06 / 05 / 2024

imar kirliliğine sebebiyet verme suçu nedir

imar kirliliğine sebebiyet verme suçu nedir

İmar kirliliği; yapı ruhsatı alınmamış ya da imar planına göre inşaa edilmemiş yapılar olarak ifade ediliyor. Peki, imar kirliliğine neden olma suçu nedir? İmar kirliliğine neden olma cezası nedir?

Sahibinin 5 yıla kadar hapsi istenmişti: Tiny House kararı mahkemeden döndü!

İzmir'in Seferihisar ilçesinde, 'tiny house' (küçük ev) sebebiyle 'imar kirliliğine neden olma’ suçundan Z.Ç. hakkında 5 seneye kadar hapis istemiyle iddianame düzenlenip, dava açılmıştı. Tiny House kararı mahkemeden döndü... İşte detaylar...

Avcılar'ın 40 yıllık imar sorunu çözüldü!

Avcılar’ın 40 senedir imar bekleyen Yeşilkent mahallesinin imar planı sorunu sonunda çözüldü. Yeşilkent mahallesinin yaklaşık 40 senedir imar beklediğine dikkat çeken Turan Hançerli, 100 bin insanı kapsayan 40 yıllık sorunun çözüldüğünü belirterek, katkı sağlayanlara teşekkür etti.

Nur Fettahoğlu'na imar kirliliği suçlaması!

Oyuncu Nur Fettahoğlu ve kardeşinin başı dedesinden kalma binalarıyla dertte. Fettahoğlu ve kardeşi yurt olarak kullanılan binayı imar affından yararlanarak tadilat ettirdi. Sonrasında ise kız kardeşler imar kirliliğine neden olmak suçundan ihbar edildi.

Türkiye'nin ünlü koylarında imar kirliliği!

Dünyanın En Güzel Koyları Birliği'nin 2012-2015 yılı Başkanı olan ve şu anda da genel sekreter görevini üstlenen Galip Gür (59), önemli açıklamalarda bulundu. Gür, Türkiye'de ve turizmde önde gelen ülkelerin koylarının rant, imar kirliliği ve betonlaşma tehlikesinde olmasının altını çizdi.

İstanbul'da imar kirliliği ve kaçak yapılaşma engellenmeli!

İstanbul'un birçok yerinde ciddi bir imar kirliliği ve kaçak yapılaşma bulunuyor. Peki İstanbul'da kentsel dönüşüm nasıl yapılacak? İmar kirliliği nasıl engellenecek?

Kanal İstanbul çevre kirliliğine son verecek!

Kanal İstanbul’un çevre için tehlikeli olacağını söyleyenler, Boğaz’da ve Marmara’da yaşanan asıl kirlilik görülmüyor. Gemilerden sızan mazot ve yağ kirliliğinin Kanal İstanbul ile son bulacağı açıklandı.

Darıca'daki kaçak yapılar tek tek yıkılıyor!

Darıca Belediyesi, bölgede tehlikeye neden olan ve görüntü kirliliğine yol açan kaçak, metruk ve riskli yapılarla mücadeleye devam ediyor. Sırasöğütler Mahallesi'nde bulunan kaçak yapımının yıkımı tamamlandı.

Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi'nde son parçalar yerleştiriliyor!

Çamlıca'da görüntü kirliliğine neden olan antenler ve kulelerinin tek bir noktada toplanması için çalışmalarına devam edilen Küçük Çamlıca TV-Radyo Kulesi'nde son parçalar yerleştiriliyor.

Ankara'daki metruk yapılar yıkılıyor!

Ankara Yenimahalle Belediyesi, çevre kirliliğine neden olan ve kent estetiğine uygun olmayan metruk yapılar yıkılıyor.

Uzungöl'de süre bugün doldu! Yıkım başlamadı!

Çaykara'da imar kirliliği tartışmaları yaşanan dünyaca ünlü turizm merkezi Uzungöl'de, imar barışına uygun olmayan yapıların yıkımı için sahiplerine verilen süre doldu. Yıkımına karar verilen 118 yapı sahibinin yapıları tahliye etmeleri bekleniyor.

İskenderun'daki metruk binalar yıkılıyor!

İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı yaptığı açıklamada İskenderun’da çevre kirliliğine yol açan metruk ve atıl binaların yıkımına devam edildiğini söyledi.

Mardin Midyat'ta metruk binalar yıkılacak! 

Mardin'in Midyat Belediyesi ilçede bulunan metruk yapıların çevre kirliliğine neden olması ve kent estetiğine uygun olmaması sebebi ile yıkılmasına karar verdi. 

Ebru Gündeş'in yalı davasında yeni gelişme! Anahtar istendi!

Rıza Sarraf ve mimar Firuz Akın Han hakkında, "İmar kirliliğine neden olma" ve "Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na" muhalefet suçundan açılan davada yeni gelişme yaşandı.

imar kirliliğine sebebiyet verme suçu nedir Haberi

imar kirliliğine sebebiyet verme suçu nedir

İmar kirliliğine neden olma suçu nedir?

İmar kirliliği; yapı ruhsatı alınmamış ya da imar planına göre inşaa edilmemiş yapılar olarak ifade ediliyor. İmar kavramının kelime anlamı  'şenlendirme, mamur, abadan etme' olarak karşımıza çıkıyor.


Yapının imar kirliliği kapsamına girmemesi için yapı ruhsatının alınmış olması ve imar planına uygun olarak inşa edilmiş olması gerekiyor. Bu hususlara uygun inşaa edilmeyen yapılar ise imar kirliliği kapsamına girmiş sayılıyor. 


İmar kirliliği kapsamına giren bina yapan veya yaptıran kişi Türk Ceza Kanunu'nu hükmü gereğince ceza işlemiş sayılıyor. Bu kapsamda yapı ruhsatı alınmadan bina inşaatına başlanmaması gerekiyor. 


İmar kirliliğine neden olma cezası!

Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılıyor.


Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik,...