07 / 05 / 2024

İmar Kanunu yapı ruhsatı

İmar Kanunu yapı ruhsatı

Yapı inşaatlarının yapılabilmesi için belediyelerden yapı ruhsatının alınması gerekiyor. Yapı ruhsatı yönetmeliği ve İmar Kanunu'nda yapı ruhsatlarının alımına ilişkin açıklamalara yer veriliyor. İşte inşaat ruhsatı yönetmeliği...

Bodrum'daki Cennet Koyu'nda kaçak yapılaşma tam gaz: İmar Kanunu'na aykırı! 

Bodrum Gölköy Mahallesi’nde geçen sene kiralanan dünyaca ünlü Cennet Koyu’ndaki kaçak yapılar için yapılan suç duyurularına karşın hala durum aynı. İmar Kanunu'na göre Belediye tarafından yıkılması gereken tesis 2024 sezonu için de işleri büyütmeye başladı. 

Esenler Güngören Mahallesi Rezerv Yapı Alanı imar uygulaması askıda!

İstanbul İli, Esenler İlçesi, Güngören Mahallesi Rezerv Yapı Alanında yer alan taşınmazların bulunduğu Alana İlişkin 1/1000 Ölçekli UİP göre 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 18. Maddesi Hükümlerince Hazırlanan İmar Uygulamasına İlişkin Askı Tutanağı yayımlandı.

İmar affı nedir? Neden yapılır ve avantajları nelerdir?

3194 sayılı İmar Kanunu'nda gerçekleştirilen düzenleme, ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı inşa edilen yapıların kayıt altına alınmasını sağlayarak devlet ile vatandaş arasında uzlaşmayı amaçlayan bir uygulamadır. Peki imar affı neden yapılır ve yapı sahiplerine ne kazandırır?

İstanbul Yenişehir Rezerv Yapı Alanı imar uygulaması askıda!

İstanbul İli, Yenişehir Rezerv Yapı Alanı, 1. 2. ve 3. Etap Planlama Sahasına İlişkin 3194 Sayılı İmar Kanunu’nun 18. Maddesi Hükümlerince Hazırlanan İmar Uygulamasına Ait Askı Tutanağı yayınlandı.

New Marıne Yapı Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

New Marıne Yapı Sanayi Ticaret Limited Şirketi Büyükçekmece'de 500 bin TL sermaye bedeli ile Ceyhun Cemal Memişoğlu tarafından kuruldu.

İmar Kanunu 2021!

TBMM'ye sunulan İmar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kapsamında riskli yapıların yıkımı için süreç yeniden düzenlenecek. İşte İmar Kanunu 2021 düzenlemeleri...

İmar Kanunu'nda yeni düzenleme!

Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Görüşmeleri devam eden kanun teklifi ile İmar Kanunu'nda düzenlemeler yapılması amaçlanıyor.

Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. Kanun teklifi ile İmar Kanunu'nda düzenlemeler yapılması planlanıyor.

Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi TBMM Başkanlığına sunuldu. Kanun kapsamında 3194 sayılı İmar Kanunu'nda düzenlemeler yapılması, arazi ve arsa düzenleme işlemlerine karşı açılan davaların hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulabilmesi amaçlanıyor.

İmara aykırı yapılar için 'ceza' düzenlemesi!

Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, TBMM Genel Kurulu'nda onaylandı. Buna göre, İmar Kanunu kapsamında aykırılıklar eylem-ceza dengesine uygun olarak, aykırılığa konu yapının büyüklüğüne göre değerlendirilecek.

Yeni yapılar inşaat ve imar harcından muaf!

İmar Kanunu'nda önemli değişiklikler içeren yasa yürürlüğe girdi. Yapılacak yapılara ilişkin ruhsat ve izinler, Belediye Gelirleri Kanunu'na göre alınan bina inşaat harcı ve imarla ilgili harçlardan da muaf olacak. 

Batman Belediyesi'nden 'kaçak yapı' açıklaması!

Batman Belediyesi, İmar Kanunu’nda yapılan değişiklik kapsamında kamuoyuna kaçak veya ruhsata aykırı yapılan yapıların ruhsata uygun hale getirilmediği takdirde yapıların Bakanlık tarafından yıkılacağının bilgisini paylaştı. 

Kemer’de kaçak yapılaşmaya taviz yok!

İmar kanunu kapsamında ilgili maddede cezaların arttığı söyleyen Kemer Belediye Başkanı Necati Topaloğlu, “Kemer’de kaçak yapılaşmaya asla izin vermeyeceğiz. Yasalar ne diyorsa onu uygulayacağız'' diye konuştu. 

İmar Kanunu yapı ruhsatı Haberi

İmar Kanunu yapı ruhsatı

Yapı ruhsatı yönetmeliği!

Yapı inşaatlarının yapılabilmesi için belediyelerden yapı ruhsatının alınması gerekiyor. Söz konusu ruhsat alımı ile ilgili yasal esaslar İmar Kanunu ve ilgili yönetmelik kapsamında açıklanıyor.


İmar Kanunu yapı ruhsatı..

Yapı ruhsatiyesi: 

Madde 21 – Bu Kanunun kapsamına giren bütün yapılar için 26 ncı maddede belirtilen istisna dışında belediye veya 

valiliklerden yapı ruhsatiyesi alınması mecburidir. 

Ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlıdır. Bu durumda; 

bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmaz. 

Ancak; derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen...