03 / 05 / 2024

kat maliklerinin ortak alan üzerindeki hakları

kat maliklerinin ortak alan üzerindeki hakları

Bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olan kat mülkiyeti hakkına sahip olanlara kat maliki deniyor. Peki, kat maliklerinin ortak yerler üzerindeki hakları nelerdir? İşte yanıtı..

Yüksek kira bedelleri bunu da yaptırdı! Apartman ortak alanı kiralayanlara mahkeme yolu açılıyor!

Günümüzde yüksek kira bedelleri ve artan maliyetler karşısında kat malikleri ortak alanları kiraya verip maddi kaynak sağlayarak, apartmanların ya da sitelerin giderlerini karşılamak yoluna sıklıkla başvurmaya başladı. Bu durum mahkeme yolunu açıyor.

Apartmanlarda ortak alan işgali nereye şikayet edilir?

Apartmanlarda kat maliklerinin kullanımına ayrılmış olan her yer ortak alan olarak ifade ediliyor. Merdiven boşlukları, kömürlük, bahçe hatta duvarlar dahi ortak alandır. Peki, apartmanlarda ortak alan işgali nereye şikayet edilir?

Çatıyı teras olarak kullanan kat maliki şikayet edilebilir mi?

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal bugünkü yazısında, çatı katını teras olarak kullanan kat maliklerinin şikayet edilip edilemeyeceği sorusunu yanıtladı.

Kat maliklerinin ortak alanlarda söz hakkı!

Takvim gazetesi yazarı Feride Hilal İmal, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Oturduğum sitede bahçe alanını bir kısmını otoparka çevirdiler. Hukuken mümkün müdür?'' sorusunu yanıtladı....

Emlak Katılım’dan kentsel dönüşümde güven verici finansman çözümleri!

Türkiye Emlak Katılım Bankası, kentsel dönüşüm ile riskli yapılarda ya da riskli alanlarda ikamet eden kat maliklerinin daha sağlam ve modern binalarda oturmalarını sağlamak amacıyla yeni finansman çözümleri geliştirdi. 

Apartmanlarda ortak alanların işgaline dava açılabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Birçok binada hatta sitelerin ortak alanlarında kat maliklerinin ailece ayakkabı bıraktıklarına hatta kapı önü merdiven sahanlıklarına ayakkabı dolabı koyup ayakkabılarını burada sakladıklarına tanık oluyoruz. Buna önlem yok mu?' sorusunu cevapladı.

Gayrimenkul hukukunda kat maliklerinin hakları neler?

Özellikle, son yıllarda hayata geçirilen siteler, iş merkezleri metropol yaşamında ihtiyacımız olan konfora ulaşmamız için adeta bir köprü oldu. Peki sitelerde kat mülkiyeti konusu nedir? İşte detaylar...

Balkonu kapatmak için site yönetiminin izni şart!

634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramaz. 

Balkonu odaya katmak için izin almak gerekiyor mu?

Kat maliklerinden biri, bütün kat maliklerinin beşte dördünün yazılı rızası olmadıkça ana taşınmazın ortak yerlerinde inşaat, onarım, tesis ve değişiklik yaptıramıyor.

Giriş katında oturanlar dikkat! O parayı ödemeyebilirsiniz!

Bağımsız kat malikleri ortak yerleri kullanmamaları nedeniyle ortak giderlerden muaf tutulabiliyor. Bu durumda bulunduğunuz yerdeki sulh hukuk mahkemesine başvurabilir, yönetim planındaki hükmün değiştirilmesini talep edebilirsiniz..

7 maddede sitelerde kat maliklerinin yükümlülükleri!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "sitelerde kat maliklerinin yükümlülükleri" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

13 maddede sitelerde kat maliklerinin medeni hakları!

Konut Siteleri Yönetimleri Danışmanı Nihat Dönmez, "sitelerde kat maliklerinin medeni hakları" konusunu Emlakkulisi.com okurları için kaleme aldı. İşte Nihat Dönmez'in yazısı...

Site kararlarında kat maliklerinin sayısı esas alınır mı?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Sayı ve arsa payı çoğunluğu’ ifadesi, bir kat malikleri kurulu toplantısına katılanlar çerçevesinde mi düşünülmelidir, yoksa mutlaka toplam kat malikleri sayısı mı esas alınmalıdır?'' sorusuna cevap verdi...

kat maliklerinin ortak alan üzerindeki hakları Haberi

kat maliklerinin ortak alan üzerindeki hakları

Kat maliklerinin ortak yerler üzerindeki hakları nelerdir?

Bağımsız bölümler üzerinde kurulan mülkiyet hakkı olan kat mülkiyeti hakkına sahip olanlara kat maliki deniyor. Kat maliklerin kendi bağımsız bölümleri üzerinde ve anagayrimenkuldeki ortak alanlar üzerinde birtakım hak ve sorumlulukları bulunuyor.


Anagayrimenkulün bağımsız bölümleri dışında kalıp, korunma ve ortaklaşa kullanma veya faydalanmaya yarıyan yerlerine ortak yerler deniyor.


Kat malikleri kendilerine ait bağımsız bölümler üzerinde, Kat Mülkiyeti Kanununun ilgili hükümleri saklı kalmak şartiyle, Medeni Kanunun maliklere tanıdığı bütün hak ve yetkilere sahip olurlar. Peki, kat maliklerinin ortak yerler üzerindeki hakları nelerdir?


Kat malikleri anagayrimenkulün bütün ortak yerlerine, arsa payları oranında, ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar.

Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine...