24 / 07 / 2024

kiracı kontratının yenilenmemesi

kiracı kontratının yenilenmemesi

Kiracı, mal sahibi ve kira sözleşmeleri hakkında yasal esaslar Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Her iki tarafında haklarını korumak için düzenlenen bağlayıcı nitelik taşıyan kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?

Tahliye taahhütnamesinde ‘boş tarih’ kiracıların baş belası oldu! Aman bunlara dikkat! 

Son dönemde ev sahiplerinin şart koşmaya başladığı tahliye taahhütnameleri, kiracıların başına resmen bela oldu. Peki kiracılar nelere dikkat etmeli? Hakları neler? İşte detaylar...

İstanbul'da tek başına kiracı olanların geliri en az 30 bin TL olmalı!

Yıllardır fiyatları tüketiciler tarafından güncellenen , tüm dünya için tek madde sepeti üzerinden YME hesabı ortaya çıktı. Verileri değerlendiren TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Ali Hakan Kara,  İstanbul'da tek başına kiracı olanların gelirinin en az 30 bin TL olması gerektiğini söyledi. 

Harvard raporu: Kiracıların sadece yüzde 6’ya yakını ev alabiliyor!

Yüksek konut fiyatları ve faiz oranları, her yerde ciddi bir sorun haline geldi. ABD, 30 senenin en pahalı konut piyasasıyla boğuşuyor. Dünyaca ünlü Harvard Üniversitesi’nin son raporuna göre, ABD’deki kiracıların sadece yüzde 6’ya yakını ortalama fiyatlı bir konut alabiliyor.

Ev sahipleri dava yolu ile kiracılarını nasıl çıkarabilirler?

Kiracıların en büyük korkusu oturduğu evden çıkarılmak olurken ev sahipleri de hoşnut olmadıkları ve istemedikleri kiracıyı nasıl en kolay evden çıkarabileceklerine dair yöntemler arıyor.

Kiracıların yüzde 86'sı ev sahiplerine resmi zam oranının üstünde kira veriyor!

Türkiye genelinde 1.100 kişiyle gerçekleştirilen araştırmaya göre kiracıların yüzde 86'lık kısmı son bir senede resmi zam oranını (yüzde 25) geçen kira zamlarıyla karşılaştığını kaydetti.

Ev sahiplerini çıkarcı görmek de kiracıların sorunlarını görmezden gelmek de anlaşmazlıkları çözmez! Ne yapılmalı?

'Ev sahibi ve kiracı sorunu nasıl çözülebilir?' sorusu sık sık gündeme geliyor. Ev sahiplerini çıkarcı görmek de kiracıların sorunlarını görmezden gelmek de anlaşmazlıkları çözmez. İşte konuyla ilgili o paylaşım ve gelen yorumlar...

Ev sahipleri artık kiracıların bir önceki ev sahibini arıyor! 

Yüzde 25 zam sınırı ve uzayan mahkeme süreçleri sebebiyle mağdur olan ev sahipleri, artık kiracıların bir önceki ev sahibini arıyor. İşte detaylar ve ev sahiplerinin yorumları...

Kiracısını mahkeme kararıyla çıkartan ev sahibinin karşılaştığı manzara hayrete düşürdü! 

Ev sahibi ve kiracılar arasında yaşanan gerilim hız kesmeden devam ederken Sosyal Medya Fenomeni Serkan Tanyıldızı X hesabı üzerinden ev sahibinin 1.500 TL kira veren kiracısını evden mahkeme kararıyla çıkarttıktan sonra karşılaştığı manzarayı paylaştı. 

Ev sahibi kiracı kavgalarının suçlusu kim? 

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar giderek daha da can sıkıcı bir hal alırken pek çok kişi de yaşadıkları mağduriyetleri dile getiriyor. Peki ev sahibi kiracı kavgalarının suçlusu kim? 

Sosyal medyada 'Gaspçı kiracı' krizi: Ev sahipleri gaspçı kiracıların ortak özelliklerini yazdı! 

Ev sahipleri sosyal medyada gaspçı kiracıların ortak özelliklerine değindi. İşte konu ile ilgili yapılan o paylaşım ve gelen yorumlar... 

Kiracı ile ev sahibi arasındaki gerilim büyüyor! Ev sahibi kiracısını darp etti!

Kiracı ile ev sahibi arasındaki gerilim her geçen gün büyüyor. Ülkenin dört bir yanından kiracı ev sahibi olayları yaşanırken bir yeni haber de Manisa'dan geldi. Manisa'da bir ev sahibi kiracısını darp etti. 

Ailesi kiracı olanların yaklaşık yarısı konut sahibi olamadı!

Türkiye İstatistik Kurumu merakla beklenen “Dezavantajların Kuşaklararası Aktarımı” araştırmasını yayımladı. Söz konusu araştırmada yer alan detaylara göre ailesi kiracı olanların yaklaşık olarak yarısı konut sahibi olamadı.

TÜİK açıkladı: Geçmişte kiracı olanların yüzde 47,7'si hala bir ev sahibi olamadı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), kuşaklararası dezavantaj aktarımını araştırdı ve geçmişte kiracı olanların yüzde 47,7'sinin hala bir ev sahibi olamadığı ortaya çıktı.

kiracı kontratının yenilenmemesi Haberi

kiracı kontratının yenilenmemesi

Kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?

Kiracı, mal sahibi ve kira sözleşmeleri hakkında yasal esaslar Türk Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen kira sözleşmesinin imzalanması ile kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstleniyor.


Her iki tarafında haklarını korumak için düzenlenen bağlayıcı nitelik taşıyan kira sözleşmesi, noter huzurunda yapılabileceği gibi şahitler huzurunda karşılıklı imzaların atıldığı kira kontratı da bağlayıcı olarak kabul ediliyor.


Kira sözleşmeleri genellikle 1 yıl süre için yapılıyor. Bu sürede kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur?


Kira ilişkisine son verilmek isteniyorsa; kontrat süresi dolmasından 1 ay önce kiranın yenilenmeyeceğinin bildirilmesi gerekiyor. 


Aksi durumda; 1 ay öncesinden kiranın yenilenmeyeceği bildirilmediği takdirde kira akdi kendiliğinden yenilenmiş sayılıyor.


Bu durumda kiracı evi boşaltırsa haksız yere düşmüş...