22 / 05 / 2024

İktisap bedeli nereden öğrenilir

İktisap bedeli nereden öğrenilir

İktisap bedeli nedir? Mal ve hakların elden çıkarılmasında iktisap bedeli nasıl hesaplanır? İktisap bedeli nereden ve nasıl öğrenilir? İşte Gelir Vergisi Kanununda yer alan esaslar...

Konut rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Pazar değeri olarak da bilinen konut rayiç bedeli nereden öğrenilebiliyor. İşte cevabı...

Evin rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Tapu dairesinde ödenecek harçlar, taşınmaz malın rayiç bedeli üzerinden hesaplanıyor. Peki, evinizi satmak istediğinizi ancak rayiç bedelini bilmediğinizi düşünelim. Peki, evin rayiç bedeli nereden öğrenilir?

Veraset belgesi nereden alınır?

Bir kimsenin vefat etmesi halinde geride bıraktığı malların mirasçılarını ve bu mirasçıların mirastaki paylarını gösteren yasal belge olan veraset belgesi nereden alınır? Veraset belgesi nasıl alınır?

Doğalgaz güvence bedeli ne zaman iade edilir?

Doğalgaz güvence bedeli, doğalgaz dağıtım şirketi olan İGDAŞ alacaklarını garantiye almak için talep edilen bir bedel olarak karşımıza çıkıyor. Peki, doğalgaz güvence bedeli ne zaman iade edilir?

Doğalgaz güvence bedeli nedir?

Doğalgaz güvence bedeli, doğalgaz dağıtım şirketi olan İGDAŞ alacaklarını garantiye almak için talep ediyor. Peki, Doğalgaz güvence bedeli nedir, ne kadardır? Doğalgaz güvence bedeli nasıl ödenir?

İnşaat izni nereden alınır?

İmar Kanunu esaslarına göre ruhsatsız olarak yapılabilecek yapılar hariç, tüm bina inşaatlarında belediyeden veya valiliklerden ruhsat alınması gerekiyor. Peki, inşaat izni nereden alınır? Nasıl alınır?

Devremülk cayma bedeli yasal mı?

Tüketicinin cayma hakkını kullanmasına karşılık, karşı taraf cayma bedeli talep edebiliyor. Peki tüketiciden istenen bu devremülk cayma bedeli yasal mı? İşte Devremülk cayma hakkı Yargıtay Kararı örneği...

Kamulaştırma bedeli ödenmeyecek mi?

Kamulaştırma, kamu yararının gerektirdiği hallerde taşınmaz değerinin sahibine ödenmesi ile yapılıyordu. Peki, yeni kabul edilen torba yasa kamulaştırma esasları ne diyor? Kamulaştırma bedeli ödenmeyecek mi?

Çelik Halat Zonguldak projesi için hasar bedeli ödeme tutarını yayınladı!

Çelik Halat ve Tel Sanayi A.Ş. tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre Çelik Halat Zonguldak projesi için hasar bedeli ödeme tutarını yayınladı.

Kentsel dönüşümde ne kadar kira yardımı ve kamulaştırma bedeli ödendi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kentsel dönüşümde yılın ilk 6 ayında yapılan harcamaların listesini çıkardı. Listeye göre kaç riskli yapı tespit edildi? Kaç TL kira yardımı ve kamulaştırma bedeli ödendi? Türkiye'de kaç riskli bina var?

Kira bedeli nasıl ödenmeli?

Kira sözleşmesi kapsamında kira süresinin ve kira bedelinin ne kadar olacağına ilişkin bilgiler verilerek taraflar arasında imzalanıyor. Peki yapılan kira sözleşmesinde belirlenen kira bedeli nasıl ödenmeli?

Kira bedeli tespit davası nasıl açılır?

Kiracı ve mal sahibi arasında yapılan kira anlaşmasında kira bedelinin tespit edilmesi için dava açılması istenebiliyor. Peki Borçlar Kanunu gereğince kira bedeli tespit davası nasıl açılır? Ne zaman açılır?

Kira bedeli 500 TL'den yüksek olursa ne olur?

268 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğ gereğince belli bir sınırının üstüne konut kira geliri elde eden kimselerin kira beyanında bulunması gerekiyor. Peki, kira bedeli 500 TL'den yüksek olursa ne olur?

İktisap bedeli nereden öğrenilir Haberi

İktisap bedeli nereden öğrenilir

İktisap bedeli nedir?

İktisap bedeli hususu ile ilgili esaslar Gelir Vergisi Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanuna göre, menkul kıymetlerin elden çıkarılmasında, iktisap bedelinin tevsik edilememesi halinde Vergi Usul Kanununun 266 ncı maddesinde yazılı itibari değer iktisap bedeli olarak kabul ediliyor.


Dar mükelleflerin (kurumlar dahil), yabancı sermaye mevzuatına göre ilgili mercilerden izin almak suretiyle, Türkiye'ye bizzat getirdikleri nakdî veya aynî sermaye karşılığında iktisap ettikleri menkul kıymetler ile iştirak hisselerini elden çıkarmalarından doğan değer artışı kazançlarının hesabında, kur farkından doğan kazançlar dikkate alınmaz. 


Şu kadar ki, bu mükelleflerin Türkiye'de elde ettikleri kazançların, münhasıran bu menkul kıymet veya iştirak hisseleri dolayısıyla elde edilen menkul sermaye iratlarından ve bu kıymet veya hisselerin elden çıkarılmasından doğan değer artışı kazançlarından ibaret olması şarttır. 


Bu mükelleflerin, Türkiye'de menkul kıymet alım satımıyla...