16 / 05 / 2024

kira üfe mi tüfe mi

kira üfe mi tüfe mi

Kiralamalarda yapılacak yıllık artış hesapları işyeri ve meskenlerde farklı şekillerde hesaplanıyor. Peki meskende ve işyerlerinde yıllık kira zammı nasıl hesaplanır? Kira üfe mi tüfe mi?

Temettü mü, kira geliri mi? Kira geliri için alınan 2'nci konutta büyük riskler var!

Konut yatırımının mantıklı olup olmadığı sık sık araştırılıyor. 13,3 takipçili Değer Yatırımcılığı isimli kullanıcı, temettü ile kira gelirini karşılaştırdı. İşte o paylaşım ve gelen yorumlar...

Ayda 120 bin TL kira verilir mi? Veren ne iş yapıyor?

Sosyal medya fenomeni Nilgün Tap, X sosyal medya hesabından yaptığı bir paylaşım ile aylık 120 bin TL kira ödeyenlerin kim olduğunu sordu.  İşte Nilgün Tap'ın o paylaşımı ve paylaşıma gelen yanıtlar...

1 yıllık kira sözleşmesi bitince kiracı nasıl çıkarılır? Kira depozito iadesi güncel kira ile mi?

Kiracılar, oturdukları evle ilgili bazı sorularına yanıt aramaktadır. Bu sorularda daha çok zam ve kontrat konusunda olmaktadır. İşte kiracıların araştırdığı yanıtlar!

Annemden miras kalan evde oturuyorum kardeşlerim çıkarır m? Miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Annemden miras kalan evde oturuyorum kardeşlerim çıkarır m? Miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi? soruları vatandaşların aklını kurcalayan sorulardan bazılarıdır. Şimdi bu soruların yanıtlarına göz atalım!

Kiracı evden çıkarken depozitoyu nasıl alır? Kiracı son ay kira öder mi?

Kiracı ve ev sahipleri gül gibi anlaşabildikleri gibi kanlı bıçaklı da olabilirler. Peki bu durumda ev sahibi kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? İşte bu benzeri soruların yanıtları!

Kiracı son ay kira öder mi?

Kiracılar belli bir miktar karşılığında oturacakları konutu, ev sahiplerinden kiralarlar. Peki kiracı, evden çıkarken son ay kira öder mi? İşte detaylar!

Miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Bir yakınınızın vefatı halinde bir evin miras kaldığını ancak içinde bir başka mirasçının oturduğunu düşünelim. Peki, miras kalan ev için diğer mirasçı kira alabilir mi?

Kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur?

Gayrimenkul kiralamalarında kiracıdan alınan depozito sözleşme bitiminde belli şartlarda iade edilebiliyor. Peki, kira depozito iadesi güncel kira ile mi olur?

Ev kiralarken ilk ayın kirası peşin mi ödenir?

Konut kiralamalarında eve giren kiracıdan kira bedelinin peşin ödenmesi isteniyor. Peki, ev kiralarken ilk ayın kirası peşin mi ödenir? Kiracı son ay kira öder mi? İşte yanıtı...

TÜFE’nin üzerinde kira artışı yapılabilir mi?

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen ev sahibi kiracı kavgaları durmak bilmiyor. Peki ev sahibi kiracıya ne kadar zam yapabilir? TÜFE’nin üzerinde kira artışı yapılabilir mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...

Ev sahibi TÜFE’nin üzerinde zam yapabilir mi?

Son zamanlarda gündemden düşmeyen enflasyon rakamlarının açıklanmasıyla birlikte Ocak ayı kira artış oranları da belli oldu. Peki ev sahibi TÜFE’nin üstünde kira talep edebilir mi?

Haksız tahliye halinde kira ödenir mi?

Yaşanan kiralık ev sıkıntısı ve artan kiralar ev sahibi ve kiracı kavgalarını da katladı. Peki son zamanların gündem konuları arasında yer alan haksız tahliye durumunda ne yapılır? Haksız tahliye halinde kira ödenir mi?

Uyanık ev sahipleri harekete geçti!

Kiralık ev sıkıntısının başladığı bugünlerde ev sahibi kiracı kavgaları da arttı. Peki ev sahibi eski kiracıyı çıkarabilir mi? Ev sahibi eski kiracıya yüksek kira ödetebilir mi? İşte merak edilen soruların yanıtları...

kira üfe mi tüfe mi Haberi

kira üfe mi tüfe mi

Kira üfe mi tüfe mi?

Kiralamalarda yapılacak yıllık artış hesapları işyeri ve meskenlerde farklı şekillerde hesaplanıyor. Meskenlerde enflasyon oranları sınırlaması bulunurken işyerleri için böyle bir sınırlama bulunmuyor.


Bir diğer ifade ile meskenlerdeki kiracılara yapılacak zam, dönemin enflasyon oranlarından yüksek olamıyor. Ancak işyeri kiralamalarında böyle bir kısıtlama olmayıp, yalnız sözlemeye bağlı kalma koşulu bulunuyor.


Peki meskendeki kiracıya hangi enflasyon oranı doğrultusunda zam yapılır? Kira üfe mi tüfe mi?


Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, meskenlerde yapılacak yıllık artışların dönemin üretici fiyat endeksi (üfe) oranlarına bağlı olarak yapılması gerektiği söyleniyor.


Ancak kanun kapsamında ÜFE oranlarından hangisinin hesaplamada baz alınması gerektiği belirtilmiyor. Hal böyle olunca kira zam hesaplamaları farklı oranlarda hesaplanabiliyor, taraflar arasında anlaşmazlıklar çıkabiliyor.


Buna karşın, Türkiye İstatistik Kurumu konuya açıklık getirdi. Hazırlamış olduğu rehbere göre, kira...