15 / 05 / 2024

irtifak hakları intifa

irtifak hakları intifa

Hukuksal olarak kullanma hakları diyebileceğimiz irtifak hakkı ve başkasına ait olan bir gayrimenkulden tam yararlanma ve kullanma hakkı dediğimiz intifa hakkı sürekli birbirine karıştırılıyor. Peki intifa bir irtifak hakkı mıdır?

Kat irtifakı olan ev depremde yıkılırsa ne olur?

Kat irtifakı, bir arsa üzerinde yapılacak bir inşaat için mülkiyet hakkını temsil eden bir tür mülkiyet hakkıdır. Bu hak, Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre irtifak hakkı olarak adlandırılır ve inşaat projeleri için çok önemlidir. Olası depremlerde de hangi hakları sunacağı merak ediliyor.

İntifa hakkı nedir? Ölüm halinde gayrimenkul kime kalır?

"Halk arasında ölene kadar benim öldükten sonra senin" olarak ifade edilen kuru mülkiyet ve intifa hakkında söz konusu gayrimenkul üzerindeki haklar nedir?

5 maddede kat irtifakı sahiplerinin hakları!

Avukat Kadir Kurtuluş ile Stajyer Avukat Elif Hamzaçebi kat irtifakı sahiplerinin hakları konusunu kaleme aldı. İşte 5 maddede kat irtifakı sahiplerinin hakları...

Devlet, kamu taşınmazlarından 4,5 milyar TL kazandı!

Devletin geçen yıl kamuya ait taşınmazların kira, satış ve irtifak haklarından elde ettiği gelir, bir önceki yıla kıyasla yüzde 30,6 arttı ve 4,5 milyar liraya ulaştı.

Avcılar Belediyesi irtifak ve intifa hakkı ihale ediyor!

Avcılar Belediyesi tarafından, 18 katlı binanın yapım işine karşılık irtifak ve intifa hakkı ihale ediliyor..

Büyükçekmece'de 4.4 milyon TL'ye düğün salonu yaptırılacak!

Büyükçekmece Belediye Başkanlığı, Büyükçekmece Ulus Mahallesi'nde düğün salonu yaptırıp, 15 yıllığına irtifak ve intifa hakkı bedeli ödemek suretiyle işletilmesi işini ihale edecek. İşin muhammen yapım bedeli 4 milyon 414 bin 429 TL olarak belirlendi.

Milli Emlak Genel Tebliği'nde değişiklik!

Savunma, havacılık ve uzay sanayi alanlarındaki yatırımcılara tesis edilecek irtifak hakları ile verilecek kullanma izinlerinde 1. yıl bedeli, taşınmazın emlak vergisine esas asgari m2 birim değerinin 1/1000 ile tespit edilecek.

Büyükçekmece Sosyal Tesisleri binası 3 milyon TL'ye ihale ediliyor!

Mülkiyeti Büyükçekmece Belediye Başkanlığı'na ait olan Büyükçekmece Sosyal Tesisleri binası 3 milyon 199 bin TL bedelle 15 yıl süreyle irtifak ve intifa hakkı bedeli ödemek suretiyle işletilme hakkı ihale edilecek.

Büyükçekmece Belediyesi'nden 4 milyon TL'ye düğün salonu ihalesi!

Büyükçekmece Belediye Başkanlığı Büyükçekmece Ulus Mahallesi, 221 ada 2 parsel üzerindeki Düğün Salonunu 15 yıl süreyle irtifak ve intifa hakkı bedeli ödemek suretiyle işletilme ihalesi gerçekleştirilecek.

İntifa hakkı geri alınabilir mi?

Sahibine, konusu üzerinde tam yararlanma yetkisi sağlayan intifa hakkı, taşınırlar, taşınmazlar, haklar veya bir malvarlığı üzerinde kurulabiliyor. Peki, intifa hakkı geri alınabilir mi?

İntifa hakkı olan kiraya verebilir mi?

İntifa hakkı bir başkasına verilen taşınmazın satışı, ipotek edilmesi gibi haklar kuru mülkiyet sahibi olan malikte kalıyor. Peki, intifa hakkı olan kiraya verebilir mi? Yoksa kuru mülkiyet sahibi mi taşınmazı kiraya verebilir?

İntifa hakkı tesisi tapu harcı 2016!

İntifa hakkı, bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında yer alıyor. Bu hak tesis edilirken tapuda belli oranlarda harç ödemesi yapılıyor. Peki, intifa hakkı tesisi tapu harcı 2016 ne kadar?

İntifa hakkı nasıl verilir?

Bir gayrimenkul üzerinde tesis edilebilen haklar arasında intifa hakkı da yer alıyor. İntifa hakkı, aınırlı ayni bir hak olup şahsi irtifak hakkı grubu içerisinde yer alıyor. Peki, intifa hakkı nasıl verilir?

irtifak hakları intifa Haberi

irtifak hakları intifa

İntifa bir irtifak hakkımı  mıdır?



İrtifak hakları, kanunda düzenlenmiş olup taşınır, taşınmaz malların kullanım haklarını içeren bir hak grubudur. İrtifak hakları bir taşınmaz üzerinde kullanım ve rıza gösermeyi, mülkiyet özgü bazı hakların kullanılmasından kaçındıran ayni hak olarak kurulan haklardır. İrtifak hakları şahsı bağlı ve eşyaya bağlı olmak üzere ikiye ayrılırlar.


İntifak hakkı ise bir başkasına ait olan taşınır taşınmaz mallar üzerinde tam yararlanma ve kullanma yetkisi tanıyan haklardır. Ancak intifak hakkı kurulması sürecinde kuru mülkiyetin sahibinin mülkiyet üzerindeki öz değerini kendisinde tutuluyor. Kuru mülkiyet sahibi mülkiyetin gerçek sahibi ancak yararlanı ve kullananı intifa hakkı sahibidir.



İntifa hakkı ile irtifak haklarının kesiştiği nokta ise, intifa hakkının şahsi irtifak haklarına ait olmasıdır. Şahsi irtifak haklarının özelliği ise şahıs lehine tesis edilmiş olmaları ve lehine...