19 / 05 / 2024

intifa hakkının vergisi nedir

intifa hakkının vergisi nedir

İntifa hakkı bir mülkün bir başkasına kullanımı ve yararlanması karşılığında tahsis edilmesi anlamına geliyor. Peki intifa hakkının vergilendirilmesi nasıl oluyor? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Gayrimenkullerde intifa hakkı nasıl tescillenir?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde gayrimenkullerde intifa hakkının nasıl tescil edileceğini kaleme aldı.

2B arazilerinde intifa hakkı devredilebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde 2B arazisinin ne olduğunu ve intifa hakkının devredilip devredilemeyeceğini kaleme aldı.

Gayrimenkulde intifa hakkı sahibi kira alabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper '66 yaşında emekli biriyim. Bir dükkanım var. Bu yerin intifa hakkını iki çocuğuma vermeyi düşünüyorum. Böyle bir durumda ilgili vergiler kime ait olur? Kira bedelleri bana mı ödenir, çocuklarıma mı?' sorusunu yanıtladı.

AYM'den mülkiyet hakkını ihlal kararı! 

Anayasa Mahkemesi, kamulaştırma davasında taşınmaz sahibinden vekalet ücreti alınmasına hükmedilmesi nedeniyle mülkiyet hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Tekirdağ Limanı'nın işletme hakkını 347 milyon TL'ye Ceynak aldı!

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı ile İlgili Kararlar gereğince, Tekirdağ Limanı’nın 36 yıl süreyle işletme hakkının 347 milyon 100 bin Türk Lirası bedelle Ceynak'a verildi....

Mirasta gayrimenkulün intifa hakkı!

Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen mirasta gayrimenkulün intifa hakkıyla ilgili soruyu cevapladı....

Avcılar Belediyesi irtifak ve intifa hakkı ihale ediyor!

Avcılar Belediyesi tarafından, 18 katlı binanın yapım işine karşılık irtifak ve intifa hakkı ihale ediliyor..

Akçakoca Belediyesi'nden 5 yıllığına intifa hakkı ihalesi!

Akçakoca Belediye Başkanlığı, 5 yıllığına intifa hakkı tesisi işlemi ihale ediyor. İhale, İhale 11 Ocak 2018 Perşembe günü yapılacak..

9 soruda intifa hakkı!

İntifa hakkı mülkiyeti bir başkasına ait olan bir gayrimenkulün tamamından yararlanma hakkına deniyor. Peki intifa hakkı kurulması için için gerekli belgeler nelerdir? İntifa hakkı harcı 2017 ne kadar? diyorsanız işte yanıtı...

Kira geliri olmayanların vergisi 2017!

Kira gelir vergisinde ödemeler Temmuz sonuna kadar devam ediyor. Peki, evini kiraya verip kira bedeli etmeyenler de vergi ödeyecek mi? İşte kira geliri olmayanların vergisi 2017..

Kentsel dönüşümde mülkiyet hakkının sınırlandırılması!

Avukat Fatma Dilşad Yelken, "Kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunlar ve mülkiyet hakkının sınırlandırılması" konusunu www.emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Av. Fatma Dilşad Yelken'in o yazısı..

Kira gelirini elden alanların vergisi!

Taşınmaz malların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler kira gelir vergisine tabi tutuluyor. Peki, kira gelirini elden alanların vergisi olur mu? Kira gelirini elden alanların vergisi ne kadar?

2017'de alınan gayrimenkulün vergisi ne zaman ödenir?

Emlak vergisi 2017 için ilk taksit dönemi başladı. Peki, bu sene satışı gerçekleşen gayrimenkulün vergisini kim ödeyecek? 2017'de alınan gayrimenkulün vergisi ne zaman ödenir?

intifa hakkının vergisi nedir Haberi

intifa hakkının vergisi nedir

İntifa hakkı ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olmak kaydıyla başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak karşımıza çıkıyor. İntifa hakkından gelir elde edilmesi durumunda intifa hakkının vergilendirilmesi nasıl oluyor?


İntifa hakkının tesisi halinde; emlak beyanı döneminde belirlenen emlak vergisi değerinden 2/3 ünden az olmamak üzere  bildirilen bedel üzerinden, lehine intifa hakkı tanınandan 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin (20.e) pozisyonu uyarınca binde 15 oranında tapu harcı tahsil edilir. İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise, yine lehine intifa hakkı tesis edilenden (4) nolu pozisyon uyarınca taşınmazın (kayıtlı değerine yeniden değerleme oranları uygulanmak suretiyle bulunacak değerin) 2/3' ünün değeri üzerinden Binde 54 oranında tapu harcı tahsil edilir.


una göre; sahibi bulunulan varlıkların çıplak mülkiyeti...