22 / 05 / 2024

irtifak hakkının son bulması

irtifak hakkının son bulması

İrtifak hakkı, irtifak hakkı sahibine, taşınmaz üzerinden sınırlı bir şekilde yararlanma yetkisi veriyor. Ancak irtifak hakkı sona erebiliyor. Peki, irtifak hakkı nasıl sona erer?

Hisseli tapusu olanlar hemen bakın! Ev satılırsa hakkınız... SON DAKİKA! 

Hisseli tapular ile ilgili detaylar merakla araştırılıyor. Peki evde hissesi olan biri, ev satıldığında hakkını nasıl alır? İşte ayrıntılar...

Tapusu olan herkes baksın! Son gün yaklaşıyor!  Başvuru yapmayanlar hakkından mahrum olacak!

Tapusu olan herkesi yakından ilgilendiren son dakika duyurusu yapıldı. Tapusu olan herkes baksın! Son gün yaklaşıyor!  Başvuru yapmayanlar hakkından mahrum olacak!

Emlakçılık yetki belgesinde yarın son gün!

Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik için verilen son tarih 31 Ağustos 2020 olarak duyurulmuştu. Emlakçılık yetki belgesi alınmasında yarın son gün...

Kamu arazilerinin turizm yatırımlarına tahsisi için başvurular bugün son!

Kamu taşınmazlarındaki turizm yatırımlarının tahsis ve irtifak hakkı süreleri ile kira sözleşmelerinin uzatılması ve bu taşınmazların satışına ilişkin başvurular için bugün son gün. 

Adana Seyhan'daki arsanın irtifak hakkı 29 yıllığına verilecek!

Adana Büyükşehir Belediyesi tarafından Seyhan İlçesi Kanalüstü Mahallesi'nde yer alan arsanın 29 yıl süreyle irtifak hakkı verilmesi işi ihalesi 12 Eylül'de yapılacak...

Şanlıurfa'da 49 yıllık irtifak hakkı tesis ihalesi 26 Aralık'ta!

Şanlıurfa Defterdarlığı, Şanlıurfa Eyyübiye ve Hilvan ilçelerinde bulunan iki adet arsanın irtifak hakkını 49 yıllığına tesis edecek. Söz konusu arsaların toplam bedeli 3 milyon 469 bin 291 TL olarak belirlendi.

Şanlıurfa'da 49 yıllık irtifak hakkı tesis ihalesi 26 Ocak'ta!

Şanlıurfa Defterdarlığı, Şanlıurfa Haliliye ilçesinin Sırrın Mahallesi'nde bulunan turizm tesis alanının irtifak hakkını 49 yıllığına tesis edecek. Söz konusu arsanın bedeli 8 milyon 966 bin 85 TL olarak belirlendi.

İrtifak hakkının tesis edilmesi!

Taşınmazın malikini bazı yetkileri kullanmaktan kaçınmaya veya yararlanan taşınmaz malikinin yüklü taşınmazı belirli şekilde kullanması irtifak hakkı ile sağlanıyor. Peki, irtifak hakkı nasıl tesis edilir? İşte, irtifak hakkının tesis edilmesi!

Erzurum Palandöken irtifak hakkı ihalesi 25 Ağustos'ta!

Erzurum Defterdarlığı Milli Emlak Müdürlüğü, 5 adet kargir binalar ile 1 adet cephanelik ve istikam 2 adet bina ve baraka, tarla, arsa ve yeşil sahanın irtifak hakkını verecek. İhalesi 25 Ağustos'ta gerçekleşecek.

İrtifak hakkı nasıl terkin edilir?

İrtifak hakkı genel olarak, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olmasıyla sona ermiş oluyor. Hak sahibi kimse malik olursa, bu kişi, irtifak hakkını terkin ettirebiliyor. Peki, irtifak hakkı nasıl terkin edilir?

İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi şerhi!

İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi ise, irtifak hakkını veren ve alan kimse tarafından imzalanıyor. İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescili zorunlu oluyor. Peki, sözleşme şerhi harcı ne kadar?

İskenderun'da 49 yıllık irtifak hakkı tesisi ihalesi!

Hatay Defterdarlığı, İskenderun Karayılan'da bulunan 19 bin 700.57 metrekare arsanın 49 yıllık irtifak hakkını tesis edecek. İrtifak hakkı tesis edilecek arsanın toplam rayiç değeri 9 milyon 851 bin 537.89 TL olarak belirlendi.

Üst hakkının tescili nasıl yapılır?

Bir üst irtifakına dayalı olarak başkasına ait bir arazinin altında veya üstünde sürekli kalmak üzere inşa edilen yapıların mülkiyeti, irtifak hakkı sahibine ait oluyor. Peki, üst hakkının tescili nasıl yapılır?

irtifak hakkının son bulması Haberi

irtifak hakkının son bulması


İrtifak hakkı gayrimenkul sahibine, gayrimenkulden yararlanma ve kullanma hakkı veriyor. Sözlükte "irtifak kelimesi yaslanmak, faydalanmak; dayanılan, faydalanılan şey" anlamlarına geliyor.  İrtifak hakkı ise, fıkıhta bir gayrimenkul üzerine, diğer bir gayrimenkul veya şahıs lehine kurulabilen ve hak sahibine sınırlı bir yararlanma sağlayan aynî hak olarak ifade edilyor.


Gayrimenkul sahibi, ilgili mülkün bir başkası tarafınsan kullanılmasına izin verdiği takdirde, irtifak hakkını vermiş oluyor. Bu kapsamda irtifak hakkı tapuya tescil edilebiliyor. Bu tescil tapuya şerh edilebiliyor. 


İrtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın yok olması halinde sona eriyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Türk Medeni Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor;


Taşınmaz lehine irtifak hakkı sona ermesi;

1. Genel olarak

MADDE 783.- İrtifak hakkı, tescilin terkini veya yüklü ya da yararlanan taşınmazın...