29 / 04 / 2024

İrtifak hakkı şerh edilebilir mi

İrtifak hakkı şerh edilebilir mi

Gayrimenkul hukukunda irtifak hakkı sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Peki, irtifak hakkı şerh edilebilir mi? Tapuya irtifak hakkı şerhi konulması için gerekli olan belgeler nelerdir?

Özak GYO Didim gayrimenkulünün üst hakkı süresi tapuya tescillendi!

Özak GYO'nun Aydın İli Didim İlçesi  Altınkum Mahallesi'nde yer alan turizm tahsisli gayrimenkulüne ilişkin olarak Hazine ve Maliye Bakanlığı, Milli Emlak Genel Müdürlüğü tarafından irtifak hakkı tesis işlemleri tamamlandı, 49 yıllık üst hakkı Özak GYO adına tapu siciline şerh edildi.

Mal sahibi ölmeden tapuya şerh konabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper, '3 yıllık evli bir kadınım. Öz babam 2001'de ikinci evliliğini yaptı. Üvey annem yüzünden babam benimle görüşmeyi kesti. Onların oturduğu evi üvey annemin üzerine yapmaması için tapuya şerh koydurabilir miyim? Hakkımı korumak için ne yapabilirim?' sorusunu yanıtladı...

Avcılar Üniversite'de15 yıllığına irtifak hakkı tesis ihalesi!

Avcılar Belediye Başkanlığı, Avcılar Üniversite Mahallesi'nde bulunan inşaatı devam eden binanın İrtifak ve İntifa hakkı tesisini ihale edecek. İhalesi 11 Nisan'da gerçekleşecek.

İrtifak hakkı tesisi 2017!

İrtifak hakkı, taşınmaz lehine konulabiliyor. İrtifak hakkı, tapu kütüğüne tesis edilebiliyor. İşte irtifak hakkı tesisi 2017 işlemleri..

Oturma hakkı tapuya şerhi için gerekli belgeler!

Oturma hakkı, bir binadan veya onun bir bölümünden konut olarak yararlanma yetkisi veriyor. Oturma hakkının tapuya şerh edilebilmesi için bazı belgeler isteniyor. İşte, oturma hakkı tapuya şerhi için gerekli belgeler!

İrtifak hakkı bedeline indirim yapılabilir mi?

Taşınmaz sahibinin taşınmazını bir başkasının kullanmasına müsaade etmesine irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı bedeli emlak vergisi esas alarak belirleniyor. Peki, irtifak hakkı bedeline indirim yapılabilir mi?

İrtifak hakkı talep dilekçesi örneği!

Taşınmaz mal üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulan ve hak sahibine yararlanma sağlayan hakka irtifak hakkı deniyor. İrtifak hakkı için il deftardarlıklarına başvuru yapılması gerekiyor. İşte, irtifak hakkı talep dilekçesi!

İrtifak hakkı tesisi dava dilekçesi!

İrtifak hakkı genel olarak, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona ermiş oluyor. İrtifak hakkı tesisi için dava açılabiliyor. İşte, irtifak hakkı tesisi dava dilekçesi!

İrtifak hakkı tesis işlemleri 2015!

İrtifak hakkı, hak sahibine gayrimenkulü üzerinde kullanma veya yararlanma yetkisi sağlayan bir hak türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki, irtifak hakkı nasıl tesis edilir? İrtifak hakkı tesis işlemleri 2015!

Tapuya şerh koyma şartları!

Tapu kütüğüne konulan şerhler kişisel haklar, temlik hakkını kısıtlayan veya yasaklayan şerhler, tescille ilgili geçici şerhler niteliğinde olabiliyor. Peki, tapuya şerh koyma şartları nelerdir?

İrtifak hakkı tesisi bedeli!

İrtifak hakkı, bir eşya üzerinde hak sahibine o eşyadan yararlanma yetkisi sağlayan, herkese karşı ileri sürülebilen bir hak olarak tanımlanıyor. Peki, bu hak nasıl tesis edilir? İrtifak hakkı tesisi bedeli ne kadar?

İrtifak hakkı nasıl terkin edilir?

İrtifak hakkı genel olarak, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona ermiş oluyor. Hak sahibi kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebiliyor. Peki, irtifak hakkı nasıl terkin edilir?

İrtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

Gayrimenkul hukukunda irtifak hakkı sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor. Kanunen malik kendisine ait iki taşınmazdan biri üzerinde diğerinin lehine irtifak hakkı kurabiliyor. Peki, irtifak hakkı tapuya şerh edilir mi?

İrtifak hakkı şerh edilebilir mi Haberi

İrtifak hakkı şerh edilebilir mi

İrtifak hakkı şerh edilebilir mi?

İrtifak, kelime anlamı olarak; "yaslanmak, faydalanmak, dayanılan, faydalanılan şey" anlamlarına geliyor. Gayrimenkul hukukunda ise irtifak hakkı sahibine, gayrimenkulün kullanım hakkını veriyor.


İrtifak hakkı Medeni Kanunun 779'uncu maddesinde şu şekilde tanımlanıyor:


"Taşınmaz lehine irtifak hakkı, bir taşınmaz üzerinde diğer bir taşınmaz lehine konulmuş bir yük olup, yüklü taşınmazın malikini mülkiyet hakkının sağladığı bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanmasına katlanmaya mecbur kılar..."


İrtifak şerh edilebilir mi?

İrtifak hakkı tapuya şerh edilebiliyor. İrtifak hakkı şerhi için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanıyor:


Talebe bağlı işlemlerle ilgili en son düzenlemeyi içeren 2010/4 sayılı genelgenin 7'nci maddesi şu şekildedir; (Geçit hakkı gibi, aynı zamanda teknik çalışmayı da gerektiren irtifak hakları için)


Yapılacak işlemin türüne bakılmaksızın aşağıda belirtilen bilgi ve...