05 / 05 / 2024

emsal alanı

emsal alanı

Bir arsa üzerinde ne kadar alana sahip ve kaç katlı olarak yapı inşa edilebileceğinin sınırları imar durum belgesinde yer alan bilgilere göre belirleniyor. Buna göre emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır?

Kat alanı nedir?

Bir arsa üzerinde yapılması planlanan yapı için kat alanı nasıl belirlenir? Kat alanı nedir? Kat alanı katsayısı hesaplama formülü nedir? İşte örnekleri ile kat alanı hesabı..

Kat alanı katsayısı (kaks) (emsal)!

Herhangi bir arsa üzerinde inşa edilen yapılar, belli bir sınırlama dahilinde yapılıyor. Örneğin yapının kat alanı katsayısı (kaks) (emsal) ile kat alanı belli bir sınırda yapılıyor...

Didim Manastır Koyu'ndaki 70 hektarlık alan yapılaşmaya açılıyor mu?

Didim'in Manastır Koyu'ndaki 70 hektarlık alan yapılaşmaya açılıyor. Bölgesel emsal değeri 0.10 olan inşaat hakkı, tam 5 katı artırılıyor...

Apartmanlara yapılacak mescit alanı genişledi!

Bugün yürürlüğe giren Yeni İmar Yönetmeliği ile apartmanlara yapılacak mescit alanı genişledi. Ayrıca mescitler emsal dışı tutuldu..

Yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak?

Katlar alanı katsayısı (KAKS) (Emsal), yeni imar yönetmeliği ile yeniden belirlendi. Peki, yeni yönetmelik ile emsal hesabı nasıl olacak? Emsal oranı yüzde kaçtır?

Antalya Otogar alanına yeni emsal!

Antalya Otogar alanında yargıya taşman ticari ve konut alanına ilişkin planlama yeniden plan değişikliği yapıldı.

Ankara Etlik Garaj alanı imar planlarına iptal kararı!

Ankara 3. İdare Mahkemesi, Keçiören’de bulunan eski Etlik Garaj alanında 4’e kadar varan emsal artışına imkan veren imar planlarını “telafisi güç ve imkansız zararlara yol açabilecek nitelikte bulunmaktadır” gerekçesiyle iptal etti.

Emsal oranı hesabı nasıl yapılır?

Yapıların kesin sınır ve kat sayılarını belirleyen oranlar; emsal veya kat alanı katsayısı (KAKS) olarak ifade ediliyor. Peki bir inşaatın emsal oranı hesabı nasıl yapılır? Emsal nasıl hesaplanır?

Emsal oranı nedir?

İmar planlarında emsal hesabının, brüt veya net parsele göre belirleneceğine ilişkin hüküm bulunmaması halinde uygulamalar net imar parseli alanına göre yapılıyor. Peki, emsal oranı nedir? Emsal nasıl hesaplanır?

Emsal nasıl belirlenir?

İnşaat alan hesaplamaları arasında emsal hesabı da yer alıyor. Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı emsal oluyor. Peki bir inşaatta emsal nasıl belirlenir?

Marmaraereğlisi Kamaradere'deki bina yüksekliğine izin!

Marmaraereğlisi'nin Kamaradere Mahallesinde bulunan sahilde, emsal alanına, bina yüksekliğine, çekme mesafesine ve 3621 sayılı kıyı kanuna aykırı binaların inşasına Marmara Ereğlisi Belediyesi tarafından izin verildi.

Emsal alanına dahil olmayan alanlar!

Bir arsanın üzerine yapılacak olan inşaatın kesin sınırları emsal oranları ile yapılan hesaplamalar ile tespit ediliyor. Bir inşaattaki bazı alanlar emsal hesaplamasına dahil edilmiyor. Peki, emsal alanına dahil olmayan alanlar nelerdir?

İnşaatta emsal alan nedir?

Emsal hesaplamalarında 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 oranları kullanılıyor. Peki, inşaatta emsal alan nedir? İnşaatta emsal hesaplaması nasıl yapılır?

Emsal artışı nedir?

Yapının katlar alanı toplamının imar parseli alanına oranından elde edilen sayı, emsal olarak nitelendiriliyor. Emsal değeri, inşaat çalışmalarına başlanacak bir binanın kesin sınır ve kat sayılarını söylüyor. Peki, emsal artışı nedir?

Emsal nasıl arttırılır?

Emsal; inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından elde edilen sayıya deniyor. Peki, bir bölgede emsal değeri arttırılabilir mi? Emsal nasıl arttırılır?

emsal alanı Haberi

emsal alanı

Emsal inşaat alanı nasıl hesaplanır?

Emsal inşaat alanı, bir yapının sahip olması gereken kat alanını ifade ediyor. İnşaat emsali ile ilgili bilgilere, yapılması planlanan yapının mimari projesinde ihtiyaç duyuluyor. 


İnşaat emsali 

İnşaat emsali, bir yapının sahip olması gereken boyutlarını gösteriyor. Emsal inşaat alanı, yapının inşa edileceği arsanın imar planı baz alınarak hesaplanıyor. 


KAKS oranları: 

KAKS oranları, 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişen değerler oluyor.


Emsal inşaat alanı hesabı

KAKS (kat alanı katsayısı) olarak da ifade edilen emsal inşaat alanı, inşaat çalışmalarına başlanacak yapının bütün katlardaki alanları toplamının parsel alanına oranından hesaplanıyor.


KAKS oranı, katlar alanı bodrum kat, asma kat, çekme ve çatı katı ve kapalı çıkmalar dahil kullanılabilen bütün katların ışıklıklar çıktıktan sonra geriye...