27 / 04 / 2024

kamu hukukuna ilişkin taşınmaz yükü

kamu hukukuna ilişkin taşınmaz yükü

Türk Medeni Kanunu kapsamında Taşınmaz yükü ile ilgili hükümlere Üçüncü Ayırım'da madde 839 ile madde 849 arasında yer veriliyor. Kanuna göre, Taşınmaz yükü, bir taşınmazın malikini yalnız o taşınmazla sorumlu kılıyor...

Yapım işlerinde uygulanacak artırımlı fiyat farkı hesaplamasına ilişkin düzenleme!

Kamu ihaleleri kapsamına giren yapım işlerinde uygulanacak olan artırımlı fiyat farkının hesaplanmasına ilişkin düzenlemeye gidildi. İşte konu ile ilgili detaylar...

Mevlüt Kurt'tan kamu binalarının kiralarına ilişkin açıklama!

Mersin'de kent merkezinde atıl durumda bulunan çok sayıda kamu binası olmasına rağmen İŞKUR İl Müdürlüğü’nün yüksek bedelle 5 katlı yeni bir binayı kiralanmasına ilişkin Mevlüt Kurt açıklama yaptı...

Kamu idarelerinin taşınmaz kiralamalarına ilişkin genelge!

Kamu idarelerinin taşınmaz kiralamalarına ilişkin genelge, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.Genelgeye göre Kamu idarelerinin taşınmaz kira bedelleri TÜFE'nin on iki aylık ortalamalara göre belirlenecek. 

Şehir hastanelerine ilişkin 7 sorun mecliste!

Şehir hastaneleri, kira bedelleri ve boşaltılacak kamu hastanelerinin arazileri TBMM gündemine taşındı. CHP'li Özdiş konuya ilişkin soru önergesi hazırladı..

Kamu yurtlarına ilişkin 10 sorun meclis gündeminde!

Kamu yurtları ile barınma sorunu yaşayan öğrenciler mecliste konu oldu. Konuya ilişkin soru önergesi hazırlayan CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu, sorularını Başbakan Yıldırım'a sordu..

Kamu-özel işbirliğiyle yapılan şehir hastanelerine ilişkin 12 sorun TBMM'de!

CHP Bursa Milletvekili CHP Bursa Milletvekili Ceyhun İrgil, Kamu-özel işbirliği modeliyle yapılan şehir hastanelerine ilişkin soru önergesi hazırladı. İrgil sorularını Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a iletti..

Kamu lojmanlarına ilişkin soru önergesi hazırlandı!

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamu kurumlarının lojmanlarına ilişkin soru önergesi hazırları. Gürer Başbakan Yıldırım'a toplam 4 soru sordu.

Manisa Turgutlu OSB projesine ilişkin 3 sorun mecliste!

Manisa Turgutlu 1. OSB projesine ilişkin sorunlar Manisa Milletvekili Erkan Akçay tarafından meclise taşındı. Akçay sorularını Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'a iletti..

Atatürk Havalimanı'na ilişkin 8 sorun TBMM gündeminde!

Atatürk Havalimanı'nın genişletilme çalışmalarına ilişkin sorunlar, İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş tarafından TBMM gündemine taşındı. Yarkadaş hazırladığı yazılı soru önergesini Ulaştırma, Denizcilik Ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'a iletti.

Edirne Keşan'daki tarihi kaleye ilişkin sorunlar mecliste!

Edirne Milletvekili Erdin Bircan, Edirne'nin Keşan ilçesinde bulunan bir tarihi kaleye ilişkin güvenlik sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Bircan, sorularını Kültür Ve Turizm Bakanı Mahir Ünal'a yöneltti..

ÇED raporlarına ilişkin 6 sorun meclise taşındı!

İzmir Milletvekili Zeynep Altıok, başta Yüzülebilir Körfez Projesi olmak üzere ÇED raporlarına ilişkin sorunları meclise taşıdı. Altıok, sorularını Çevre Ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı'ya iletti.

TOKİ konutlarına ilişkin 5 sorun mecliste!

Kahramanmaraş Milletvekili Fahrettin Oğuz Tor, TOKİ tarafından yapılan konutlara ilişkin sorunları meclis gündemine taşıdı. Tor, sorularının Başbakan Davutoğlu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını talep etti..

Vakıf GYO bedelsiz sermaye artırımına ilişkin kararlarını yayınladı!

Vakıf Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda Bedelsiz Sermaye Artırımına İlişkin Yönetim Kurulu Kararını yayınladı.İşte Vakıf GYO'nun sermaye artırımına ilişkin kararları...

kamu hukukuna ilişkin taşınmaz yükü Haberi

kamu hukukuna ilişkin taşınmaz yükü

Taşınmaz yükü nedir?

Taşınmaz yükü ile ilgili yasal hükümler, Türk Medeni Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanuna göre, taşınmaz yükünün kurulması için tapu kütüğüne tescil şartı aranıyor.


Taşınmaz yükü konusu

MADDE 839.- Taşınmaz yükü, bir taşınmazın malikini yalnız o taşınmazla sorumlu olmak üzere diğer bir kimseye bir şey vermek veya yapmakla yükümlü kılar.


Hak sahibi olarak, bir başka taşınmazın maliki de gösterilebilir.

İrat senedi ve kamu hukukuna ilişkin taşınmaz yükleri saklı kalmak kaydıyla, taşınmaz yükünün konusu ancak yüklü taşınmazın ekonomik niteliğinden doğan veya yararlanan taşınmazın ekonomik ihtiyaçlarını karşılayan bir edim olabilir.


B.Taşınmaz yükü kurulması ve sona ermesi

I. Kurulması

1. Tescil ve kazanma

MADDE 840.- Taşınmaz yükünün kurulması için tapu kütüğüne tescil şarttır.


Tescilde, taşınmaz yükünün değeri olarak Türk parası veya yabancı para ile belirlenmiş bir miktar gösterilir. Dönemsel edimlerde...