05 / 05 / 2024

kiracı fesih kanunu

kiracı fesih kanunu

Borçlar Kanunu esaslarına göre, belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler....

Borçlar Kanunu'na göre ev sahibi ve kiracı hakları!

Ev sahibi ve kiracının kanunen birbirlerine yükümlülükleri bulunuyor.  6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu'na göre, bu maddeleri sizler için sıraladık...

Kiracıdan kaynaklanan fesih sebepleri!

Kira sözleşmesi kiracıdan kaynaklanan sebeplerle dava yoluyla feshedilebiliyor. Peki, kiracıdan kaynaklanan fesih sebepleri nelerdir?

Borçlar Kanunu ev sahibi ve kiracı ilişkisini düzenliyor!

Borçlar Kanunu ile ev sahibi ile kiracı ilişkisi yeniden düzenleniyor. Artık kiracı, depozitosunu bankadan faiziyle alacak. Depozito bedeli 3 aylık kira bedelini aşamayacak.

Kiracıdan kaynaklanan sebeplerle fesih nasıl yapılır?

Kira süresi boyunca kira sözleşmesi ancak kanunda belirtilen durumlarda feshedilebiliyor. Fesih nedenleri mal sahibi tarafından kaynaklanabildiği gibi, kiracı tarafından da kaynaklanabiliyor. Peki, kiracıdan kaynaklanan sebeplerle fesih nasıl yapılır?

Kiracı fesih bildirimi nasıl yapılır?

Gayrimenkul kiralamalarında taraflar arasında yapılan kira sözleşmesi dava yolu ile feshedilebildiği gibi, bildirim yoluyla da feshedilebiliyor. Peki, kiracı fesih bildirimi nasıl yapılır?

Kiracının ev sahiplerine karşı hakları neler?

Kira sözleşmeleri, 2011 yılından itibaren"6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun" ile değil "6098 Sayılı Türk Borçlar Kanunu" ile düzenleniyor. Kanun değişikliği ile birlikte ev sahibi-kiracı ilişkisinin tanımı ve boyutu da değişmiş oldu.

Kira sözleşmesinde fesih bildirim süreleri!

Kiracı ve ev sahibi arasında imzalanan kira sözleşmesi, yasal sürenin dışında nasıl feshedilir? İşte, kira sözleşmesinde fesih bildirim süreleri!

Ev sahibinin kiracı üzerindeki hakları!

Gayrimenkul kiralamasında kiracıların da gayrimenkul sahiplerinin de kanunda hak ve sorumlulukları bulunuyor. Kiracı ve ev sahibi hakları ile ilgili hükümlere Türk Borçlar Kanunu'nda yer veriliyor. İşte, ev sahibinin kiracı üzerindeki hakları!

Ev sahibi kiracıya nasıl ihtar çekebilir?

Türk Borçlar Kanunu'na ev sahibi ile kiracı arasındaki ilişki açıkça belirtiliyor. Ev sahibi hangi durumlarda kiracıyı evden çıkarabilir? Ev sahibi kiracıya nasıl ihtar çekebilir?

Kira sözleşmesi fesih bildirim süresi!

Kiracı ve mal sahibinin haklarının korunması nedeni ile kira sözleşmesi fesih süreci Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Peki, kira sözleşmesi nasıl feshedilir? Kira sözleşmesi fesih bildirim süresi ne kadardır?

Dükkanda kiracı varsa çevre temizlik vergisini kim öder?

Belediye Gelirleri Kanunu gereğince ödenmesi gereken vergiler arasında yer alan çevre temizlik vergisinin mükellefiyeti, binanın kullanımı ile başlıyor. Peki, dükkanda kiracı varsa çevre temizlik vergisini kim öder?

10 yıllık kiracı tahliye davası!

1 Temmuz 2014 taraihinde yürürlüğe giren Borçlar Kanunu esaslarına göre 10 yılını dolduran kiracılar gerekçe gösterilmeden tahliye edilebiliyor. Peki, 10 yıllık kiracı tahliye davası nasıl açılır?

Kiracının taşınmazı kiraya vermesi nedeniyle tahliyesi!

Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre, mal sahibinin haklı gerekçelerinin olması halinde kiracının tahliyesini isteyebiliyor. Peki, kiracının taşınmazı kiraya vermesi nedeniyle tahliyesi mümkün mü?

kiracı fesih kanunu Haberi

kiracı fesih kanunu

Kiracı fesih bildirimi!

Kira hukukunun düzenlendiği konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılıyor. 


Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez. Ancak, on yıllık uzama süresi sonunda kiraya veren, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az üç ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor.


Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde, kiracı her zaman, kiraya veren ise kiranın başlangıcından on yıl geçtikten sonra, genel hükümlere göre fesih bildirimiyle sözleşmeyi sona erdirebilirler.


Genel hükümlere göre fesih hakkının kullanılabileceği durumlarda, kiraya veren veya kiracı sözleşmeyi sona erdirebilir.


Bildirimin geçerliliği

Konut ve çatılı işyeri kiralarında fesih bildiriminin geçerliliği, yazılı şekilde yapılmasına bağlıdır.


Aile konutu

Aile konutu...