02 / 05 / 2024

inşai hak önalım hakkı

inşai hak önalım hakkı

Paylı mülkiyetle bağıntılı olan önalım hakkının tanımı nedir? Önalım hakkı paydaşlar arasında nasıl oluşur? Önalım hakkı konusu hakkında detaylı bilgi edinmek için haberimizin devamını inceleyebilirsiniz..

Hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkı kaç aydır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde hisseli mülklerde hissedarların önalım hakkını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in merak edilen konuyla ilgili o yazısı...

15 il için Kentsel Dönüşüm Stratejileri hazırlanacak!

TOKİ, Türkiye genelinde kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırıyor. Kurum, çalışmalar kapsamında 15 kent için  Kentsel Dönüşüm Stratejileri hazırlayacak.

Konut yatırımı için doğru zaman mı?

Konut yatırımı için doğru zaman mı? Ev fiyatları yükselecek mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Gayrimenkul alırken önalım hakkı hangi durumlarda iptal olur?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper'e gelen soruda, çok ortaklı bir arsa hissesi almak istediğini belirten okuyucu, diğer hissedarların önalım hakkı olduğunu, bu önalım hakkını engellemek için ne yapabileceğini sordu. 

Kastamonu Bozkurt'ta 140 bina için acil yıkım kararı! 

Kastamonu'nun Bozkurt ilçesinde sel felaketi nedeniyle ağır hasar alan 140 bina için acil yıkım kararı alındı.

Güvenli ve sağlıklı binalar için kentsel dönüşüm iyi değerlendirilmeli!

İZODER Başkanı Emrullah Eruslu, '17 Ağustos Marmara Depremi’nin 22. yıl dönümü sebebiyle bir açıklamada bulundu. Eruslu, “Güvenli binalara sahip olmak için kentsel dönüşüm sürecini iyi değerlendirmeliyiz” diye konuştu.

Şimdi ev almak için doğru zaman mı?

Ev sahibi olma hayatı kuran bir çok vatandaş 'Şimdi ev almak için doğru zaman mı?' sorusunun yanıtını araştırıyor. Vatandaşlar tarafından konut kredisi faizleri ilgiyle takip ediliyor. Peki bankaların konut kredisi faizlerinde son durum ne? İşte bankaların konut kredisi faiz oranları...

Kocaeli Yeni Mahalle için kentsel dönüşüm kararı! 

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Haziran ayı meclis toplantısında Yenimahalle Mahallesi için kentsel dönüşüm kararı ele alındı. 

Kavacık'taki arsa Medipol Üniversitesi için Milli Emlak'a mı devredildi?

Kavacık'taki Karayolları Genel Müdürlüğü'ne ait 256 bin metrekarelik arsa Medipol Üniversitesi için Milli Emlak'a mı devredildi? Sözcü Gazetesi köşe yazarı Uğur Dündar anlattı...

Depreme hazırlıklı binalar için ilk ciddi adım: Bina kimlik sistemi!

Depreme hazırlıklı binalar için ilk ciddi adım bina kimlik sistemi ile atılıyor. Bina kimlik sistemi ile kimlikli binalarda güvenli yaşam sunulacak. Peki bina kimlik belgeleri nasıl hazırlanacak?

 Mersin Akdeniz için kentsel dönüşüm çağrısı! 

Mersin Akdeniz Belediye Başbakanı M. Mustafa Gültak, ilçe için kentsel dönüşüm çalışmalarının bir an önce hayata geçmesi gerektiğini dile getirdi. 

ABD'de inşaat harcamaları Kasım 2020'de yüzde 0,9 arttı!

ABD'de inşaat harcamaları, Kasım ayında aylık olarak yüzde 0,9 artarak piyasa beklentilerinin altında kaldı.

Salacak Kıyısı, Taksim Meydanı ve Bakırköy Meydanı için yapılan tasarım oylamaları yanlış mı?

Salacak Kıyısı, Taksim Meydanı ve Bakırköy Meydanı için yapılan tasarım oylamaları yanlış mı? Mimar Sinan Genim, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu.

inşai hak önalım hakkı Haberi

inşai hak önalım hakkı

Önalım hakkının tanımı


Yenilik doğuran inşai bir hak olan önalım hakkı, taşınmaz mülkiyetinin yasadan doğan daraltımlarından biri olarak karşımıza çıkıyor. Paylı mülkiyetlerde paydaşa, bir payın üçüncü bir kişiye satılması durumunda, o pay alıcıya neye mal oldu ise (satış bedeli, tapu harç ve masrafları) o miktar ile, belirli süre içinde satın alma hakkı veriyor. Yasal önalım hakkının tanınması ile paylı mülkiyete dahil olan taşınmazlara, paydaşları arasındaki müşterek kullanılmaya yabancıların sokulmasının önlenmesi amaçlanmış oluyor. 



Önalım hakkı dava konusu taşınmazlar taraflar ve dava dışı paydaşlar arasında müşterek mülkiyet üzerine oluyor. Ancak bütün paydaşların iştiraki ile payları karşılığı intifalarına bırakılan kesimleri belirleyen fiili kullanmaya ilişkin bir anlaşma yapılmış olmuyor. Taşınmazdaki mevcut paydaşlardan cüzi bir kısmı taşınmazın belirli bir kesiminde kendi aralarında bir taksim yapmışlarsa da...