06 / 07 / 2024

İşsizlik artışı neden oluyor

İşsizlik artışı neden oluyor

İşsizlik artışı sanayi ve inşaattaki kayıplardan kaynaklanıyor İşsizlik oranındaki yükselme, istihdamda sanayideki sınırlı artış ve inşaatta yaşanan kayıplardan kaynaklandı.

Kiralarda 25 sınırının kaldırılması fahiş artışlara neden olmayacak!

Ankara Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Harun Tanrıvermiş yaptığı açıklamada kiralarda yüzde 25 artış sınırının kaldırılmasının fahiş artışa neden olması beklenmediğini belirterek, "Kiralarda büyük köpük etkisini kaybetti." dedi.

Konut sektörü artan maliyetlerle boğuşuyor! Fiyatlar neden yükseliyor?

Konut sektörü artan maliyetlerle boğuşuyor. İnşaat malzeme fiyatlarındaki artışlar, iş gücü kıtlığı projelerin bütçelerini zorluyor. Peki fiyatlar neden yükseliyor?

Küresel konut fiyatları neden artıyor?

Geçtiğimiz Nisan'da Çin hariç küresel konut fiyat endeksi yıllık bazda yüzde 3'ten fazla artış gösterdi. ABD'de konut fiyatları geçen seneye göre yüzde 6,5 artış gösterirken, Avustralya'da yüzde 5 artış gösterdi. Portekiz'de yine konut fiyatları arttı.

Yurt dışına çıkış harçlarının artırılmasının asıl sebebi, döviz çıkışını engellemek!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı vergi paketinde yer alan yurt dışı çıkış harcı ile ilgili düzenleme tepkilere neden oldu. Harcın 3 bin liraya çıkarılacağı iddiası gündeme oturdu. Ekonomist Tolga Aykut, harcın artırılma sebebini yurt dışına döviz çıkışını engellemek olarak yorumladı.

Kira artışları resmen enflasyonu ikiye katladı! Yüzde 25 sınırı varken kira artışı yüzde 300’e yaklaştı!

Haziran 2022’den itibaren yüzde 25’lik üst sınırın uygulandığı kira artışları, bu dönemde yüzde 300’e yaklaşarak, aynı dönemdeki genel enflasyonun ikiye katlanmasına neden oldu.  İşte detaylar...

Kiraya yapılan 10 puanlık artış ölüm riskini yüzde 8 artırıyor!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kira artışlarının kiracıların sağlığını da etkilediği ortaya çıktı. Aşırı stresin neden olduğu kalp, şeker ve yüksek tansiyon gibi hastalıkların artmasının ölüm riskinin de artmasına sebep olduğu belirtildi.

Dolar artığında zamlanan ürünler, düştüğünde neden inmiyor?

Ekonomi yönetimi tarafından alınan tedbirlere rağmen zamlar durmuyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun, sosyal medya hesabından, ”Döviz arttığında anında ürünlerine zam yapanlar döviz düştüğünde neden indirim yapmıyor” diye sordu. Vatandaş cevapladı.

Ortalama 3+1 ev Anadolu'da bile 4-5 milyon TL: Çadırda mı yaşanacak artık? 

Konut ve otomobil piyasasında yaşanan fahiş fiyat artışları vatandaşların alımları ertelemesine neden oluyor. Prof. Dr. Ali İhsan Göker, ortalama 3+1 sıfır evin Anadolu'da bile 4-5 milyon TL olduğunu söyledi. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Konut satışları aylık yüzde 12,2 arttı: Yüksek fiyatlara rağmen satışlar neden artıyor?

Konut satışları Mart'ta yıllık yüzde 0,1 düşerken aylık yüzde 12,2 yükseldi. Peki yüksek fiyatlara rağmen satışlar neden artıyor?

Kira tespit davası neden açılır? Kira artışı hesaplama 2024!

Kira sözleşmesi yapılırken, taraflar kira bedelini özgürce belirleyebiliyorlar. Ancak bazı durumlarda ev sahipleri ve kiracılar kira bedelinde anlaşamıyor bu durumda mahkemenin yolu tutuluyor. Peki kira tespit davası neden açılır? Kira artışı hesaplama 2024... 

Yabancılar Türkiye'den artık niçin konut almıyor? İşte yanıtı...

Kripto fenomeni Murat Ali Calman yabancıların Türkiye'den artık neden konut satın almadığını açıkladı. Peki yerli yatırımcılar neden yurt dışından konut alıyor? Yabancılar niçin yurt içinden konut kiralıyor? İşte nedenleri...

Konut kredisindeki sınırlı artış sorgulanmalı! Kentsel dönüşüm ihtiyacına rağmen neden sınırlı kaldı?

CHP Bolu Milletvekili ve Sanayi ve Enerji Komisyonu üyesi Türker Ateş, ihtiyaç, taşıt ve konut kredilerinde de çok ciddi artışların olduğuna vurgu yaptı ve önemli açıklamalarda bulundu. İşte o açıklamalar...

Dolar neden yükseliyor sorusuna, vatandaştan cevap!

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından uygulanan enflasyonla mücadele programına rağmen dolardaki artış devam ediyor.  Peki dolar neden yükseliyor? Vatandaş sosyal medya üzerinden bu sorunu cevabını bakın nasıl verdi.

İşsizlik artışı neden oluyor Haberi

İşsizlik artışı neden oluyor

 Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi (Betam) Direktörü Prof. Dr. Seyfettin Gürsel ile Yrd. Doç. Dr. Gokce Uysal ve Araştırma Görevlisi Melike Kökkızıl'ın yaptığı değerlendirmede, Şubat döneminde tarım dışı işgücü 58 bin artarken istihdamın 75 bin arttığına işaret edildi ve şöyle denildi:

"Tarım dışı istihdam artışı esas olarak hizmetler istihdamındaki aylık 118 binlik artışa dayanmaktadır. Bu dönemde sanayi istihdamındaki artış 2 bin ile sınırlı kalmış, inşaatta ise 45 binlik istihdam kaybı yaşandı."

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye genelinde işsizlik oranı Ocak-Şubat-Mart aylarını kapsayan Şubat döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre 1.0 puan artışla yüzde 11.2 düzeyine yükseldi. Aynı dönemde işsiz sayısı da, geçen yılın aynı dönemine göre 401 bin kişi artarak 3 milyon 226 bin kişiye tırmandı.

Betam'ın notunda, Şubat...