabilir. Rehin hakkı, ancak tapuya kayıtlı gayrimenkuller üzerinde kurulabilir. Peki, gayrimenkul nasıl rehin edilir?

Ev hibesi nasıl olur?

Bir bedel ya da başka bir karşılık olmadan, bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesine hibe deniyor. Peki, evinizi çocuğunuza hibe etmek istediğinizi düşünelim. Ev hibesi nasıl olur?

Hibe sözleşmesi nasıl yapılır?

Bağışlayanın sağlararası sonuç doğurmak üzere, malvarlığından bağışlanana karşılıksız olarak bir kazandırma yapmayı üstlendiği sözleşme olan hibe sözleşmesi Borçlar Kanununda düzenleniyor. Peki, hibe sözleşmesi nasıl yapılır?

Gayrimenkul ipoteği nasıl kaldırılır?

Taşınmaz mallar üzerinde rehin kurulabiliyor. Taşınmaz rehni, ancak ipotek, ipotekli borç senedi veya irat senedi şeklinde kurulabiliyor. Peki, kurulan gayrimenkul ipoteği nasıl kaldırılır? İşte yanıtı..

hibe senedi nasıl hazırlanır Haberi

hibe senedi nasıl hazırlanır

Hibe senedi örneği!

Taşınmaz malların tapusu satılabildiği gibi hiçbir bedel almaksızın hibe de edilebiliyor. Bir bedel veya başkaca bir karşılık alınmaksızın bir malın mülkiyetinin bir başkasına devredilmesi işlemine hibe deniyor.


Bu işlemin de yapılabilmesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve tapu hibe harcının da ödenmesi gerekiyor.


Hibe işlemi rücu şartlı olarak da yapılabiliyor. Buna göre, bağışı kabul edenin bağışı yapandan önce ölmesi halinde, taşınmazın mülkiyeti bağışı yapana (eski malike) geri dönüyor. Hibe senedi örneği şu şekilde sıralanıyor.


Resmi Senedin Yazım Örneği


BİR TARAFTAN : .............. : .......... oğlu (Vergi No:..)

DİĞER TARAFTAN : ............ : ............ oğlu (Vergi No:..)

aşağıdaki hususlarda anlaşmışlardır.


.......... ili ........... Mahallesinde ...... ada, .... parsel sayılı ....... m2 miktarlı bağın tamamı ............. adına kayıtlı iken;malik gayrimenkulün tamamını ...........'a Borçlar Kanununun 242. Maddesine...