02 / 05 / 2024

inşaat izni alma yeri

inşaat izni alma yeri

İmar Kanunu esaslarına göre ruhsatsız olarak yapılabilecek yapılar hariç, tüm bina inşaatlarında belediyeden veya valiliklerden ruhsat alınması gerekiyor. Peki, inşaat izni nereden alınır? Nasıl alınır?

11 ilde başlatılan konut seferberliği inşaat izinlerine de yansıdı!

Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen ve asrın felaketi şeklinde nitelendirilen depremlerin etkilediği 11 şehirde başlatılan konut seferberliği yapı ruhsatlarına da yansıdı. Açıklanan rakamlara göre geçen seme bu bölgede alınan inşaat izni sayısı 68 bin 202'ye çıktı.

ABD'de inşaat izni sayısı yüzde 2,5 azalışla 1 milyon 460 bine geriledi!

Açıklanan resmi rakamlara göre ABD'de verilen inşaat izni sayısı ise Kasım ayında aylık bazda yüzde 2,5 azalışla 1 milyon 460 bine geriledi

O ilde 3 yılda 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat izni verildi! Dağ, taş inşaat oldu!

Bilimsel toplantılarda çarpık yapılaşmasıyla örnek gösterilen Kuşadası’nda, koronavirüs pandemisinin başladığı 2020'den bu güne 5 milyon 856 bin 908 metrekaresi konut olmak üzere 6 milyon 767 bin metrekare yeni inşaat izni verildiği belirlendi. Plansız yapılaşmaya dikkat çekildi ve riskler tek tek a

Aşamalı konut edindirme sistemi: Önce arsayı sonra konutu al! İnşaat sektörüne etkisi nasıl olacak?

Son beş yılda arsa fiyatları ve inşaat maliyetlerinin artması ile vatandaşın konut alma hayali kabusa dönmeye başladı. Vatandaşların konut sahibi olmasına yardımcı olacak aşamalı konut edindirme sistemi devreye girdi. Peki yeni sistemin İnşaat sektörüne etkisi nasıl olacak?

Avrupa'da inşaat krizi! Şirketlerin yarısından fazlası projeleri durdurdu!

Belçika'da faaliyet gösteren inşaat şirketinin yüzde 53'ü, tedarik sorunları ve artan maliyetler nedeniyle projelerini askıya alma kararı aldı.

İnşaat maliyetlerindeki akıl almaz artış ev almak isteyenlerin hayallerini yıktı! İnşaat maliyet endeksi 11 Mayıs 2022

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Mart ayına yönelik İnşaat maliyet endeksi rakamlarını açıkladı. Açıklanan verilerin akıl almaz şekilde attığını gören vatandaşların ev alma hayalleri yıkıldı. Peki 2022 İnşaat maliyetleri ne oldu? 2022 inşaat birim maliyetleri kaç arttı?

İngiltere'de inşaat sektörü PMI Aralık'ta 54,3’e geriledi!

İngiltere’de inşaat sektörü Satın Alma Yöneticileri Endeksi (PMI) Aralık'ta tüm dünyayı etkisi altına alan COVID-19 varyantı Omicron endişesiyle 54,3’e geriledi.

Ukrayna’da inşaat izni başvuruları 24 saat içinde yanıtlanıyor!

Ukrayna'da binlerce inşaat için hazır olma beyanı, çalışmanın başlangıcına dair mesajlar ve uygulanması için izinler yayınlandı.

İngiltere inşaat sektörü Nisan ayında geriledi!

Merakla beklenen İngiltere inşaat sektörü satın alma yöneticileri endeksi verilerine göre İngiltere'de inşaat sektörü Nisan 2021'de 8,4 puanlık bir artış gösterdi ve 61,7 puana çıktı.

İstanbul Yeşilyurt'ta kaçak inşaat gerginliği!

İstanbul Bakırköy ilçesine bağlı Yeşilyurt sahilinde imar izni olmadan yapılan inşaat çevre halkını rahatsız etti. Konuyu İBB ve Bakırköy Belediye'ye bildiklerini söyleyen bölge sakinleri henüz bir dönüş alamadıklarını dile getirdi. 

İngiltere'de inşaat sektörü Mart'ta hareketlendi!

İngiltere'de inşaat PMI Mart ayında 8,4 puan yükselişle 61,7 puana ulaştı. inşaat sektörü satın alma yöneticileri endeksine göre; endeks, Mart'ta, Şubat'taki 53,3 puandan, 54,6 puanlık beklentiyi geride bırakarak, 61,7 puana çıktı.

İnşaat malzemelerinin fiyatları düşüyor mu?

Bir Danışmanlık firmasının satın alma ve pazarlama direktörü görevini yürüten Hatice Bakırcı, inşaat malzemeleri ile ilgili olarak, “Dolar düşünce inşaat malzemelerindeki fiyat artış oranı da azaldı” dedi.

Peru Devlet Başkanı Martin Vizcarra'ya inşaat rüşveti soruşturması!

Peru Kongresi, ilk azil soruşturmasından sadece 51 gün sonra Devlet Başkanı Martin Vizcarra'yı görevden alma sürecini yeniden başlattı. Vizcarra 2011-2014 arasında Moquegua eyaletinin valisi olarak görev yaparken bir inşaat şirketinden 670 bin dolar rüşvet almakla suçlanıyor.

inşaat izni alma yeri Haberi

inşaat izni alma yeri

İnşaat izni nereden alınır?

İmar Kanunu gereğince, inşaatlara başlanılabilmesi için izin (ruhsat) alınması gerekiyor. Kanun esaslarına göre ruhsatsız olarak yapılabilecek yapılar hariç, tüm bina inşaatlarında belediyeden veya valiliklerden ruhsat alınması gerekiyor. 


Ayrıca ruhsat alınmış yapılarda herhangi bir değişiklik yapılması da yeniden ruhsat alınmasına bağlı olup; Bu durumda bağımsız bölümlerin brüt alanı artmıyorsa ve nitelik değişmiyorsa ruhsat, hiçbir vergi, resim ve harca tabi olmuyor. Peki, inşaat çalışmalarına yeni başlanılacak bir yapı için inşaat izni nereden alınır?


İnşaat izni, yapının yer aldığı bölgenin belediyesinden alınıyor. Yapı, belediye sınırları dışarısında ise Valilik bürolarına, yapı sahipleri veya kanuni vekillerince dilekçe ile müracaat etmeleri gerekiyor.


İnşaat izni alındıktan sonra ruhsatın süresi 5 yıl olup, en az 2 sene içerisinde de inşaat çalışmalarına başlanılması gerekiyor. Bir diğer ifade ile...