29 / 07 / 2024

kdv neden ödenir

kdv neden ödenir

Vergi sistemine 1985 yılında giren KDB, kamuya en fazla kaynak sağlayan ama aynı zamanda en çok eleştirilen vergi durumunda. Daha başarılı sonuçlar almak ve tarafları memnun etmek için KDV'nin günümüz koşulların uygun gale getirilmesi gündemde...

Kaynana vergisi ve misafir vergisi, Gelir Vergisi Kanunu’nda var!

Ekonomimcom köşe yazarı Abdullah Tolu tarafından bilgileri paylaşılan, “Kaynana Vergisi” ile “Misafir Vergisi” geçtiğimiz günlerde gündemde resmen bomba etkisi yarattı. Peki kaynana vergisi ve misafir vergisi neden ödenir? 

Emlak ve çevre temizlik vergisi nedir, nasıl ödenir?

Ev sahibi olmanın getirdiği sorumluluklardan biri de emlak ve çevre temizlik vergisini ödemektir. Bu vergi türü de diğer vergiler gibi belirli bir amaçla ve belirli bir süre içinde ödenmelidir. Peki emlak ve çevre temizlik vergisi nedir, neden ve nasıl ödenir? İşte daha detaylı bilgiler…

Miras kalan ev için tapu harcı ödenir mi?

Miras, çoğu zaman aileler arasında büyük anlaşmazlıkların yaşanmasına neden oluyor. Özellikle ev paylaşımında anlaşmazlıklar gündeme geliyor. Peki, miras kalan ev için tapu harcı ödenir mi? İşte konu hakkında tüm merak edilenler...

Konutta KDV iadesinde inşaat sınıfı neden önemli?

Konut teslimlerinden doğan KDV iadelerinde konut inşaatının sınıfıyla ilgili sorunlar yaşanıyor. Peki KDV iadesinde inşaat sınıfı ne gibi sorunlar çıkarıyor? KDV iadesinde inşaat sınıfı neden önemli?

Mobilyada KDV indirimi talepleri artırdı!

Mobilyada KDV'nin 3 ay boyunca yüzde 18'den 8'e düşürülmesi sektörde hareketliliğe neden oldu. Hareketlilik istihdamada yansıdı. Satışlar yüzde 30 arttı.

Mobilyada KDV indirimi yuva kuracak çiftleri rahatlattı!

Mobilyada KDV'nin 3 ay süreyle yüzde 8’e düşürülmesi sektörde heyecana neden oldu. Bu kampanya yuva kuracak olan çiftleri de ekonomik olarak rahatlattı.

ÖTV ve KDV indirimi Manisa’da yüz güldürdü!

Beyaz eşya mağazası sahibi Tarık Esen, beyaz eşya ve mobilyada ÖTV ve KDV indiriminin fiyatlara yansıması, Manisa’da hareketliliğe neden olduğunu ve sektör temsilcilerinin yüzünü güldürdüğünü söyledi.

Konut kredisi kullanan KDV iadesi alamayacak!

Vatandaşların konut almak için kullandığı kredilerde KDV iadesinin bulunmadığı ortaya çıktı. 150 metrekare ve üstü evlerin satın alınmasında ödenen yüzde 18 KDV'nin yüzde 8'e indirilmesi ve müteahhitlere yönelik KDV iadesi sektörde bilgi kirliliğine neden oldu.

Konutta KDV oranı 2016!

Gayrimenkullerin elden çıkarılması halinde doğan vergisel sorumluluklar arasında KDV de yer alıyor. Peki, konutta KDV oranı 2016 nedir? Hangi konut için hangi oranda KDV ödenir?

Kredi notu neden düşer?

Kredi kullanım aşamasında banka ilk olarak tüketicinin kredi notunu sorgular. TC kimlik numarası ile yapılan bu sorgulamaya KKB Sorgulaması denir. Peki kredi notu neden düşer?

Deprem sigortası yıllık mı ödenir?

Depremin meskenlerde neden olduğu maddi hasarlara karşı teminat olan ve depremin yol açtığı zararın karşılanmasını sağlayan bir sigorta ürünü olan deprem sigortası yıllık mı ödenir? İşte yanıtı..

Daire satışında KDV oranı 2015!

KDV'yi metrekare yerine, metrekare birim fiyatına göre alma kararı ile gayrimenkul sektöründe yeni bir dönem başlamıştı. Peki, konut satışlarında yüzde kaç KDV ödenir? İşte daire satışında KDV oranı 2015..

Konut sektöründe yüzde 18 KDV kayıt dışına teşvik ediyor!

GYODER Başkanı Aziz Torun, “Kentsel dönüşüm dışında yüzde 1 ve 8 KDV’nin işlediği yapı neredeyse yok. Bu da, son zamanlarda İstanbul’da lüks konutların olduğu yerlerde 15-20 yıllık binaların KDV nedeniyle yenilenmesine neden oluyor" dedi

kdv neden ödenir Haberi

kdv neden ödenir

İLK olarak 1985 yılında, dönemin Özal Hükümetince kabul edilerek yürürlüğe konulan Katma Değer Vergisi (KDV) uygulaması, kamuya çok önemli kaynak sağlamakla birlikte, mükellefler tarafından hep eleştiri konusu oldu.


Geçtiğimiz aylarda, Maliye Bakanı Naci Ağbal tarafından gündeme getirilen ‘KDV reformu’ kamuoyunda heyecanla karşılandı ve farklı beklentiler oluştu. Bakan Ağbal, “KDV sistemi, bu haliyle sürdürülebilir değil. Yatırımın, üretimin, istihdamın ve ihracatın önünde ciddi bir engel oluşturuyor” dedi.


Maliye Bakanı ayrıca, “Gelen talepler ve şikâyetler çerçevesinde gördüğüm şu ki KDV Kanunu’nda mutlaka ve mutlaka köklü birtakım değişiklikler yapmak gerekiyor. KDV’den herkes şikâyetçi, şu ana kadar KDV’den memnun olan kimseyi görmedim. Ne zaman KDV konusu açılsa ya oranlar aşağıya çekilsin, ya iade süreleri kısaltılsın, bu karmaşıklıklar ortadan kaldırılsın şeklinde çok sayıda talep var” sözleri de...