15 / 05 / 2024

konut cayma yasası 2018

konut cayma yasası 2018

Konut sahibi olmak isteyenleri korumaya yönelik konutta cayma hakkı, inşaat firmalarında finansman sıkıntısı yaşamalarına yol açtı. 

Airbnb yasasıyla günlük kiralık konut sayısı 2 ayda yüzde 435 düştü!

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Airbnb düzenlemesi meyvelerini vermeye başladı. Günlük kiralık konut sayısı 2 ayda, 13 bin 472’den 3 bin adede kadar indi. Ayrıca bunun dışında güvenlik kontrolüne alınmış olan bu konutlar vergiye de tabi duruma getirildi.

Kısa süreli konut kiralama gayrimenkul krizini tetikledi!

İstanbul Planlama Ajansı’nın “Airbnb Yasası: Kısa süreli kiralamaların konut kriziyle ilişkisi” raporu dün yayımladı. Söz konusu rapora göre, son 2 senede İstanbul’da kayıtlı Airbnb sayısı 38 bine yükseldi.

Kısa süreli konut kiralama yasası 1 Ocak’ta uygulamaya giriyor!

Seyahat acentelerine yeni pazar açan kısa süreli konut kiralama yasası 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla uygulamaya girecek. İşte söz konusu uygulamaya ilişkin tüm detaylar...

Türkiye genelinde 5 milyona yakın konut yeni yasayla kentsel dönüşüme girmeli! 

Kentsel dönüşüm yasasıyla Türkiye genelinde 5 milyon konutun kentsel dönüşüme girmesi bekleniyor. Deprem bölgesinde ise 850 bin konut dönüştürülecek.  Peki, Yeni yasa kentsel dönüşümü nasıl etkileyecek? 

Konut krizinde dehşete düşüren rapor açıklandı: Kiralık konut fiyatlarındaki artış dudak uçuklattı

TÜİK, Türkiye’de yılda yüzde 21-22 kira artışı olduğunu açıkladı ancak piyasadaki oranlar kağıt üzerindeki oranların oldukça üstünde. Hükümetin konut kira artışlarına yüzde 25 sınırlama getiren yasasına rağmen İstanbul'da konut fiyatları 'barınma' krizini gündeme getirdi.

Konut pazarında yabancı yatırımcı ilgisi artıyor!

Satış Çözümleri kurucusu, Motto Turkey Yönetim Kurulu üyesi Soner Keleş, mütekabiliyet yasası ile birlikte yabancıların Türkiye’ye olan ilgisinin hızla yükselişe geçtiğini gayrimenkul sektörünü projeden konut satışlarında yabancı gayrimenkul yatırımcılarının ayakta tuttuğunu değerlendirdi.

Yabancıya konut satışında rekor beklentisi!

Yabancıların Türkiye'de konut sahibi olmasına imkan sunan ve 2012'nin ortalarında yürürlüğe alınan Mütekabiliyet Yasası, Türk gayrimenkul sektörüne yurt dışından rağbetin artmasına neden oldu.

Tasarruf Finansmanı Yasası konut almak isteyenlerin kazanımlarını artıracak!

Eminevim Genel Müdürü M. Musab Üstün, son dönemlerde sık sık gündeme gelen Tasarruf Finansmanı Yasası ile ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Faizsiz konut şirketlerine denetim!

Faizsiz konut ve taşıt edindirme denetimini içeren kanun teklifi Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe alındı. Kanunla, müşteriye tasarruf finansman sözleşmesi imzalanmasını takip eden 14 gün içinde herhangi bir neden göstermeksizin cayma hakkı tanındı. 

Faizsiz finansman yasası ile neler değişecek?

Faizsiz konut sistemindeki düzenleme ile neler değişecek? Teklif, 3 ayrı kanunda değişiklik öngörüyor. İşte faizsiz finansman yasasının detayları...

Fay yasası: Yapılaşma olmayacak yerler nasıl belirlenecek?

Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depremzedeler için konut yapılacak rezerv alan zemininin sağlam olduğuna, aksi iddiaların gerçeği yansıtmadığına dikkat çekti. Sözbilir, fay yasasına ilişkin de açıklamalarda bulundu.

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde cayma hakkı!

Ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde tüketici 14 gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeden ve cezai şart ödemeden ön ödemeli konut satış sözleşmesinden cayma hakkına sahiptir.

Değerli konut vergisi yasasının serüveni!

Değeri 5 milyon TL'yi geçen konutlar için vergi alınıyor. Değerli konut vergisinde beyanların 20 Mart 2020 tarihine ertelendiği, 1. taksit ödemenin 31 Mart 2020 tarihinde yapılacağı açıklandı. İşte meclisten çıkan değerli konut vergisi yasasının serüveni...

konut cayma yasası 2018 Haberi

konut cayma yasası 2018


Dünya Gazetesi yazarlarından Leyla İlhan bugünkü köşesinde '''Konutta iade' firmaları zorda bıraktı'' başlıklı yazısını yayınladı. İşte, Leyla İlhan'ın yazısı... 

Konutta alıcıya tanınan iade hakkı, sektörde yeni bir sıkıntı kaynağı olma yönünde ilerliyor. Özellikle yabancılarda iade oranının yüksek olduğu belirtilirken, inşaat firmaları arasında da iade hakkını istismar edenler olduğu vurgulanıyor. Bu firmalar, “Ben daha ucuza vereceğim” teklifleriyle konut alanların aklını çeliyor. Satıştan cayılması ile inşaat firmaları zora giriyor. 


Babacan Holding Başkanı İbrahim Babacan, “Son bir yılda bu yasadan dolayı konut alan yabancı alıcıların yüzde 6-7’si cayma hakkını kullandı” derken İNDER Başkanı Nazmi Durbakayım, “Pazardaki başka bir firma çok ucuz bir ürün çıkarıyor. Konut almış olan ise ‘bu daha ucuz, ona geçeyim’ diye iade ediyor” şeklinde konuştu.

Sinpaş Yapı Yönetim Kurulu Başkanı...