İşyeri kira artışı TEFE TÜFE 2014!
Mesken kiralamalarında yapılacak yıllık zamlar Borçlar Kanunu ile ÜFE oranlarına bağlandı. Ancak işyeri sahipleri istediği oranda kiracısına zam yapabiliyor. İşte işyeri kira artışı TEFE TÜFE 2014...
İşyeri kira artışı TEFE TÜFE 2014!
Mesken ve işyeri kiralamalarında yapılacak yıllık zamlar Borçlar Kanunu ile ÜFE oranlarına bağlandı. Ancak, kanun henüz yürürlüğe girmeden yapılan bir düzenleme ile işyeri kira artış hesaplamasında ÜFE uygulaması ertelendi.
1 Temmuz 2012 tarihinden itibaren 8 senelik süre ile ertelenen bu uygulama sonrasında şuan işyeri sahipleri kira artışında istediği oranda zam yapabiliyor.
Bu durum "Sözleşme serbestisi" olarak ifade ediliyor. Kira artış hesabında işyeri ve kiracısının aralarında yaptığı sözleşme bağlayıcı oluyor.
Sözleşmede kira artış oranının tanımı belirtildiyse, sözleşmenin devam etmesi halinde, işyeri sahibi burada belirtilen oranda artış yapabiliyor. Burada belirtilen hesaplama dışında kiracısına zam yapamıyor.
Ancak sözleşmede böyle bir tanımlamaya yer verilmediyse, işyeri sahibi kiracısına istediği oranda yapabilirken; kiracının da bu zam oranını kabul etmesi zorunlu oluyor. Örneğin ÜFE oranlarına göre veya TÜFE oranlarına göre yapılması gerektiği belirtiliyorsa, o enflasyon oranları doğrultusunda zam yapılıyor.
TEFE enflasyon oranları, ÜFE'nin eski ismi ve tanımlaması olup, şuanda TÜFE ile ÜFE oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Haziran 2014 dönemine ait enflasyon oranları 3 Temmuz'da açıklanmış olup, ÜFE ve TÜFE oranları şu şekilde sıralanıyor:
TÜFE oranları..
TÜFE’de (2003=100) 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,31, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,70, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,16 ve on iki aylık ortalamalara göre %8,31 artış gerçekleşti.
ÜFE oranları..
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,06, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,12, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,75 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,03 artış gösterdi.
Kira artışında Üfe+Tüfe/2 formülü!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com