28 / 04 / 2024

Yapım işlerinde uygulanacak artırımlı fiyat farkı hesaplamasına ilişkin düzenleme!

Yapım işlerinde uygulanacak artırımlı fiyat farkı hesaplamasına ilişkin düzenleme!

Kamu ihaleleri kapsamına giren yapım işlerinde uygulanacak olan artırımlı fiyat farkının hesaplanmasına ilişkin düzenlemeye gidildi. İşte konu ile ilgili detaylar...



Kamu ihaleleri kapsamına giren yapım işlerinde uygulanacak olan artırımlı fiyat farkının hesaplanmasına ilişkin düzenlemeye gidildi. İşte konu ile ilgili son dakika detayları...

Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre "4735 Sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu'nun Geçici 7. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Esaslar"ın yürürlüğe konulmasına dair Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Söz konusu kararla, 2023 yılının Mart ayından önce söz konusu kanun uyarınca ihale edilmiş olan yapım işlerine ilişkin Türk lirası üzerinden yapılan ve 28 Aralık 2023 tarihi itibarıyla devam eden sözleşmelere dair düzenleme yapıldı.

Yapım işlerinde uygulanacak artırımlı fiyat farkı hesaplamasına ilişkin düzenleme!

Buna göre, ilgili sözleşmenin bu sene boyunca gerçekleştirilen bölümleri için ihale dokümanında hesaplanan fiyat farkı, katsayı 1 şeklinde uygulanmak suretiyle artırımlı verilecek. Ancak Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı tarafından Toplu Konut Kanunu kapsamındaki konut ve konut ile ihaleye çıkılan yapım işlerinde bu katsayı 1,15 şeklinde uygulanacak.

Paylaşılan bilgilere göre ihale dokümanında fiyat farkı hesaplamasına ilişkin hüküm bulunmayan sözleşmelerde Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ndeki değişimin yüzde 15'i oranında fiyat farkı verilecek.

Ayrıca artırımlı fiyat farkı hesaplanabilmesi amacıyla  yüklenicinin idareye yazılı olarak başvuruda bulunması gerekmeyecek. Yüklenicinin 15 Şubat 2024 tarihine kadar idareye yazılı başvurması halinde süre, 6 ayı geçmemek üzere uzatılabilecek.

Söz konusu esasların uygulanmasında tereddüt duyulan hususların giderilmesinde Kamu İhale Kurumu yetkili kılındı ancak idarelerin bu kapsamdaki başvuruları bağlı, ilgili veya ilişkili olunan bakanlık aracılığıyla gerçekleştirilecek.

Yüklenicilerce tereddüt duyulan konularda öncelikle sözleşmenin tarafı olan idareye başvurulacak.

Avrupa Birliği'nin en yaşanabilir 10 şehri!

Faizsiz konutta dönüm noktası: Yastık altı birikimler de ülke ekonomisine kazandırılacak!

CHP’li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu ilk evim kredisi eleştirisi: Hayal oldu!


Geri Dön