01 / 06 / 2024

İnşaat referans belgesi yönetmeliği

İnşaat referans belgesi yönetmeliği

27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmelik gereğince mühendislere referans belgesi veriliyor. Peki, inşaat referans belgesi nedir?

İnşaat iskanı nasıl alınır? İnşaat işlerini kim takip etmeli?

İnşaat sektörü, belirli izin ve belgelerin alınması ile resmiyete dökülür. Bu belgelerin başında ise iskan belgesi geliyor. Peki İnşaat iskanı nasıl alınır? İnşaat işlerini kim takip etmeli? İşte ayrıntılar...

En Referans Gayrimenkul Ve İnşaat Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

En Referans Gayrimenkul Ve İnşaat Ticaret Limited Şirketi bugün Fatih'te 500 bin TL sermaye bedeli ile Muhsin Hancı tarafından kuruldu.

Yapı kullanma izin belgesi nedir, nereden alınır?

İnşaat halindeki konutların bittiği andan itibaren izin belgesi ya da iskân belgesi olarak da bilinen yapı kullanma izin belgesi alınması gerekiyor. Peki, Yapı kullanma izin belgesi nereden alınır?

Referans Group İnşaat Yapı Ticaret Anonim Şirketi kuruldu!

Referans Group İnşaat Yapı Ticaret Anonim Şirketi bugün Büyükçekmece'de Yahya Telci tarafından kuruldu.

İMSAD inşaat sektöründe kadın istihdamını artıracak!

Türkiye İMSAD'dan ‘İnşaat Malzemeleri Sektöründe Kadın İstihdamının Artırılmasına Yönelik Tutum Belgesi’ yayımlandı. Yapılması planlanan hedeflerin maddeleri haberimizde...

Kayseri'de Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi oluşturuldu!

Kayseri'de 16 ilçe belediyesinin katılımı ile  Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi oluşturuldu.

Bağcılar Belediyesinin Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi'ne onay verildi!

Bağcılar Belediyesi'nin kentsel dönüşüm uygulamalarındaki problemlerin çözülebilmesi, dönüşüm sürecinin iyileşmesi ve bütüncül şekilde yönetiminin yapılması amacıyla hazırladığı "Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi"ne Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan onay geldi.

Eskişehir'in Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi hazırlanıyor!

Eskişehir'in hâlihazırda gerçekleşen kentsel dönüşüm uygulamalarına bütüncül bir yaklaşım oluşturacak Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi Eskişehir Büyükşehir Belediyesi, Odunpazarı Belediyesi ve Tepebaşı Belediyesi’nin iş birliğinde imzalanacak.

Çorlu'da 'Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi' için çalışmalara başlandı!

Çorlu Belediyesi tarafından ‘Kentsel Dönüşüm Strateji Belgesi’nin alımının hazırlıkları için ihaleyi alan yüklenici firma Marmara Şehircilik Kentsel Dönüşüm Proje Geliştirme Yönetim A.Ş. ile toplantı yapıldı.

Türkiye'nin Otomobili fabrikasının inşaat başlangıç töreni çok yakında!

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu'nun sosyal medya hesabından paylaştığı videoda, "Zemin Etütleri, ÇED Raporu, Teşvik Belgesi, İmar İzni, İnşaat Ruhsatı yükleniyor" ifadeleri ve "İnşaat Başlangıç Töreni" için "Çok yakında" ifadeleri kullanıldı...

Referans Sosyal Hizmetler İnşaat Otomotiv Sanayi Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Referans Sosyal Hizmetler İnşaat Otomotiv Sanayi Ticaret Limited Şirketi bugün Pendik'te 250 bin TL sermaye bedeli ile Muhammet Ersin Tilki tarafından kuruldu.

Öztaş Yalitim Emlak Inşaat Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Öztaş Yalıtım Emlak İnşaat Otomotiv Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi bugün Beşiktaş'ta 20 bin TL sermaye bedeli ile Vedat  Taş tarafından kuruldu.

YDA İnşaat'ın ihraç belgesi onaylandı!

YDA İnşaat tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre YDA İnşaat  ihraç belgesi bildirisini yayınladı. 

İnşaat referans belgesi yönetmeliği Haberi

İnşaat referans belgesi yönetmeliği

İnşaat referans belgesi nedir?

TMMOB İnşaat mühendisleri odası referans belgesi yönetmeliği, İnşaat Mühendisleri Odasına kayıtlı üyelerin isteği ve başvurusu üzerine; mesleki etkinliklerini, meslek etiği, deneyim, birikim ve yeterlilikleri doğrultusunda değerlendirerek, uzmanlık ve uğraş konularına göre referans belgesi verme ve veri tabanı oluşturma amacını taşıyor.


Peki, 27/1/1954 tarihli ve 6235 sayılı Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kanununun 39 uncu maddesine dayanılarak hazırlanan yönetmelik gereğince inşaat referans belgesi nedir?


Referans belgesi; Meslek bilgisi ve meslek deneyimi ile bir mühendisin ulaştığı mesleki birikimi belirten, bu Yönetmelik uyarınca verilecek C, B, A düzeylerindeki belgeye deniyor.


Referans Belgesi verilecek uzmanlık alanları;

a) Yapı,

b) Yapı malzemesi,

c) Geoteknik,

ç) Hidrolik ve su yapıları,

d) Kıyı-Liman,

e) Ulaştırma,

f) Yapım yönetimi.


Referans Belgesi, aynı üye tarafından birden fazla uzmanlık alanında alınabilir.


Referans Belgesi düzeyleri

MADDE 6 – (1)...