02 / 05 / 2024

kira gider yöntemi

kira gider yöntemi

Kira geliri elde edenler, elde ettikleri kira tutarından 'götürü gider' ya da 'gerçek gider' adı altında bir gider indirimi yaparlar. Götürü ya da gerçek gider yönteminin seçimi, gayrimenkullerin tümü için yapılır.

Kira yardımı uzatıldı mı 2024? Kira yardımı yatmayanlar için adım adım ödeme alma yöntemi!

Pek çok kişi kira yardımı uzatıldı mı sorusunun yanıtını araştırırken, kira yardımı yatmayanlar ise ödemeleri nasıl alacağını merak ediyor. İşte hem kira yardımı uzatıldı mı sorusunun yanıtı hem de adım adım kira alma yöntemi...

Kira geliri elde edenler için şimdi açıklandı: Kira gelir beyannamesinde bunlara dikkat! Kira beyannamesi verme 2024!

Ev sahipleri kira beyannamesi verme ile ilgili detayları merakla araştırıyor. İşte kiraların gerçek gider yöntemi ile beyanında idari yaklaşımlar ve konuyla ilgili alınan kararlar...

Kira enflasyonu yüzde 121 oldu! Ev sahipleri ve kiracılar dikkat!

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Dr. Ahmet Büyükduman, X sosyal medya hesabından kira enflasyonu ile ilgili rakamları paylaştı. İşte ev sahibini ilgilendiren o rakamlar... 

Kira geliri elde edenler hemen bu örneğe bakın! Beyannamede gerçek gider yöntemi daha cazip! 

Milyonlarca ev sahibi kira geliri beyanı ile ilgili detayları merakla araştırıyor. Peki kira geliri beyanında gerçek gider mi götürü gider mi seçilmeli? İşte örnekli açıklama...

Konut satışlarındaki düşüş kira bedellerini yükseltti!

Son iki yıldır konut satışlarında düşüşe dikkat çeken İzmir Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün konut alanların olmadığı sürece kira fiyatlarında artışların devam edeceğini belirtti. 

1941 yılında Boğaz'daki evlere büyük talep! Kira bedelleri yükselmiş...

1941 yılında Boğaz manzaralı evlere talep artmaya başlamış ve  Boğaz'daki evlerin kira bedellerinde yükselişler görülmüş.

CHP'li Tekin'den kira yorumu! İstanbul’da kira bedeli son 2 senede yüzde 304 yükseldi!

CHP'li Gürsel Tekin sosyal medya hesabında yaptığı açıklamada, İstanbul'daki kira fiyatlarını paylaştı. Tekin, "Son 2 yılda İstanbul’da kira bedeli yüzde 304 arttı" dedi.

Berlin’de yüzde 37 kira artışı mağaza kapattırıyor, Türkiye’de Şubat iş yeri kira zammı yüzde 54.72!

​​​​​​​TÜİK Şubat ayı iş yeri kira zammını yüzde 54.72 olarak açıkladı. İş yeri sahipleri zammı çok bulurken gazeteci Gaffar Yakınca X sosyal medya hesabından Berlin’de 118 yıllık lüks ürün mağazasının yüzde 37’lik kira artışı yüzünden kapandığını duyurdu. Takipçileri bizde zamlar yüzde yüz dedi

Kiracılar bunu sakın yapmayın! Ev sahibi kiracıyı hemen evden çıkarabiliyor!

Kiracılar, kira ödemelerini düzenli yapmayan kiracılara kritik bir uyarı yapıldı. Ev sahipleri ödemeleri aksatan kiracıları borçlarını ödemiş olsalar bile evden çıkarabilecekleri yöntemi kullanmaya başladılar bile.

O ilde yaşayanlar kira mağduru! Kira fiyatları 80 bin liraya kadar yükseldi!

Çanakkale'de konut kira fiyatları vatandaşları mağdur etmeye başladı. Kira fiyatları 80 bin liraya kadar yükseldi.  Peki kira fiyatları yükselmeye devam edecek mi?

2023'te İzmir'de kira bedelleri yüzde 119 arttı: Mayıs'ta yüzde 40'a varan yeni yükseliş bekleniyor! 

İzmir'de 2023 yılı kira fiyatlarında yüzde 119 oranında bir yükseliş oldu. Mayıs ayında da yüzde 40'a varan yeni yükseliş bekleniyor. İşte ayrıntılar...

Yüzde 25 kira zammı sınırı kalkıyor iddiasına yalanlama! 

İletişim Başkanlığı'na bağlı Dezenflasyonla Mücadele Merkezi, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından "kira zammı yüzde 25 sınırı kaldırılıyor" ilgili bir açıklama olduğu iddialarını yalanladı.

İstanbul'da kira fiyatları 4 yılda yüzde yüzde 961 arttı!

İstanbul Planlama Ajansı (İPA) konut fiyatlarındaki artışa ilişkin raporunda orta ve düşük gelir grubunun ev sahibi olmasının imkansızlığı dikkat çekti. Rapora göre 2019’dan bugüne İstanbul’da en çok kira artışı yüzde 961’le Üsküdar’da gerçekleşti.

kira gider yöntemi Haberi

kira gider yöntemi


Bunlardan bir kısım için "götürü gider", bir kısmı için de "gerçek gider" yöntemi seçilemez.

1. Götürü Gider Yöntemi

Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, ellerinde hiçbir gider belgesi olmadan, gelirlerinden istisna tutarını (konutlarda) düştükten sonra, kalan tutarın yüzde 25'ini "götürü gider" olarak indirebilirler (GVK Md. 74).

Bu usulün seçilmesi halinde, iki yıl geçmedikçe gerçek usule dönülemez. Üçüncü yıldan sonra götürü gider indirimine devam edilmiş olsa da artık gerçek usule dönüş için iki yıl hesabı yapılmaz. Yani üçüncü yılı takiben dördüncü yılda gerçek usule geçilebilinir. Ondan sonraki geçişte ise iki yıllık uygulama zorunluluğu vardır.

Hisseli gayrimenkullerde gerçek giderlerin bilinip belgelendirilmeyecek...