22 / 11 / 2024
fuzul

kiracı iflas ederse kira kontratı ne olur

kiracı iflas ederse kira kontratı ne olur

Kira kontratının sona erme sebepleri, Borçlar Kanunu kapsamında açıklanıyor. Kanun gereğince, bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona eriyor. İşte kira kontratını sona erdiren nedenler...

Ev sahibi kiracı davalarındaki belirsizlik isyan ettirdi! Dava mı açıyoruz, evrene dilek mi diliyoruz belli değil!

Ev sahibi kiracı uyuşmazlıklarına ilişkin yeni davalar artmaya devam ediyor. Ev sahiplerinin açtığı tahliye davalarının uzun yıllar sürmesine tepkiler giderek büyüyor. Avukat Elif Görgülü, sosyal medya hesabından 'sistem iflas etti' diyerek isyan etti. İşte ayrıntılar...

Kiracılar dikkat! Ev sahibine hakaret eden kiracıya ne olur?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında yaşanan sıkıntılar ve sonrasında oluşabilecek olumsuz mahkeme süreçleri ve yeni hukuki kaideleri de gündeme getiriyor. Buna göre, bir kiracı ev sahibine hakaret ederse hangi yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilir? Konu ile ilgili merak edilen tüm detaylar.

Ev sahibi vefat ederse, kiracı evden çıkarılır mı?

Ev sahibi ile kiracı arasında yapılan kira sözleşmesi kapsamında taraflara çeşitli güvenceler verilmekte. Buna göre ev sahibinin vefat etmesi durumunda kira sözleşmesine ne olacağı merak konusu. İşte merak edilen detaylar...

Bakan Kurum kiracıları uyardı: Yüzde 25’ten fazla sakın zam yapmayın!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, kiracılara seslendi ve "Ev sahibiniz sizden yüzde 25'ten fazla artış talep ederse kesinlikle kabul etmeyin. Kiranızı yüzde 25 olarak yatırın ve öyle devam edin" diye konuştu.

Çin'in gayrimenkul devi iflas ederse piyasalar nasıl etkilenir?

Çin'in dev gayrimenkul şirketlerinden biri olan Evergrande'nin içinde olduğu mali kriz piyasalarda tedirginliklere neden oldu. Peki Çin'in gayrimenkul devi iflas ederse piyasalar nasıl etkilenir?

Kiracı kira sözleşmesini fesh ederse ne olur?

Kira sözleşmesini fesh eden kiracı için kolaylık sağlandı. Buna göre, kira ilişkisini devralmaya hazır yeni bir kiracı bulan kiracı, kira sözleşmesinden doğan borçlarından kurtulabiliyor. 

3 soruda kiracının erken tahliyesi!

Mesken ve işyeri kiralamalarında taraflar arasında imzalanan kira sözleşmeleri genellikle senelik olarak yapılıyor. Peki, kiracı gayrimenkulü erken tahliye ederse ne olur? İşte 3 soruda kiracının erken tahliyesi..

Suudi Arabistan iflas ederse piyasa etkisi ne olur?

REDAC ve EMLAKCHI CEO’ su BİLGE ÖZDEMİR köşe yazısında iflas olasılığı konuşulan Suudi Arabistan'ın Gayrimenkul Sektörü üzerindeki Olası Etkileri üzerine görüş ve düşüncelerini " kaleme alarak, değerlendirdi ve önerilerde bulundu.

Müteahhit iflas ederse kat karşılığı inşaat sözleşmeleri ne olur?

Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Av. Ali Güvenç Kiraz bugünkü yazısında kat karşılığı inşaat sözleşmelerini kaleme aldı. İşte, Ali Güvenç Kiraz'ın yazısı...

Kiracı evi erken tahliye ederse ne olur?

Kira sözleşmesi mal sahibi ya da kiracı tarafından karşı tarafa yapılacak tahliye bildirimi ile sona erdirilebiliyor. Peki, kiracı sözleşme bitmeden çıkabilir mi? Kiracı evi erken tahliye ederse ne olur?

Müteahhit iflas ederse ne olur?

Müteahhit arsa sahibi ile kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalıyor. Müteahhit kendisine düşen bağımsız bölümleri de daire satış sözleşmesi ile satabiliyor. Peki, inşaat sürecinde müteahhit iflas ederse ne olur?

Kooperatif iflas ederse ne olur?

Kooperatife giren her şahıstan en az bir ortaklık payı alınması gerekir. Bir ortaklık payının değeri 100.000 liradır. Kooperatife giren ortaklar en çok 5 000 pay taahhüt edebilirler. Peki, kooperatif iflas ederse ne olur?

Kiracı iflas ederse kira sözleşmesi feshedilir mi?

Türk Borçlar Kanunu'nda yer alan hükümlerde kira sözleşmesinin hangi durumlarda fesh edilebileceğine ilişkin bilgiler yer alıyor. Peki, kiracı iflas ederse kira sözleşmesi feshedilir mi?

kiracı iflas ederse kira kontratı ne olur Haberi

kiracı iflas ederse kira kontratı ne olur

Kira kontratının sona ermesi!

Kiracı ile ev sahibi arasında imzalanan kira kontratının sona ermesine neden olan durumlar, Borçlar Kanununda açıklanıyor. Kanun gereğince, taraflardan biri yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebiliyor.


Sözleşmenin sona ermesi

I. Sürenin geçmesi

MADDE 327- Açık veya örtülü biçimde bir süre belirlenmişse, kira sözleşmesi bu sürenin sonunda kendiliğinden sona erer.


Taraflar, bu durumda, açık bir anlaşma olmaksızın kira ilişkisini sürdürürlerse, kira sözleşmesi belirsiz süreli sözleşmeye dönüşür.


II. Belirsiz süreli kira kontratında fesih bildirimi

1. Genel olarak

MADDE 328- Belirsiz süreli kira sözleşmelerinde taraflardan her biri, daha uzun bir fesih bildirim süresi veya başka bir fesih dönemi kararlaştırılmış olmadıkça, yasal fesih dönemlerine ve fesih bildirim sürelerine uyarak sözleşmeyi feshedebilir. 


Fesih dönemlerinin hesabında, kira sözleşmesinin başlangıç tarihi esas alınır.


Sözleşmede veya kanunda belirtilen fesih...