04 / 05 / 2024

intifa hakkı Yükümlülük

intifa hakkı Yükümlülük

İntifa hakkı bir diğer ifade ile kullanım hakkı ile ilgili yasal düzenlemelere Türk Medeni Kanunu kapsamında 794. madde ile 822. madde arasında yer veriliyor. İşte intifa kullanım hakkı hükümleri...

Şantiye şeflerinin iş yükümlülüklerine yeni düzenleme! 75 yaşını dolduran şantiye şefliği yapamayacak!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın yaptığı yeni düzenleme ile beraber şantiye şeflerinin iş yükümlülükleri belirlendi. Peki yeni yönetmelikle neler değişti? İşte konu ile ilgili detaylar...

Depremzede iş kadınlarının bakım yükümlülükleri arttı

DASİFED Başkanı Gülay Gül, deprem sonrasında yaşanan iş yerini ve işini kaybetmiş girişimci kadınların yaklaşık yüzde 70’inin bakım yükümlülüklerinin arttığını kaydetti. İşte haberin detayları...

Deprem bölgesindeki illerde yeniden yapılandırma yükümlülükleri düzenlendi...

Deprem illerindeki yeniden yapılandırma yükümlülüklerinde mücbir sebep halinin düzenlendiği açıklandı. Yapılan açıklamada, bölgede bulunan iller için mücbir sebep durumuna yönelik düzenleme yapıldığı kaydedildi. İşte haberin ayrıntıları...

Sağlık Bakanlığı 112. Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurası ne zaman? Sağlık çalışanları aman kaçırmayın! 

Sağlık Bakanlığı tarafından 11 bin 623'ü hekim ve 297'si yan dal uzmanı bin 812 uzman hekim olacak şekilde, 13 bin 435 hekimin görev yeri belirlenecek. Peki Sağlık Bakanlığı 112. Devlet Hizmeti Yükümlülüğü kurası ne zaman?

Altın ithalatına yüzde 20 ek mali yükümlülük uygulanacak! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Aktarılan son dakika detaylarına göre, altından, pırlantalı altından, kıymetli metallerle kaplama adi metallerden olan ürünlerin Avrupa Birliği (AB) ve Serbest Ticaret Anlaşması imzalanan ülkeler haricinde olan yerlerden ithalatında yüzde 20 ek mali yükümlülük uygulanacak

Aile Bakanlığı'ndan büyük müjde asıl şimdi geldi... 1 yıl boyunca para ödenecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın vatandaşlara ödediği Aile Destek Ödemeleri hakkında asıl büyük müjde geldi. Aile Bakanı Derya Yanık, ödeme sürelerini uzattıklarını açıkladı. Ailelere 1 yıl daha para ödenmeye devam edilecek.

TÜRMOB’dan 'Kat karşılığı inşaatlarda KDV yükümlülüğü eşitlensin' talebi!

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, kat karşılığı inşaatlarda KDV yükümlülüğünün eşitlenmesini talep etti...

Gayrimenkullerde intifa hakkı nasıl tescillenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde intifa hakkının nasıl tescil edileceğini kaleme aldı.

Kocaeli depreminden kalma hasarlı evler yıkılıyor!

Kocaeli'de, 17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen depremin ardından büyük ve az hasarlı evler için yıkım çalışmaları başlatıldı. İnşaat Mühendisleri Odası Kocaeli Şubesi Başkanı Kahraman Bulut yapılan çalışmalar hakkında bilgi vedi.

Taşınmaza Yönelik Aracılık Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Yönetmelikte Değişiklik!

Taşınmaza Yönelik Aracılık Faaliyetlerinin Düzenlenmesine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik bugünkü 31640 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik!

Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik bugünkü 31627 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. Yönetmelik 1 Temmuz 2022 tarihinde yürürlüğe girecek.

Saadettin Saran'dan boşanan Emek Külür'e önce haciz sonra yıkım şoku!

Geçtiğimiz günlerde 77 bin TL olan aidat borcu nedeniyle hakkında dava açılan Emek Külür, ikinci şoku yaşıyor. Kültür, Levent'te bulunan yeni kliniği için kaçak inşaat yaptırdığı ortaya çıktı ve villası hakkında yıkım kararı verildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binası boşaltılıyor!

30 Ekim'de meydana gelen İzmir depremi sonrasında riskli olduğu belirlenen ve hakkında yıkım kararı alınan İzmir Büyükşehir Belediyesi ana hizmet binası boşaltılıyor. 

intifa hakkı Yükümlülük Haberi

intifa hakkı Yükümlülük

İntifa kullanım hakkı!

Türk Medeni Kanununda İntifa kullanım hakkı ile ilgili yasal düzenlemeler; intifa hakkının konusu; kurulması; sona ermesi; intifa hakkının hükümleri ve özel haller başlıkları altında ele alınıyor.


İntifa hakkı

I. Konusu

MADDE 794.- İntifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabilir.

Aksine düzenleme olmadıkça bu hak, sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlar. 


II. Kurulması

MADDE 795.- İntifa hakkı, taşınırlarda zilyetliğin devri, alacaklarda alacağın devri, taşınmazlarda tapu kütüğüne tescil ile kurulur.

Taşınır ve taşınmazlarda intifa hakkının kazanılması ve tescilinde, aksine düzenleme olmadıkça, mülkiyete ilişkin hükümler uygulanır.

Taşınmaz üzerindeki yasal intifa hakkı tapu kütüğüne tescil edilmemiş olsa bile, durumu bilenlere karşı ileri sürülebilir. Tescil edilmiş ise, herkese karşı ileri sürülebilir.


III. Sona ermesi

1. Sona erme sebepleri

MADDE 796.- İntifa hakkı, konusunun tamamen yok olması ve taşınmazlarda tescilin...