18 / 05 / 2024

Kamu maliyesi tanımı

Kamu maliyesi tanımı

Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında düzenlenen kamu maliyesi nedir? Kamu maliyesinin temel ilkeleri nelerdir? İşte Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamında bulunan esaslar...

Kamu personel alımı 2023! Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı personel alımı ne zaman? Sağlık Bakanlığı personel alımı!

Aktarılan son dakika bilgilerine göre, aktifte birçok kamu kurumu işçi veya memur alımı gerçekleştirecek. Peki Eti Maden personel alımı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı personel alımı ne zaman? İşte kamu ilan Nisan 2024! 

İŞKUR açıkladı! 55 yaş altı kamu personeli alımı başladı...

Kamu kurumlarında çalışmak isteyen adaylar güncel personel alımlarını hakkında araştırmalar devam ediyor. Buna göre; belirtilen son haber kapsamında o kamu kurumunda çalışacak 55 yaş altı kamu personeli alımı başladığı açıklandı. İşte haberin detayları...

İŞKUR açıkladı! İl Özel İdaresi 18 yaş üstü daimi kamu personeli alımı yapacak...

Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) kamu personel alımlarını hakkında açıklamalar yapmaya devam ediyor. Yapılan açıklama kapsamında aktarılan son haberler şöyle; İl Özel İdaresi bünyesine 18 yaş üstü daimi kamu personeli alımı yapılacağı duyuruldu. İşte haberin ayrıntıları...

Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

Yeni Kentsel Dönüşüm Yasası'na ilişkin tartışmalar devam ediyor. Özellikle Hatay Defne'nin rezerv alanı ilan edilmesinin ardından "Rezerv alan nedir?" sorusu soruluyor. Rezerv alan nedir? 'Kentsel Dönüşüm Kanunu' rezerv yapı alanı tanımını değiştirdi mi?

İŞKUR: Kamu kurumuna deneyimli deneyimsiz daimi personel alımı yapılacak

Kamu kurumu ilanlarını araştıranlara yeni bir ilan duyuru açıklaması daha yapıldı. İŞKUR, Kurum Dışı Kamu İşçi Alım İlanları üzerinden Konya Çeltik Belediyesi’ne KPSS’siz personel alınacağı açıklandı.

Daştan Mühendislik İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi kuruldu!

Daştan Mühendislik İnşaat Taahhüt Sanayi Ve Ticaret Limited Şirketi Kartal'da 100 bin TL sermaye bedeli ile Harun Daştan tarafından kuruldu.

Binlerce yeni kamu personel alımı yapılacak! Tam 7120 kişilik işe alım süreci başlıyor

Kamu sektörü, ekim ayı personel alım planlarını açıkladı. KPSS şartı olmadan Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde toplamda 7.120 yeni kadro için işe alım süreci başlayacak. İşte kamuda işe alımlar için gerekli bilgiler ve nasıl başvuracağınıza dair tüm detaylar haberin devamında…

Seat’tan müjde üstüne müjde! İbiza ve Arona’dan sonra Tarraco’ya da zam gelmedi!

Seat’tan müşterilerine eylül ayında peş peşe müjde geldi. Seat, eylül ayında güncellediği fiyat listelerine göre İbiza ve Arona’nın ardından Tarraco modeline zam yapmadı.

SGK, TCDD, DHMİ ve AFAD memur alımı yapacağını duyurdu! En az lise mezunu! Kamu kapısı açıldı! Fırsatı kaçırmayın

Kamuya memur alımları süreci başlıyor. TCDD, DHMİ AFAD ve SGK gibi kamu kurumları lise, önlisans ve lisans olmak üzere 500 kamu personeli alımı yapacak. Kamu kapısı açıldı! Fırsatı kaçırmayın.

Bu kamu kurumlarında personel alımı başladı! Haziran ayı kamu personel alım ilanları için tıklayın!

Ülkenin çeşitli kamu kurumlarında personel alımları devam ediyor.  Haziran ayı için memur personel alımı için bu kurum da ilan verdi. Kamu kurumlarında çalışmak isteyenler ve iş arayanlar için bu haber müjde verici nitelikte. 

Tanım değişti çok sayıda şirket KOBİ statüsüne geçti!

Yüksek enflasyon nedeniyle bilançoları şişen ve KOBİ olmaktan çıkan şirketler, yeniden bu tanım içerisine alınırken bu kapsamda olmayan bir çok şirket de KOBİ unvanı kazandı. Gözler, bankaların kredi verme konusunda nasıl bir bilanço tanımı yapacağına çevrildi.

KOBİ yönetmeliği güncellendi: Tanım değişti, limitler yükseltildi

Türkiye'deki küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin (KOBİ) tanımı, nitelikleri ve sınıflandırılması hakkında belirleyici bir adım atıldı. KOBİ'leri düzenleyen yönetmelik, Resmi Gazete'de yayımlanarak değiştirilerek yenilendi. 

ING Bank'tan müşterilerine büyük fırsatı

Özel bankalar arasındaki kredi kampanyası yarışı devam ediyor. ING Bank'tan da müşterilerine yönelik önemli bir kredi kampanyası fırsatı geldi. Vatandaşların nakit ihtiyacına bir nebze de olsa fayda sağlayacak kampanyanın detayları haberimizde...

Kamu maliyesi tanımı Haberi

Kamu maliyesi tanımı

Kamu maliyesi nedir?


Kamu maliyesi; gelirlerin toplanması, harcamaların yapılması, açıkların finansmanı, kamunun varlık ve borçları ile diğer yükümlülüklerinin yönetimini kapsıyor. 


Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu hükümlerine göre kamu maliyesi, merkezden ve yerinden yönetim esaslarına göre yürütülür. Kamu idarelerinin görevleri, ilgili kanunlarında açık olarak belirlenir ve kaynakların dağıtımında esas alınıyor.


Kamu maliyesinin temel ilkeleri


MADDE 5.- Kamu maliyesinin temel ilkeleri şunlardır:

a) Kamu malî yönetimi uyumlu bir bütün olarak oluşturulur ve yürütülür.

b) Kamu maliyesi, kamu görevlilerinin hesap verebilmelerini sağlayacak şekilde uygulanır.

c) Maliye politikası, makroekonomik ve sosyal hedefler ile uyumlu bir şekilde oluşturulur ve yürütülür.

d) Kamu malî yönetimi Türkiye Büyük Millet Meclisinin bütçe hakkına uygun şekilde yürütülür.

e) Kamu malî yönetimi malî disiplini sağlar.


f) Kamu malî yönetimi ekonomik, malî ve sosyal etkinliği birlikte sağlayacak şekilde kamusal...