17 / 05 / 2024

İsveç Konut borcu krizi

İsveç Konut borcu krizi

İsveç Merkez Bankası (Riksbank) Başkanı Stefan Ingves, ülkede yaşanan yoğun konut borcu sıkıntısının ülke ekonomisinin gidişatına uzun vadede ciddi zararlar verebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Konut borcu krizi İsveç ekonomisine zarar verebilir!

İsveç Merkez Bankası (Riksbank) Başkanı Stefan Ingves, ülkede yaşanan yoğun konut borcu sıkıntısının ülke ekonomisinin gidişatına uzun vadede ciddi zararlar verebileceği konusunda uyarılarda bulundu.

Amerikalıların hanehalkı borcunda en yüksek pay yine konut kredilerinin!

Fed'in New York şubesi tarafından hazırlanan geçen yılın dördüncü çeyreğine ilişkin Hanehalkı Borcu ve Kredi Raporu'na göre Amerikalıların hanehalkı borcunda en yüksek payı konut kredileri oluştururken, söz konusu borç kalemi 12,25 trilyon dolar şeklinde hesaplandı

Dar gelirli vatandaşın TOKİ'ye 59 milyar TL borcu var!

CHP Milletvekili Prof. Dr. Mühip Kanko, dar gelirli vatandaşın TOKİ'ye olan 59 milyar liralık taksitli konut borcu olduğunu açıkladı. 

Borcu bitmemiş TOKİ kiraya verilir mi?

TOKİ sosyal konut projeleri Türkiye’nin gündeminde yer alan konulardan biridir. Peki kura çekilişinde konut çıkan kişiler taksitler bitmeden evi kiraya verebilir mi, Borcu bitmemiş TOKİ kiraya verilir mi? İşte detaylar!

TOKİ evleri borcu bitmeden kiraya verilir mi?

TOKİ sosyal konut projelerinin ilk temelleri geçtiğimiz gün atıldı. Sosyal konutlara başvuru yapanlar, bu evlere dair bazı araştırmalar yapıyor. Araştırmalarda “TOKİ evleri borcu bitmeden kiraya verilir mi?” sorusu da yanıt bekleyenler arasında bulunuyor.

Kredi kartı borcu olup da kara listeye girenlere TOKİ'den indirimli ev haberi!

TOKİ, Türkiye'nin dört bir yanında ucuz finansman modeliyle alt ve orta gelirli aileleri konut sahibi yapmak için çalışmalarını hız kemeden sürdürecek. Peki TOKİ'den ev almak isteyip de kredi kartı borcu olanlar nasıl ev alacak? İşte detaylar..

Elazığlı depremzedelerin konut borcu sorunu çözüldü!

Elazığlı depremzedelere hibe edilen konutlar için 340 ila 360 bin TL arasında borç çıkartıldığı ileri sürülmüştü. Elazığ Valisi Ömer Toraman, konuya ilişkin bir açıklamada bulundu ve Elazığlı depremzedelerin konut borcu sorunu çözüldü.

Tasfiye edilen faizsiz konut şirketlerinde son durum ne?

BDDK tarafından tasfiyesine karar verilen ve TMSF'ye devredilen 21 şirketin iştiraklerine 765 milyon TL borcu var. Peki faizsiz konut şirketler tarafından mağdur edilen 49 bin 419 kişiye ödemeleri yapılacak mı?

Konut kredisi alma şartları 2021!

Ev sahibi olmak için birçoğumuz bankaların yolunu tutuyor. Mortgage kredisinin bütün taksitlerinin ödemesi tamamlandığında, borçlunun borcu bittiğinde, ipotek durumu ortadan kalkıyor. Peki konut kredisi kullanma şartları neler? İşte konut kredisi alma şartları 2021...

En düşük faiz, en hesaplı konut kredisi değildir!

Ev sahibi olmak için birçoğumuz bankaların yolunu tutuyor. Mortgage kredisinin bütün taksitlerinin ödemesi tamamlandığında, borçlunun borcu bittiğinde, ipotek durumu ortadan kalkıyor. İşte konut kredisindeki gizli masraflar...

Konut kredileri tutarı 2020 sonunda 287.1 milyar TL'ye yükseldi!

Dünya gazetesi köşe yazarı Nevzat Saygılıoğlu bugünkü yazısında konut kredisini kullanımını kaleme aldı. İşte Saygılıoğlu'nun "Vatandaş niye borçlanıyor, niye borcu artıyor" başlıklı o yazısı...

Bireysel konut kredisi borç miktarı 2020'de 287.1 milyar TL oldu!

algının da etkisiyle bireysel kredi kullanan kişi sayısı son 1 yılda 2 milyon 107 bin kişi yükselirken, toplam borç da 618.5 milyar TL'den 866.6 milyar TL'ye ulaştı. Bireysel konut kredisi borcu olanların sayısı 112 bin kişi arttı borç miktarı da 287.1 milyar TL'ye çıktı.

ABD'de konut kredisi borçları 10 trilyon dolara yaklaştı!

Fed'in New York şubesi tarafından hazırlanan 2020'nin üçüncü çeyreğine ilişkin Hanehalkı Borcu ve Kredi Raporu'na göre; ABD'de konut kredisi borçları 10 trilyon dolara yaklaştı.

Konut kredisi borcu olanlar dikkat!

Bankalardan kullanılan kredilere bağlı olarak yapılan hayat sigortası, kredi borcunun bir tür teminatı. Peki konut kredisinde hayat sigortası zorunlu mu? İşte detaylar...

İsveç Konut borcu krizi Haberi

İsveç Konut borcu krizi

İsveç Merkez Bankası (Riksbank) Başkanı Stefan Ingves, ülkede yaşanan yoğun konut borcu sıkıntısının ülke ekonomisinin gidişatına uzun vadede ciddi zararlar verebileceği konusunda uyarılarda bulundu. Ingves, İsveç devlet televizyonuna yaptığı açıklamada "Geçen hafta repo faizi oranının değişmeyerek yüzde -0,35’de kalması İsveç ekonomisinde olumlu gelişmeler ortaya çıkardı. Fakat bu durum ülkede ciddi bir hal alan konut borcu krizi meselesinin üstünü örtmez" dedi.


Stefan Ingves, İsveç’te konut piyasasının iyi bir şekilde işlemediğini belirterek, ekonominin uzun vadede ciddi bir riskle karşılaşmaması için bu konuya bir an önce geniş kapsamlı siyasi bir çözüm üretilmesi gerektiğini kaydetti.


İsveçliler Avrupa’da hane başına borcu en yüksek insanlar arasında bulunuyor. Bu duruma ana sebep olarak ise özellikle 2008 yılından sonra hızla artmaya başlayan konut fiyatları gösteriliyor. İsveç’te konut fiyatlarının son...