30 / 04 / 2024

kamulaştırmada hak kaybı

kamulaştırmada hak kaybı

Kamulaştırmada, gerçek kişilerin mülkiyeti altında bulunan bağımsız bölümler, imar planlarına göre ortak kullanıma dahil edilebiliyor. Bu kapsamda yol genişletme çalışması nedeniyle arsa payı kaybı için dava açılabiliyor...

Anayasa Mahkemesi'nden toplu konut için kamulaştırılan alanla ilgili dikkat çeken karar!

Anayasa Mahkemesi toplu konut için kamulaştırılan gayrimenkullerin amacına uygun şekilde kullanılmamasını "hak ihlali" saydı

İzmir Konak'ta hasarlı ve riskli yapıların dönüşümünde hak kaybı yaşanmayacak! 

İzmir Konak Belediye Meclisi olağanüstü toplantısında alınan karar doğrultusunda kentteki hasarlı ve riskli yapıların hak kaybına uğramadan dönüşümüne ilişkin önerge kabul edildi. Hürriyet Gazetesi köşe yazarlarından Selim Türsen, bugünkü köşe yazısında söz konusu önergeyi kaleme aldı. 

Artvin Arhavi'de kamulaştırılan arazideki hak sahiplerinin mağduriyeti mecliste!

Artvin'in Arhavi ilçesinde kamulaştırma kararı alınan arazideki hak sahiplerinin mağduriyetinin giderilmesi meclis gündemine taşındı. CHP'li Bayraktutan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Kanal İstanbul çevresine kurulacak Yenişehir için 650 ev kamulaştırılacak!

Kanal İstanbul’un yanı başında yapılacak lojistik merkezi için Arnavutköy’ün Yeniköy Mahallesi’nde bulunan 650 ev kamulaştırılacak. Hak sahipleri imar planlarına itiraz edeceklerini belirtiyor. 

Arhavi'de bir arazinin kamulaştırma kararı meclis gündeminde!

Artvin ilinin Arhavi ilçesinde bulunan bir arazinin kamulaştırma kararının hak sahipleri açısından yarattığı mağduriyet iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Bayraktutan, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Kanal İstanbul'da kamulaştırma eski fiyat üzerinden!

Kanal İstanbul çevresinde arazisi olan vatandaş, arazisinin fiyatı yıllar içinde 8'e, 10'a da katlansa da kamulaştırmada değeri tescil tarihinde olan bedelle ödenecek...

Bursa Osmangazi Meydanı için 145 milyon TL'lik kamulaştırma!

Bursa Osmangazi Belediyesi tarafından 40 bin metrekare alanda hayata geçirilecek Osmangazi Meydanı projesi kapsamında 84 bina kamulaştırılarak yıkıldı. Kamulaştırmalar için hak sahiplerine toplam 145 milyon TL ödeme yapıldı.

Osmangazi Belediyesi kamulaştırmada lider!

Osmangazi Belediyesi, 2017 yılında yaptığı yatırımlar için toplam 39 bin 668 metrekarelik bir alan kamulaştırdı. Belediye tarafından yapılan kamulaştırmalar için hak sahiplerine toplam 48 milyon 42 bin TL ödendi.

Elazığ Perisuyu Çayı'ndaki kamulaştırmada ihlal kararı!

Elazığ Perisuyu Çayı üzerinde yapılması planlanan Pembelik Barajı ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesinde yürütme durduruldu. Köylülerin AYM'ye başvuru yapması “acele kamulaştırmalarla” ilgili ilk ihlal kararını verdirdi.

Batman'da OSB 4. İlave Kamulaştırma Toplantısı yapıldı!

Batman Valisi Ahmet Deniz, Organize Sanayi Bölgesi (OSB) 4. İlave Kamulaştırma çalışmaları dolayısıyla Beşiri ilçesine bağlı Örmegöze ve Danalı köyü hak sahipleri ve ilgili kurumların yöneticileriyle bir araya geldi.

Düzce Çevre Yolu için kamulaştırmalar tamamlandı!

Düzce Belediye tarafından çevre yolu bağlantıları için başlattığı kamulaştırma çalışmaları tamamlandı. Rıhtım caddesinden Haydar Göreli caddesine uzanan bölgedeki 33 hak sahibi ile yapılan kamulaştırma görüşmelerinden olumlu sonuç çıktı.

Osmangazi Belediyesi'nden 56,9 milyon TL'lik kamulaştırma!

Osmangazi Belediyesi, her yıl olduğu gibi 2016 yılında da yaptığı kamulaştırmalar ile ön plana çıkan belediye oldu. 2016 yılında yapılan yatırımlar için toplam 39 bin 835 metrekarelik alan kamulaştırılırken, hak sahiplerine 56 milyon 951 bin lira ödendi.

Kayyum atanan konutta hak kaybı olmayacak!

FETÖ soruşturması sonrasında mahkeme kararı ile kayyum atanan inşaat şirketlerinden ev alan vatandaşların hak kaybına uğramayacakları belirtildi. 100’lerce tüketiciye seslenen TÜSODER yöneticileri, “Tüm sözleşmeler geçerli, ödeme yapsınlar. Hak kaybına uğramayacaklar” dedi.

kamulaştırmada hak kaybı Haberi

kamulaştırmada hak kaybı

Yol genişletme çalışması nedeniyle arsa payı kaybı davası!

Kamulaştırma, Kamu yararının gerektirdiği durumlarda gerçek veya tüzel kişilerin özel mülkiyeti kapsamında bulunan bir gayrimenkulün karşılığı ödenerek alınması ve kamu yararı için gerçekleştirilecek bir proje için kullanılması işlemi olarak tanımlanıyor.


Kamulaştırma ortaklık payı, imar planlarında yerleşmenin ihtiyaç duyduğu ortak kullanım alanlarından olan yol, resmi alan, belediye hizmet alanı, kreş, sağlık alanı, sosyal tesis alanı gibi kullanımlar kapsamında düzenleniyor.


Bu kapsamında yapılan çalışmalarda, ilgili kat maliklerinin hak kaybı söz konusu olabiliyor. Bu durumda, hak kaybı yaşayan kimselerin ilgili idari yargıya dava açması gerekiyor.


Örneğin yol genişletme çalışması sırasında doğan zararların giderilmesine yönelik bulunan tam yargı davasına, idari yargı bakıyor. Mahkeme, davacının ve davalının durumunu göz önünde bulundurarak bir karara varıyor. Konu ile ilgili Yargıtay Kararı örneği...