05 / 05 / 2024

Kat alanı nedir?

Kat alanı nedir?

Bir arsa üzerinde yapılması planlanan yapı için kat alanı nasıl belirlenir? Kat alanı nedir? Kat alanı katsayısı hesaplama formülü nedir? İşte örnekleri ile kat alanı hesabı..



Kat alanı nedir? 

Kat alanı, bir arsanın imar durumunu gösteren durum belgelerinde yer alan KAKS değeri ile hesaplanıyor. KAKS değerinin de yer aldığı imar durum belgeleri belediyeler tarafından düzenleniyor. 


Kat alanı; bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonraki alanları toplamına deniyor.


Açık çıkmalar, iç yüksekliği 1.80 metreyi aşmayan ve yalnızca tesisatın geçirildiği tesisat galerileri ve katları, ticari amacı olmayan ve yapının kendi ihtiyacı için otopark kullanılan bölüm ve katlar, yangın merpenleri, asansörler, kalorifer dairesi, kömürlük, sığınak, su deposu ve hidrofor bu alana katılamıyor.


Kullanılabilen katlar deyiminden konut, işyeri, eğlenme ve dinlenme yerleri gibi alanları ifade ediyor.


KAKS kat alanı, inşaatına başlanacak bir yapının kesin sınır ve kat sayılarını belirliyor. KAKS değerleri aşağıda belirtilen oranlardan biri oluyor.


KAKS değerleri:

KAKS (Kat Alanı Kat Sayısı) değeri, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişkenlik gösteriyor.


Kat alanı hesabı:

Bir arsa üzerine inşa edilebilecek yapının toplam inşaat alanı KAKS değeri ile arsa alanının çarpılması sonucunda bulunuyor.


Örneğin, 2.000 metrekarelik bir arsanın imar durum belgesinde Kaks değerinin 3.0 olduğunu farz edelim. 


Bu hesaplama formülüne göre, yukarıdaki bilgilere sahip arsa üzerinde 2.000 x 3.0 = 6.000 metrekare inşaat alanına sahip yapı yapılabiliyor.



Taban oturumu ne demek?
KAKS (Kat Alanı Kat Sayısı) nedir?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön