23 / 07 / 2024

kiralarda zam hesabı nasıl yapılır

kiralarda zam hesabı nasıl yapılır

Taşınmaz kiralama esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor. Peki, kiralarda zam oranı nasıl hesaplanır? İşte zam hesabı..

Ev sahipleri kontratı biten kiracılara yüzde 65 zam yapmaya başladı!

Yüzde 25 kira artış sınırı 1 Temmuz itibariyle kaldırıldı. Yeni düzenlemeye göre kiralarda artık TÜFE oranlarına göre en fazla yüzde 65,07 zam yapılabilecek. Ev sahipleri kontratı biten kiracılarına yüzde 65 zam yapmaya başladı...

Asgari ücrete bu ay yüzde 25 zam gelecek mi? Zam olmazsa memur ve işçinin vergisi artacak!

Asgari ücrete temmuzda yüzde 25 zam uygulanmazsa milyonlarca memur, kamu işçisi ve özel sektör çalışanı ikinci 6 ayda 5.100 lira fazla vergi ödemek zorunda kalacak. İşte o son dakika hesabı...

Kiralarda zam sınırı kalktı, piyasa karıştı! Yüzde 65 artış kira sorununa çözüm olacak mı? 

Son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kiralarda yüzde 25 zam sınırı kaldırıldı ve kira artışında tavan oran yüzde 65 oldu. Konu ile ilgili olarak açıklama yapan sektör temsilcileri söz konusu bu yeni oranın da çözüm getirmeyeceğini savunuyor.

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı kalktı, konut piyasası karıştı!

1 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla kira bedellerinde uygulanan yüzde 25 zam sınırının kalkması ile beraber konut piyasası da karıştı.

Kira artışında sular durulmuyor! Şimdi de tavan zam oranının revize edilmesi isteniyor!

Yüzde 25 zam şeklinde uygulanan tavan kira zammı uygulaması 1 Temmuz'da sona ererken, yeni kira zammı da yüzde 65.07 oldu. Bunun mağduriyet yarattığını belirten emlak danışmanları, kiralarda tavan zam oranının revize edilmesini istiyor. 

Yüzde 25 sınırı kalktı, kiralarda karışıklık bitmedi: Boş konutlara ve metrekare bedellerine zam sınırı gelsin!

Kiracılar yüzde 25’ten zam yapmak için temmuz ayının ilk günü sözleşme yenilemeye çalışırken, gece 12'yi bekleyen ev sahipleri oldu. Sektör temsilcilerinden boş konutlara ve metrekare bedellerine zam sınırı gelsin önerisi geldi. İşte ayrıntılar...

Kiralarda zam sınırının kalkması raylı sistem güzergahlarına taşınmaları artıracak!

İzmir, Emlak Kulübü Derneği Başkanı Rıdvan Akgün yaptığı açıklamada kiralarda uygulanan yüzde 25'lik zam sınırının 1 Temmuz tarihinde sona ermesiyle birlikte raylı sistem güzergahlarına taşınmaların artacağını söyledi. 

Sürücülere karalar bağlatacak haber! Benzine 10 gün içinde 4.63 TL zam!

Başkent Üniversitesi Uluslararası Finans ve Bankacılık Bölüm Başkanı ve Ziraat Bankası eski Genel Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Şenol Babuşcu sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda benzine 10 gün içinde toplamda 4.63 TL'lik zam yapılmış olacağını söyledi.

4 milyon emekliye sıfır zam şoku! Hesap kitap yapıldı, görenler inanamadı!

Milyonlarca emekliye sıfır zam şoku geldi. Prof. Dr. Aziz Çelik resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda "Yaklaşık dört milyon emekli sıfır veya enflasyonda çok düşük zam alabilir” dedi.

Kiralarda yüzde 25 zam sınırı için son 7 gün! Temmuz ayında kiralara ne kadar zam gelecek? 

Ev sahipleri ve kiracılar gözünü Temmuz ayına dikerken, kiralarda yüzde 25 zam sınırı için de son 7 güne girildi. Peki kiralar ne kadar artacak? İşte milyonlarca kişiyi ilgilendiren o detaylar...

Kiralarda temmuzda zam sınırı kaldırılmaz ama yükselir! Yüzde 50 ihtimali…

Ev sahibi ve kiracıların gözü kulağı Temmuz ayında sona ermesi beklenen kira zammı açıklamasında. Henüz resmi bir açıklama gelmezken Avukat Yankı Büyüksezer, son enflasyon rakamlarına göre zam sınırının kalacağını ama oranın yükselebileceğini söyledi.

Asgari ücrette yeni zam hesabı: Yüzde 50 zamla 25 bin 803 TL olacak! Milyonlarca kişiye ara zam şoku!

Asgari ücret zammı doğrudan 7 milyon çalışanı, dolaylı olarak özel sektör ve işverenlerin cebini etkiliyor. Peki asgari ücrete Ocak zammı ne kadar olacak? İşte o son dakika hesabı...

Emekli maaşlarına yüzde 40 zam hesabı: 10 bin, 11 bin, 13 bin TL maaş alanlar hemen zamlarınıza bakın!

Milyonlarca emekli Temmuz zammını dört gözle beklerken, yeni hesaplar da tek tek ortaya çıkıyor. Peki Temmuz 2024 emekli maaş zamları ne kadar olacak? İşte yeni rakamlar...

kiralarda zam hesabı nasıl yapılır Haberi

kiralarda zam hesabı nasıl yapılır

Kiralarda zam oranı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz kiralama esaslarının düzenlendiği Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Ancak bu uygulama yalnız mesken kiralamalarında geçerli oluyor. İşyeri kiralarında yapılacak zam hesaplamasında sözleşme serbestisi uygulanıyor.


Sözleşmede hangi esaslara göre, zam yapılması gerektiği yazıyorsa o oranlarda kira bedeline zam yapılıyor.


Mesken kiralarında yapılacak zam oranları (üfe) Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Bu veriler her ay yeniden açıklanıyor.


Aralık ayında açıklanan verilere göre, Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre %0,97 düşüş, bir önceki yılın...