03 / 01 / 2025

İpka Suretiyle Sükna Hakkı Tesisi

İpka Suretiyle Sükna Hakkı Tesisi

Oturma hakkı tahsis eden ile oturma hakkı tahsis edilen taraflar arasında sükna hakkı sözleşmesi imzalanıyor. Sükna hakkı sözleşme örneği ve sükna hakkı ile ilgili hükümler bu haberde...

Apartmanda ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi?

Bir binanın yapı ve düzenlemesinde, kat maliklerine ait olan özel bölümler ile bu özel bölümlere iliştirilmiş ek parçaların dışında, tüm kat malikleri, kiracıları ve sükna hakkı sahipleri tarafından kullanılan ortak alanlar mevcuttur. Peki ortak alanlar tek kişiye ait olabilir mi? 

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı devredilir mi?

Gayrimenkul piyasasında sıkça kullanılan sükna hakkı, merak edilen kavramlardan biridir. Oturmak ve ikamet etmek anlamlarına gelen bu kavram kiracılar ve mülk sahiplerini de ilgilendirmektedir. Peki sükna hakkı nedir, sükna hakkı devredilebilir mi ve nasıl kurulur sorularının yanıtları…

Tarım Kredi'den flaş açıklama! Takipte borcu olan ortaklarının yapılandırma süresini uzattı!

Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerince (Tarım Kredi), 31 Aralık 2020'de takipte borcu bulunan ortaklara defaten ya da taksitlendirme suretiyle sağlanan yapılandırmanın süresi 31 Aralık 2022'ye çekildi.

Sükna hakkı nedir? Sükna hakkı nasıl kurulur?

Sükna hakkı Türk Medeni Kanunu’nun 823. maddesinde açıklanmış olup halk arasında oturum hakkı olarak da ifade edilen bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, Sükna hakkı nasıl kurulur? İşte tüm merak edilenler...

Oturma hakkı nasıl tesis edilir?

Oturma hakkı diğer bir ifadeyle sükna hakkı; belirli bir kişiye bir binada veya binanın bir bölümünde oturma hakkı veren, konut olarak ondan yararlanma hakkı tanıyan bir hak olarak karşımıza çıkıyor. Peki, oturma hakkı nasıl tesis edilir? İşte tüm merak edilenler..

Oturma hakkı tesisi 2022!

Sükna hakkı olarak da bilinen oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisini veren bir haktır. Peki, oturma hakkı nasıl tesis edilir?

Sıfır oranlı emlak vergisi avantajından kimler yararlanabilir?

Sıfır oranlı emlak vergisi avantajından yararlanmak için tüm koşulları uygun olmasına rağmen yalnızca ‘ortak alanlardan gelen payların ilave edilmesi suretiyle konutlarının brüt metrekaresi, 200 metrekareyi aşan ve vergi ödeyen mülk sahiplerinin’ yargıya başvurma imkanları bulunuyor.

Murat Kurum: Kentsel dönüşüm sürecini hızlandıracağız!

Hatay Valiliği'nde basın açıklaması yapan Çevre ve Şehircilik Bakanı Kurum, "İller Bankası kanalıyla 4 milyar liralık bir kredi kaynağını da belediyelerimize vermek suretiyle kentsel dönüşüm sürecini hızlandırmış olacağız" dedi...

Sinpaş Gayrimenkul esas sözleşme tadil metnini yayınladı!

Sinpaş Yapı'nın tam bölünme suretiyle sahip olduğu varlık ve yükümlülüklerinin bir bölümünün Sinpaş GYO'ya devri için hazırlanan SPK tarafından onaylanan esas sözleşme tadil metni yayınlandı. 

Edirne'de yapım karşılığı sınırlı ayni hak tesisi ihalesi!

Edirne İli Güney Edirne Katı Atık Birliği Başkanlığı tarafından yapım karşılığı sınırlı ayni hak tesis tedilmesi suretiyle işletilmesi işi ihale ediliyor. 

Re-Pıe ve Turkmall işbirliği basın toplantısı 13 Temmuz'da!

RE-PIE, Turkmall’a ait dört alışveriş merkezini gayrimenkul yatırım fonu kurmak suretiyle satın alacak.Re-Pıe ve Turkmall işbirliği basın toplantısı 13 Temmuz'da yapılacak.

Bilirkişi görev süresi!

Mahkeme, tarafların da görüşünü almak suretiyle bilirkişinin görevlendirilmesine ilişkin kararında raporun verilme süresi de belirtiliyor. Peki, bilirkişi görev süresi ne kadardır? İşte yanıtı..

Sükna hakkı iptal davası!

Bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yaralanma yetkisi veren hakka sükna hakkı deniyor. Peki, sükna hakkı iptal edilir mi? İşte, sükna hakkı iptal davası!

İpka Suretiyle Sükna Hakkı Tesisi Haberi

İpka Suretiyle Sükna Hakkı Tesisi

Sükna hakkı sözleşme örneği!

Sükna hakkı bir diğer ifade ile oturma hakkı, bir konutun tamamında veya belli bir kısmında olan kullanım hakkını ifade ediyor. Sükna hakkı sahibi, bir evin tamamında oturabildiği gibi, evin bir kısmını da kullanabiliyor. 


Buna göre örneğin evin bir odasında sükna hakkı tesis edilebiliyor. Bu durumun inşaat projesine göre belirlenerek tapuya tescili gerekiyor.


Sükna hakkı bir evde oturmak için kurulabilir. Ancak, sükna hakkı işyeri için kullanılamıyor. Ayrıca bu hakkın tesisi için taşınmazın tapudaki cinsinin ev (mesken, daire, konut) olması gerekiyor. İşyerleri (dükkan, mağaza, depo gibi) üzerinde sükna hakkı kurulamaz. Üzerinde bina bulunmayan (bina olsa da cinsi tapuda ev olarak değiştirilmemiş olan) arsa, tarla gibi taşınmazlar üzerinde sükna hakkı kurulamıyor. Sükna hakkı bir bedel karşılığında kurulabildiği gibi, bedelsiz olarak da...