15 / 05 / 2024

Kentsel dönüşümde değişilmesi gerekenler

Kentsel dönüşümde değişilmesi gerekenler

Cumhuriyet Gazetesi köşe yazarlarından Ceren Kumbasar bugünkü yazısında kentsel dönüşümü ve kentsel dönüşüm sorunlarını anlattı. İşte o yazı...

Yeni kentsel dönüşümde vatandaşlara 'Lüks konut yaptık, öde' mi denilecek?

AK Parti'nin İBB İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Adayı Murat Kurum'un İstanbul'daki dönüşüme ilişkin açıklamalarının ardından yeni yasa yeniden gündem oldu. Peki yeni kentsel dönüşümde vatandaşlara 'Lüks konut yaptık, öde' mi denilecek?

Kentsel dönüşümde yeni yol haritasının hukuki boyutları 9 maddede tüm detaylarıyla!

Kakıcı - Şimşek Hukuk Bürosu kurucularından Avukat Elvan Kakıcı Şimşek, Kentsel dönüşüme ilişkin yeni kanun değişikliğini değerlendirerek, kentsel dönüşümde yeni yol haritasının hukuki boyutlarını anlattı...

Yeni kentsel dönüşümde tapuya şerh konuyor, ödeme bitene kadar kaldırılmıyor! Bakandan son dakika yasa açıklaması! 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, yeni kentsel dönüşümde rezerv alan konusu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. İşte ayrıntılar...

Hükümet kentsel dönüşümde öncelikli yerleri açıkladı: Kira desteği de güncellenecek!

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Demir, yeni kentsel dönüşüm düzenlemesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Kentsel dönüşümde pek çok yeniliğin geldiğini belirten Demir, megakent için öncelikli ilçeleri de açıkladı. İşte o ilçeler...

Vatandaşlardan ‘Kentsel dönüşümde kira desteği artırılsın’ talebi!

İstanbul’da kira ortalaması 18 bin TL’yi aştı. Evi kentsel dönüşüme giden yurttaşa verilen kira desteği ise 3 bin 500 TL’de kaldı. Bu nedenle, kentsel dönüşümde desteğin artırılması isteniyor.

İstanbul'un kentsel dönüşümde yol haritası ortaya çıktı! Yeni dönüşüm için 4 kritik adım!

Türkiye'de olası depremlere karşın kentsel dönüşüm çalışmaları hızlandırıldı. Bu kapsamda İstanbul'un kentsel dönüşümde yol haritası ortaya çıktı. İşte yeni dönüşüm için 4 kritik adım...

ÇEDBİK Başkanı Mehmet Sami Kılıç: Kentsel dönüşümde afete dayanıklı ve yeşil binalar inşa edilmeli!

Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği Başkanı Mehmet Sami Kılıç, her sene düzenlenen ‘Uluslararası Yeşil Binalar ve Şehirler Zirvesi’ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Başkan Kılıç, kentsel dönüşümde afete dayanıklı ve yeşil binaların inşa edilmesine dikkati çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kentsel dönüşümde ideal gösterdiği uygulama ilk kez Bursa'da hayata geçti! Örnek proje...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kentsel dönüşümde ideal gösterdiği zemin+5 uygulamasının uygulandığı Soğanlı Kentsel Dönüşüm Projesi, Bursa’nın çarpık ve plansız görüntüyü yok ederek dönüşümün önünü açan Türkiye’de ilk ve örnek proje oldu.

Kentsel dönüşümde her şey sil baştan! Kanun teklifi komisyondan geçti!  

Kentsel dönüşümde sınırlar yeniden belirleniyor. "Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesine İlişkin Yasa ile Bazı Yasalarda ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yasa Teklifi" TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda kabul edildi.

Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden kampanyası için son 4 gün!

Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden kampanyası için artık son 4 güne girildi. Pek çok kişinin başvurduğu kampanya 31  Mayıs 2023 tarihinde sona erecek.

Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası'na 122 bin başvuru geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası'na ilişkin olarak yaptığı açıklamada Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası'na 122 bin başvuru geldiğini söyledi.

Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası'na 485 bin başvuru geldi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Kurum, Kentsel Dönüşümde Yarısı Bizden Kampanyası'nın şu an için İstanbul'da olduğunu belirterek, kampanyaya 485 bin başvuru yapıldığını söyledi.

Kentsel Dönüşümde Güçlendirmenin Rolü çalıştayı 8 Şubat'ta!

Deprem Güçlendirme Derneği tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle yapılacak olan "Kentsel Dönüşümde Güçlendirmenin Rolü" başlıklı çalıştayda, güçlendirmenin önemi konuşulacak.

Kentsel dönüşümde değişilmesi gerekenler Haberi

Kentsel dönüşümde değişilmesi gerekenler

Kentsel dönüşüm, dünyada kullanılan terim anlamıyla da Türkçede kelime anlamıyla da kentleri dönüştürmek demek. Ancak nedense bu kavramla yıllardır adeta beraber yaşamamıza rağmen kentsel dönüşümde bir türlü yüzde yüz verimle uygulamaya geçilemedi. Önce kavramı tartıştık, doğru mu yanlış mı diye. Sonra el yordamıyla ve neredeyse apartman bazında uygulamaya çalışmaya başladık. Ne yazık ki, çok sınırlı sayıdaki projeler dışında bırakın kentleri mahalleler bile dönüşemedi. Kentsel dönüşüme ister kentsel gelişim denilsin, ister yıkıp yeniden inşa etmek, ister deprem için yeniden yapılandırmak, isterse yerinde dönüşüm. Amacı aynı. Deprem yönetmeliğine uygun olmayan veya uygun olduğu halde yıkım zorunluluğu olan binaların yeniden inşa edilmesi. 


Bu işlem sırasında kritik olan iki önemli başlık var: 


1. Dönüşüme taraf olanların hemfikir olabilmesi. 

2. Kayıtdışı verilerin tarafların haklarını koruyarak kayıt içine...