29 / 04 / 2024

Kira üfe mi tüfe mi?

Kira üfe mi tüfe mi?

Kiralamalarda yapılacak yıllık artış hesapları işyeri ve meskenlerde farklı şekillerde hesaplanıyor. Peki meskende ve işyerlerinde yıllık kira zammı nasıl hesaplanır? Kira üfe mi tüfe mi?



Kira üfe mi tüfe mi?

Kiralamalarda yapılacak yıllık artış hesapları işyeri ve meskenlerde farklı şekillerde hesaplanıyor. Meskenlerde enflasyon oranları sınırlaması bulunurken işyerleri için böyle bir sınırlama bulunmuyor.


Bir diğer ifade ile meskenlerdeki kiracılara yapılacak zam, dönemin enflasyon oranlarından yüksek olamıyor. Ancak işyeri kiralamalarında böyle bir kısıtlama olmayıp, yalnız sözlemeye bağlı kalma koşulu bulunuyor.


Peki meskendeki kiracıya hangi enflasyon oranı doğrultusunda zam yapılır? Kira üfe mi tüfe mi?


Kira hukukunun düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, meskenlerde yapılacak yıllık artışların dönemin üretici fiyat endeksi (üfe) oranlarına bağlı olarak yapılması gerektiği söyleniyor.


Ancak kanun kapsamında ÜFE oranlarından hangisinin hesaplamada baz alınması gerektiği belirtilmiyor. Hal böyle olunca kira zam hesaplamaları farklı oranlarda hesaplanabiliyor, taraflar arasında anlaşmazlıklar çıkabiliyor.


Buna karşın, Türkiye İstatistik Kurumu konuya açıklık getirdi. Hazırlamış olduğu rehbere göre, kira artış hesaplamalarında üfe oranlarından bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranının kullanılması gerektiği öngörüldü.


Açıklanan son enflasyon oranları ise şu şekilde:


Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ağustos 2014


Yurt içi üretici fiyat endeksi aylık %0,42 arttı

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Ağustos ayında bir önceki aya göre %0,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre %6,33, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,88 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,55 artış gösterdi.


Kira artış oranları Ağustos 2014!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön