04 / 05 / 2024

kanuni ipoteğin fekki

kanuni ipoteğin fekki

Medeni Kanun gereğince, kanuni ipotek tescile tabi olan ve tescile tabi olmayan kanuni ipotekler olarak ikiye ayrılıyor. Peki, kanuni ipotek hakkı nedir? Kanuni ipoteğin önceliği nedir?

Konyalıların 19 yıldır beklediği metro projesinde son dakika! 'Çin kredisi' engeli aşıldı! İnşaat çalışmaları başlıyor

19 yıldır Konya'nın gündeminde olan Konya metro projesi ile ilgili son dakika açıklaması geldi.  AK Parti Konya Milletvekili Mehmet Baykan kanuni süreçlerin başlaması ile inşaatın başlayacağını açıkladı.

Fahiş inşaat maliyetlerine ilişkin şok açıklama! Gerekirse kanuni düzenleme ile bu fırsatçılığın önüne geçilecek!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesindeki inşaat maliyetlerinin artışını nasıl engelleneceğine ilişkin açıklama yaptı. Bakan Özhaseki kanuni düzenlemeyi işaret etti.

İpotek fek yazısı nasıl alınır? İpotek fekki için gerekli belgeler neler?

Evini konut kredisi kullanarak alanların merak ettiği konulardan biri de fek yazısı oluyor. Peki, İpotek fek yazısı nasıl alınır? İpotek fekki için gerekli belgeler neler? İşte tüm detaylar...

Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır?

Gayrimenkul üzerindeki ipoteğin kaldırılması, borcun tamamının ve eksiksiz ödenmesiyle birlikte mümkün oluyor. Peki, Tapudaki ipotek nasıl kaldırılır? Tapuda ipotek kaldırma işlemi nasıl yapılır? İşte tüm detaylar...

Reddi miras nasıl yapılır? Mirasın reddi için nereye başvurulur?

Reddi miras; kanuni veya atanmış mirasçının kendilerine geçmiş olan mirası kabul etmemek hususundaki irade beyanları olarak ifade ediliyor. Peki, Reddi miras nasıl yapılır? Mirasın reddi için nereye başvurulur? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

İpotek fekki nedir? İpotek fekki nasıl yapılır?

İpotek fekki, üstünde ipotek bulunan bir gayrimenkulün ipoteğinin kaldırılması işlemi anlamına geliyor. Peki, bu işlem nasıl yapılır? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Veraset ilamı için gerekli belgeler nelerdir?

Veraset ilamı bir diğer ifadeyle mirasçılık belgesi, miras bırakanın mirasçılarının kim olduğunu ve kanuni miras paylarını gösteren belgedir. Bu belge için mirasçılardan birinin başvuru yapması gerekiyor. Peki, Veraset ilamı başvurusu için neler gerekli? İşte tüm merak edilenler..

Fek yazısı harcı alınıyor mu, ne kadar?

Konut kredisi alan kişiler kredi borcunu tamamen ödediğinde evin üzerindeki ipoteğin kaldırılması için banka tarafından fek yazısı alıyor. Peki, fek yazısı harcı alınıyor mu, ne kadar?

Kanuni Bulvarı Projesi'nin yüzde 60'ı tamam!

Trabzon merkezi ve Karadeniz Sahil Yolu'nun şehir geçişinde inşa edilen Kanuni Bulvarı Projesi'nin yüzde 60'ı tamamlandı. 

Fed konut ve ticari olmak üzere ipoteğe dayalı menkul kıymet alımı yapacak!

ABD Merkez Bankası (Fed), hanehalkları ve işletmelere kredi akışını desteklemek için Hazine kağıtlarıyla konut ve ticari olmak üzere ipoteğe dayalı menkul kıymet alımını sürdürecek.

Kanuni Bulvarı için başlatılan yıkıma tepki!

Trabzon'da Kanuni Bulvarı için ocak ayından bu yana Boztepe Mahallesinde istimlâk edilen yapıların yıkımlarını gerçekleştiren arayolları Genel Müdürlüğü ekiplerine vatandaşlar tepki gösterdi.

Trabzon Ortahisar'daki 5 katlı ev yıkıldı!

Trabzon'un Ortahisar ilçesi Boztepe Mahallesi Gözaçan Cami mevkiinde Kanuni Bulvarı inşaatı için bölgede yapılan yıkımlarda yıkılması planlanan 5 katlı evin yıkımı işlemi tamamlandı.

Konut kredisinde ipotek kaldırma!

Bankadan kredi çekildiğinde satın alınan konut bankanın teminatı oluyor. Kredi bittiğinde ise ipoteğin evin üzerinden kaldırılması gerekiyor. 

kanuni ipoteğin fekki Haberi

kanuni ipoteğin fekki

Kanuni ipotek hakkı nedir? 

Kanuni ipotek, verilen bir kanun hükmü tarafından ön görülmüş olan ve alacak miktarının belli olması halinde malikin rızasına tabi olmadan alacaklının tek taraflı istemi ile tapu sicilinde derece sütununa (K) harfi ile tescil edilen ipotekler olarak tanımlanıyor.


Kanuni ipotekler ile ilgili esaslar, Medeni Kanun kapsamında madde 892 ile 897 arasında açıklanıyor. Kanun gereğince, kanuni ipotek, tescile tabi olan ve tescile tabi olmayan kanuni ipotekler olarak ikiye ayrılıyor.


D. Kanunî ipotek

I. Tescile tâbi olmayan kanunî ipotek

MADDE 892.- Kanunî ipotek haklarının doğumu, aksi kanunda öngörülmüş olmadıkça, tapu kütüğüne tescil edilmelerine bağlı değildir.


II. Tescile tâbi kanunî ipotekler

1. Hâller

MADDE 893.- Aşağıdaki alacaklılar, kanunî ipotek hakkının tescilini isteyebilirler:

1. Satıştan doğan alacağı için satılan taşınmaz üzerinde satıcı,

2. Elbirliği ortaklığına giren taşınmazlarda paylaşmadan doğan alacakları...