20 / 08 / 2024

Kamu müteahhitleri batma noktasına kadar geldi! 

Kamu müteahhitleri batma noktasına kadar geldi! 

Kamu ihaleleri alan müteahhitler, enflasyonist ortamda TÜİK'in gerçeklikten uzak verilerle yaptığı hesaplamalar sonunda fiyat farklarını maliyete yansıtamayan inşaat sektörü, batma noktasına geldi. 



patronlardunyasi.com'dan Toygun Atilla'nın yazısına göre; kamudaki yapım işleri ihalelerine yeni düzenlemenin gündeme gelmesi ile beraber, yapım ihalelerinde güncelliğini kaybeden fiyat ve rayiçlerin, TÜİK'in Yurt İçi Üretici Fiyat Genel Endeksi'ne göre yeniden güncelleneceği kaydedilmişti.

SORUN ÇOK BÜYÜK

hükümetin inşaat sektöründeki S.O.S çığlığına çözüm ürettiğini düşünmüştüm. Yanılmışım. diyen Atilla, inşaat sektörünün önde gelen isimlerinin sektördeki sıkıntının artarak devam ettiğini ve birçok kamu müteahhidinin batma noktası ile karşı karşıya geldiğini söyledi.

Türk ekonomisindeki enflasyonist ortamda, beton, çimento, demir, yakıt, enerji ve işçilik gibi temel girdi maliyetleri önemli ölçüde arttı. Oluşan bu durum uzun vadeli projelerde maliyetin öngörülen bütçelerin çok üzerine çıkmasına neden oldu. Uzun vadeli kamu ihalelerinde yüklenicilere "fiyat farkı" ödenmesi konusunda TÜİK'in verilerinin baz alınması ise kamu müteahhitleri için adeta sonun başlangıcı olduğunu ifade etti.

Kamu müteahhitleri batma noktasına kadar geldi! 

20 BİNİN ÜZERİNDE KAMU İHALESİ

TÜİK verileri ile ortaya konulan enflasyon gerçekçi olmadığı gibi, inşaat sektöründeki temel girdi maliyetlerinin de çok çok altında.İşte tam bu noktada ise "çanlar kamu müteahhitleri için çalmaya başladı"

Öte yandan ise, oluşan maliyetlerin altında ezilen kamu müteahhitleri batma noktasına geldi. Şu anda irili ufaklı devam eden yaklaşık 5 bin kamu ihalesi var. Bunlara belediyelerin ihalelerini de eklediğinizde rakam 20 binin üzerine çıkıyor.

Bu süreçte yükselen maliyetler karşısında fiyat farkını istedikleri düzeyde alamayan bu müteahhitler her gün zarar hanesine biraz daha zarar ekliyor. Önümüzdeki günlerde, patır patır batan müteahhitleri görürsek hiç şaşırmayalım. Durum bu noktaya doğru hızla ilerliyor. 

TEK ÇARE: TASFİYE

Müteahhitlere göre, tek çözüm bu projelerin tasfiye edilmesi. Geçtiğimiz günlerde arkadaşımız Mustafa Ali Aykol'a konuşan Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren de bu çözüm önerisine dikkat çekmişti. Hükümetin, kamu ihaleleri yapan müteahhitlere reel fiyat artışı uygulama şansı zor olduğu için, elde kalan tek çözüm bu gibi gözüküyor. Çünkü her geçen gün zararı büyüyen bu inşaat şirketlerinin, çok büyük firmalar dışında bu durumu daha fazla devam ettirme şansları ise maalesef yok.

Tebernüş Kireçci 'devamı felaket' diyerek uyardı: İnşaat sektöründe konkordato rüzgarı esecek!

Türkiye Müteahhitler Birliği duyurdu! Son 25 yılda 1 milyondan fazla yapı hasar gördü!

Konut sahibi olmak için fırsat dönemi başladı!

Konut arzı sorunu ve fahiş fiyatlar kapıda! Kamu acilen düşük maliyetle arsa arzı yapmalı!


Geri Dön