08 / 05 / 2024

İntifa hakkının vergilendirilmesi!

İntifa hakkının vergilendirilmesi!

İntifa hakkı bir mülkün bir başkasına kullanımı ve yararlanması karşılığında tahsis edilmesi anlamına geliyor. Peki intifa hakkının vergilendirilmesi nasıl oluyor? sorusunun cevabını merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..



İntifa hakkı ona sahip olan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olmak kaydıyla başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkı olarak karşımıza çıkıyor. İntifa hakkından gelir elde edilmesi durumunda intifa hakkının vergilendirilmesi nasıl oluyor?


İntifa hakkının tesisi halinde; emlak beyanı döneminde belirlenen emlak vergisi değerinden 2/3 ünden az olmamak üzere  bildirilen bedel üzerinden, lehine intifa hakkı tanınandan 492 sayılı Harçlar Kanununa ekli (4) sayılı Tarifenin (20.e) pozisyonu uyarınca binde 15 oranında tapu harcı tahsil edilir. İntifa hakkı bedelsiz olarak tanınıyor ise, yine lehine intifa hakkı tesis edilenden (4) nolu pozisyon uyarınca taşınmazın (kayıtlı değerine yeniden değerleme oranları uygulanmak suretiyle bulunacak değerin) 2/3' ünün değeri üzerinden Binde 54 oranında tapu harcı tahsil edilir.


una göre; sahibi bulunulan varlıkların çıplak mülkiyeti üzerinizde kalmak kaydıyla, o varlıklardan elde edilecek gelirleri kullanmak üzere devir edilecek kişiler intifa hakkı sahibi olarak Veraset ve İntikal Vergisinin mükellefi olmakla birlikte, vergilendirme işlemleri intifa hakkı sahibinin söz konusu varlıkların gelirlerini hukuken iktisap ettiği tarihi takip eden bir ay içerisinde, kişinin Vergi Dairesi Müdürlüğü’ne müracaat edilerek Veraset ve İntikal Vergisi Vergi Usul Kanununun 296’ncı maddesindeki değerleme ölçülerine göre hesaplanacak olup, bu verginin de 3 yılda her yıl Mayıs ve Kasım aylarında 2 eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.

 



Ayrıca, söz konusu varlıklardan intifa hakkı sahiplerince elde edilen kar paylarına ilişkin beyannamelerin yine intifa hakkı sahipleri tarafından izleyen yılın Mart ayının başından yirmibeşinci günü akşamına kadar ilgili vergi dairesine verilmesi ve beyanname ile bildirilen gelir üzerinden tahakkuk ettirilen gelir vergisinin ise Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte ödenmesi gerekiyor.


İntifa hakkı ne demektir?

İntifa hakkı harcı ne kadar?


Tuğçe ERSOY/Emlakkulisi.com


Geri Dön