03 / 05 / 2024

kat alanı katsayısı

kat alanı katsayısı

Kat alanı katsayısı oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirliyor. Peki, kat alanı katsayısı oranları nelerdir? Kat alanı katsayısı oranları nasıl hesaplanır?

Kat alanı nedir?

Bir arsa üzerinde yapılması planlanan yapı için kat alanı nasıl belirlenir? Kat alanı nedir? Kat alanı katsayısı hesaplama formülü nedir? İşte örnekleri ile kat alanı hesabı..

KAKS (Kat Alanı Kat Sayısı) nedir?

İnşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen KAKS (Kat Alanı Kat Sayısı) nedir? KAKS (Kat Alanı Kat Sayısı) değerleri ile toplam inşaat alanı nasıl hesaplanır?

Emsal gabari!

Emsal gabari terimleri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir yapının hangi boyutlara sahip olması gerektiğini söylüyor. Söz konusu emsal ve gabari değerleri, yapılacak formül hesapları ile bulunuyor...

Mücavir alan nedir? Mücavir alan sınırları nasıl belirlenir? 

Mücavir alan, belediye sınırları haricinde bulunan ancak imar mevzuatı gereği belediyelerin denetim ve sorumluluğu altında olan arazi parçalarını ifade eder. Bu durumda mücavir alan nedir, mücavir alan sınırları nedir ve mücavir alan sorgulama gibi sorular önem kazanıyor.

Evde bakım maaşına Mayıs ayında yine zam geliyor! 2023 Evde bakım parası ne kadar oldu

Yeni ayarlamalarla beraber, evde bakım aylığı alan vatandaşlar sosyal güvenlik kapsamında ele alınacak ve ödemelerine zam yapılacak. Bu zam seviyesi, memur aylık katsayısındaki değişimler göz önünde bulundurularak tespit edilecek. İşte ayrıntılar.

AVM'ler darboğazda! Finansman giderleri kira gelirlerinin 3,41 katına çıktı!

Ortak alan gelirleri sınırlanan ve dövizle kiralama yasağı getirilen alışveriş merkezlerinin finansman darboğazında olduğu gündeme geldi. “AYD Alışveriş Ekonomisi Zirvesi”nde, sektörün finansman giderleri kira gelirlerinin 3,41 katına yükseldiği belirtildi. İşte ayrıntılar...

Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ!

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanunun 68. ve Tüketici Hakem Heyetleri Yönetmeliğinin 6. Maddelerinde Yer Alan Parasal Sınırların Artırılmasına İlişkin Tebliğ bugünkü 31691 Sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

Kat malikleri toplantısında kararlar neye göre alınır?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde olağanüstü kat malikleri toplantısında kararların neye göre verildiğini kaleme aldı. 

Boğaziçi Üniversitesi ve çevresinin sit alanı statüsü değiştirildi!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü'nün 8 Eylül tarihinde açıkladığı karara göre, yeşil alan içinde bulunan Boğaziçi Üniversitesi ve yakın çevresi doğal sit alanının statüsünde değişiklik yapıldı.

Çağlayan Vadisi'nin doğal sit alanı statüsünün değiştirileceği iddiası TBMM'de!

Rize'nin Fındıklı ilçesinde yer alan Çağlayan Vadisi'nin 1. derece doğal sit alanı statüsünün değiştirileceği iddiası meclis gündemine taşındı. CHP'li Bekaroğlu, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca korunan alan sayısı 3 bin 534'e çıktı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yaptığı çalışmalarla 2019 yılında 3 bin 186 olan korunan alan sayısı, bu senenin şubat ayı itibarıyla 3 bin 534'e çıktı.

Boşanma oranı geçen yıla göre 3-4 kat arttı!

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını aile hayatını da alt üst etti. Karantina döneminde mahkemeler adeta boşanma başvurularıyla doldu taştı. Boşanma oranı geçen seneye göre 3-4 kat arttı.

Kat malikleri toplantısı ertelenebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Apartmanımızın yönetim kurulu toplanarak, 2020 yılı kat malikleri toplantısını bir yıl ertelemiş durumda. Ayrıca yeni bir ödeme planı yapılmış. Bu hal geçerli bir durum mudur? Yönetim kurulunun böyle bir karar alma yetkisi var mıdır?' sorusunu yanıtladı.

Kat malikleri toplantısı mahkemede iptal edilebilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Maliklerden biri, 2018 kat malikleri toplantısının iptali için dava açmıştı. Toplantının iptalini gerektirecek hususları açıklamıştı. 2019 kat malikleri kurulunu da delil sundu. Davada her yılın toplantısı incelenir ve karara bağlanır mı?' sorusunu yanıtladı.

TOKİ'nin üst yapı ihalelerinde N katsayısı 1 oldu!

Bakanlıklar tarafından ön proje üzerinden ihalesi yapılacak olan üst yapı işleri için sınır değer katsayısı 1 oldu.

Koronavirüste kat malikleri toplantısı nasıl yapılmalı?

Posta yazarı Tamer Heper, 'Sitemizdeki tüm binalarda bina temsilci/ yöneticilerinin değiştirilmesi, sonuçta da site yönetim kurulunun değiştirilmesi gündemde. Bina kat malikleri toplantısı nasıl ve ne şekilde yapılmalı? Yapılması için hangi kurumdan izin alınmalı?' sorusunu yanıtladı.

kat alanı katsayısı Haberi

kat alanı katsayısı

Kat alanı katsayısı oranları!

Kat alanı katsayısı kısaca; KAKS veya emsal olarak nitelendiriliyor. Kat alanı katsayısı oranları, bir arsa üzerinde inşa edilecek yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirliyor. 


Arsa üzerinde kaç emsal oranında yapı yapılacağı, belediye tarafından verilen imar durum belgesinde görülebiliyor. Kat alanı katsayısı oranları değerleri şu şekilde;


Kat alanı katsayısı oranları..

Kat alanı katsayısı oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.


Kat alanı katsayısıdeğeri arsanın özelliklerine göre bu değerlerden birini veya değer aralıklarını alıyor. Belirlenen emsal değeri, arsa alanı ile çarpıldığı takdirde, kat alanı bulunmuş oluyor.


Kat alanı katsayısı hesaplama formülü

Kat alanı katsayısı oranı x Arsa alanı


Kat alanı katsayısı hesaplama örneği:

Emsal oranı: 0,40

Arsa alanı: 1000

Kat alanı: 400 metrekare


İmar...