20 / 11 / 2024

inşaat sektörü ekonomideki rolü

inşaat sektörü ekonomideki rolü

Milliyet Gazetesi yazarlarından Güngör Uras bugünkü köşe yazısında İnşaat, tarım ve sanayinin ekonomideki rolünün azalmasından bahsetti. Güngör, inşaat, tarım ve sanayi sektörlerinin ekonomideki yerini gösteren bir tablo da yayınladı...

Birleşik Krallık'ta inşaat sektörü aktivitesi Ağustos'ta hız kesti!

Birleşik Krallık'ta, artan faiz oranları ve ekonomideki yavaşlama nedeniyle ağustosta inşaat sektörü aktivitesinin Ağustos ayında hız kestiği belirtildi.

Ekonomideki gelişmeler inşaat sektörünü nasıl etkiledi?

Türk Sanayici ve İş Adamları Vakfı İnşaat Platform Başkanı Murat İşçi, ekonomide yaşanan gelişmelerin inşaat sektörünü nasıl etkilediğini kaleme aldı. İşte, İşçi'nin konuyla ilgili yazısı...

İnşaat sektörü için 6 maddede çıkış yolu!

Dövizdeki yükseliş ekonomide dalgalanmalara yol açtı. Ekonomideki bu durum inşaat sektörünü harekete geçirdi. Sektörde yapılacak bazı düzenlemeler ile ekonomi yeniden şahlanabilir.

Türk inşaat sektörü 2018’de yükselişine devam edecek!

İnşaat sektörü yeni yıla güzel bir giriş yaptı. Ekonomideki istikrarlı yükseliş in en önemli aktörlerinden inşaat sektörü büyüme göstereceğinin sinyallerini verdi.

Büyümeye inşaat sektöründen büyük destek geldi!

Fuzul Grup Başkan Yardımcısı Eyüp Akbal, ekonomideki ve inşaat sektöründeki büyümeyi değerlendirdi. Akbal, inşaat sektöründen büyük destek geldiğini ifade etti.

İnşaat sektöründeki büyüme devam eder mi?

Yeniçağ Gazetesi köşe yazarı olan Esfender Korkmaz, Gayri Safi Yurt İçi Hasıla oranlarını değerlendirdi. Korkmaz, ekonomideki ve inşaat sektöründeki büyümenin devam edip etmeyeceğini cevaplandırdı.

İnşaat sektörü 2017'ye umutlarla giriyor!

Türkiye, yeni yıla da aynı pozitif havayla giriyor. Ekonomideki her gelişmenin doğrudan etkilediği sektörlerin başında gelen inşaat sektöründe de, ‘Yıla nasıl başlarsan öyle gider’ umudu hakimken, 2016’dan çıkarılan derslerin gelecek yıla daha hazır olmayı sağladığı kaydediliyor.

İnşaat sektöründeki borç son 2 buçuk yılda 2 kart arttı!

Ekonomideki yavaşlama inşaat sektörünü de olumsuz etkiledi. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'na göre inşaat sektöründeki borçluluk son 2,5 yılda iki kat arttı.

İnşaat sektöründe daralma üçüncü çeyrekte hızlandı!

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği'nin başkanı Fethi Hinginar'a göre ekonomideki durağanlık ve ülkedeki güvenlikle ilgili endişeler inşaat sektöründeki düşüşü yüzde 2,5'lara çıkarabilir.

Ekonomideki belirsizlik inşaat sektörünü etkiliyor!

Olay Bursa Gazetesi ekonomi yazarlarından Feridun Eyüpoğlu ekonomideki belirsizliğin inşaat sektörünü nasıl etkilediğini anlattı. İşte, Feridun Eyüpoğlu'nun köşe yazısı...

İnşaat sektörü 2016'da riske girecek!

Küresel ekonomideki gelişmeler ve seçim atmosferi nedeniyle yılın ilk yarısında yavaşlayan inşaat sektörü, daha önceki canlılığa ulaşmak için istikrar bekliyor.

Küresel ekonomideki yavaşlamalar inşaat sektöründe istikrarsızlığa yol açtı!

Küresel ekonomideki gelişmeler ve seçim atmosferi nedeniyle yılın ilk yarısında yavaşlayan inşaat sektörü, daha önceki canlılığa ulaşmak için istikrar bekliyor.

Yavaşlayan inşaat sektörü canlanmak için istikrar bekliyor!

Küresel ekonomideki gelişmeler ve seçim atmosferi nedeniyle yılın ilk yarısında yavaşlayan inşaat sektörü, daha önceki canlılığa ulaşmak için istikrar bekliyor.

inşaat sektörü ekonomideki rolü Haberi

inşaat sektörü ekonomideki rolü

Yatırımlar nereye gidiyor?



Tuğrul Belli, DÜNYA’daki yazısında çok önemli bir gelişmeye dikkat çekti. Sanayimiz büyüyor diye seviniyoruz ama, GSYH (Milli Gelir) içinde sanayinin payı giderek küçülüyor.

Tuğrul Belli’nin uyarısı üzerine, 1998 yılından bu yana cari fiyatlarla milli gelirin oluşumunu bir tablo içinde topladım. İlgi çekici bir tablo ortaya çıktı.

-  1998 yılında (cari fiyatlarla) milli gelin yüzde 23.9’u imalat sanayinin üretiminden oluşuyordu.

-  Bu oran 2012 yılında yüzde 15.6’ya geriledi.

Demek ki son yıllardaki GSYH büyümesi, sanayinin büyümesine dayanmayan bir büyüme.

Acaba yıllar geçtikçe büyüme sanayi yerine tarıma mı dayanmaya başladı?

-  1998 yılında tarımın milli gelirdeki ağırlığı yüzde 12.1 iken,

-  2012 yılında yüzde 7.7’ye gerilemiş durumda.

Görülüyor ki sanayi üretimi gibi tarımsal üretim de artıyor ama, milli gelirdeki ağırlıkları azalıyor.

İnşaat kesiminde son yıllarda hareket arttı. Fakat...