20 / 05 / 2024

karot testinin yapılmasındaki amaç

karot testinin yapılmasındaki amaç

İnşası tamamlanmış binalarda kullanılan, zemin, beton, asfalt gibi yapımlardan, özel aygıt (karotiyer) ile alınan silindirik örnek olan karot testinin amacı nedir merak ediyorsanız haberimizi inceleyebilirsiniz..

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi!

Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu.

Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi!

3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi ile hak sahibi olan riskli yapı sahiplerine sunulacak net alanı 150 metrekare altındaki konutların inşaat ve taahhüt hizmetleri için katma değer vergisi oranının yüzde 1 olarak belirlenecek.

İsrail'den Yahudi yerleşimciler için 5 bin konut yapılmasına onay!

İsrail makamları, iki gün içinde Yahudi yerleşimciler için işgal altındaki Batı Şeria’da yaklaşık 5 bin konut yapılması planına onay verdi. 

AKM'nin yıkılıp yeniden yapılması 1.3 milyon TL'ye mal olacak!

Cumhuriyet dönemi mimarisinin simge yapılarından olan İstanbul Beyoğlu’ndaki Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkılıp yeniden yapılmasının faturası ortaya çıktı. Yapılan son ihaleyle birlikte AKM'nin yıkılıp yeniden yapılmasının faturası, 1 milyar 262 milyon 959 bin 280 TL oldu.

Antalya'da havaalanı yapılması talebi TBMM'de!

Antalya'nın batısındaki ilçelere yakın bir mevkiye havaalanı yapılması talebi TBMM gündemine taşındı. CHP'li Tekin, konuya ilişkin soru önergesi hazırladı...

Isparta Şifa Hastanesi'nin yerine yurt yapılması teklif edildi!

Isparta Belediye Meclisi'nin Aralık ayı toplantıları başladı. Toplantıda yeni Şehir Hastanesi karşısındaki 3 bin 409 adanın konut alanından çıkartılarak ticari alana alınması ile yeni binasına taşınan Şifa Hastanesi'nin eski yerine yurt yapılması teklifi de bulunuyor.

Miras paylaşımı için yapılması gerekenler!

Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor. Peki, miras paylaşımı için yapılması gerekenler nelerdir?

Antalya Büyükşehir Meclisi Konuksever'e AVM yapılmasını onaylamıyor!

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclisinin 3’üncüsünde Muratpaşa sınırlarındaki Konuksever Mahallesi’ne yapılması planlanan AVM rededildi. Türel, “Dünde karar yeter sayısı olmadığı için bununla ilgili bir karar oluşmamıştı." dedi.

Antalya Büyükşehir Meclisi Konuksever'e AVM yapılmasına karşı!

Antalya Büyükşehir Belediyesi Temmuz Ayı Meclisinin 3’üncüsünde Muratpaşa sınırlarındaki Konuksever Mahallesi’ne yapılması planlanan AVM reddedildi.

Vergi denetim kurulu yönetmeliğinde değişilik yapılmasına dair yönetmelik!

Vergi denetim kurulu yönetmeliğinde değişilik yapılmasına dair yönetmelik, 18 Şubat 2015 tarihinde 29271 sayılı Resmi Gazete 'de yayımlandı. İşte vergi denetim kurulu yönetmeliğinde yapılan değişiklikler...

1983 yılında yapılması düşünülen 10 proje askıya alınmış!

1983 yılında İstanbul'da yapılması düşünülen 10 proje askıya alınmış. Metro, tüp geçit, yeni Galata Köprüsü, Büyükçekmece Barajı gibi toplam 10 büyük proje, bürokratik işlemler ve para darlığından askıya alınmış.

Konut kredisi dosya masrafı iadesi için yapılması gerekenler!

Mesken sahibi olmak için bankalardan kredi kullanan tüketiciler, kesilen kesilen dosya masraflarının tarafında iade edilmesini isteyebiliyor. Peki, konut kredisi dosya masrafı iadesi için yapılması gerekenler nelerdir?

Vakıf kültür varlıkları ihale yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik!

Vakıf kültür varlıkları ihale yönetmeliğinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelik, 21 Ocak 2015 tarihinde 29243 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı. İşte vakıf kültür varlıkları ihale yönetmeliğinde yapılan değişiklikler...

karot testinin yapılmasındaki amaç Haberi

karot testinin yapılmasındaki amaç

Karot kelimesi İngilizce'de havuç kelimesine karşılık geliyor. Kavram olarak ise Core Drill olarak isimlendiriliyor. İlk karot alma makinesi 1864’de İsviçre’li bir mühendis tarafından yapılırken, bugünkü sondaj makinelerinin çalışma prensibini ortaya koyan ilk karot alma makinesi İsveç’li maden mühendisi Craelius tarafından 1885 yılında yapılıyor. Bu makine ile birlikte, betonu silindir şeklinde delerek, silindir içerisinde kalan ve havuca benzeyen beton çıkartılıyor. Bu işlem havuca benzemiş olmasından dolayı, havuç anlamına gelen, karot kelimesi ile adlandırılıyor.


Peki karot testinin amacı nedir?


Karot testinin amacı sözkonusu yapının ve elemanlarının kapasitesinin ölçülmesi ve hizmet ömrünün tespitini belirlemektir. Standart silindir numuneler üzerinde basınç dayanımı için TS EN 12390-3 standardı uygulanıyor. Kısaca karot testi, sertleşmiş betondan alınan karot numunelerinin deneye hazırlandıktan sonra basınç dayanımının tespiti amacı ile yapılıyor.



Silindir şeklinde...