03 / 05 / 2024

konut satışları Mortgage faizleri etkisi

konut satışları Mortgage faizleri etkisi

Bir yandan yatırım araçlarının getirisizliği parayı gayrimenkule iterken, diğer yandan konut fiyatlarının primi ve düşük mortgage faizleri rekor satışlara yol açtı..

Amerika'da ikinci el konut satışlarında düşüş yaşandı

ABD'de ikinci el konut satışları, yükselen mortgage faiz oranları ve düşen konut stokunun etkisi ile geçen sene 1995'ten bu yana en düşük seviyesini gördüğü kaydedildi.

ABD'de yeni konut satışları yüzde 17,6 azaldı!

ABD'de yeni konut satışları, artan mortgage (konut kredisi) faiz oranları ile konut fiyatlarının etkisiyle 2022 Eylül'de aylık bazda yüzde 10,9 azalışla 603 bine geriledi.

ABD'de yeni konut satışları yüzde 28,8 arttı!

ABD Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de mortgage oranlarına rağmen yeni konut satışları Ağustos ayında yüzde 28,8'lik artış gösterdi.

ABD'de ikinci el konut satışları 2 yılın en düşük seviyesinde!

Açıklanan resmi rakamlara göre, ABD'de konut fiyatlarının rekor seviyelere çıkması ve son zamanlarda sık sık gündeme gelen mortgage faiz oranlarının artmasıyla ikinci el konut satışları Mayıs ayında aylık bazda yüzde 3,4 düştü.

Faizlerdeki indirim konut satışlarını nasıl etkileyecek?

Gayrimenkul sektörü son üç yılda duraklama eğilimine girerken 1 milyonun üzerinde konut stoku oluştu. Garanti BBVA Mortgage Genel Müdürü Murat Atay, faizlerde başlayan indirim sürecinin konut satışlarını artıracağını savunuyor.

Kredili konut satışları sektörü canlandırmadı!

Türkiye'de ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre mortgage sistemi ile satılan konut sayısı yüzde 3,5 artış göstermesine rağmen, toplam konut satışları yüzde 1,7 düştü.

Kredili konut satışlarında yüzde 10 artış yaşandı!

Türkiye'de ocak ayında geçen yılın aynı ayına göre mortgage sistemi ile satılan konut sayısı yüzde 3,5 artış göstermesine rağmen, toplam konut satışları yüzde 1,7 düştü.

Konut satışlarında senet patlaması yaşanıyor!

Konut satışlarında senet patlaması yaşanıyor. Ağustos ’ ta markalı konutlarda senetle alım oranı yüzde 66’ya kadar çıktı. Sektör temsilcilerine göre bu durum kayıt dışını tetikliyor...

Konut satışlarında senet patlaması yaşanıyor!

Konut satışlarında senet patlaması yaşanıyor. 2014 Ağustos’ta markalı konutlarda senetle alım oranı yüzde 66’ya kadar çıktı. Sektör temsilcilerine göre ise bu durum kayıt dışını tetikliyor.

Kredi faizlerindeki artış konut satışlarını olumsuz etkiledi!

İnşaat Malzemeleri Sanayicileri Derneği'nin (İMSAD) 2014 Ağustos Sektör Raporu verilerine göre, konut satışları 2014 Temmuz ayında yaşanan yüzde 20.2'lik keskin düşüşle birlikte yılın ilk yedi ayında yüzde 9.7 geriledi...

Yapı Kredi Koray GYO Ağustos 2014 Konut Satışlarını açıkladı!

Yapı Kredi Koray Gayrimenkul Ytaırım Ortaklığı tarafından bugün Kamu Aydınlatma Platformu'nda yapılan yazılı açıklamaya göre Yapı Kredi Koray GYO Ağustos 2014 Konut Satışlarını açıkladı.

Türkiye İMSAD: Kredi faizlerindeki artış ve siyasi istikrar beklentisi konut satışlarını olumsuz etkiledi!

Türkiye İMSAD’ın 2014 Ağustos Aylık Sektör raporuna göre, 2014’ün ilk yedi ayında konut satışları yüzde 9,7 oranında geriledi ve yeni konut fiyatlarındaki yıllık fiyat artışı yüzde 5,2 oldu...

Temmuz ayında konut satışları yüzde 20 düştü!

Faiz ortamının yanı sıra seçimler, tatilin geride kalmasıyla satışların artması gündemde Yüksek faiz oranları, ramazan ayındaki durgunluk, seçim süreci ve yaz tatili, temmuz ayında konut satışlarını yüzde 20.2 düşürdü.

konut satışları Mortgage faizleri etkisi Haberi

konut satışları Mortgage faizleri etkisi

Bir yandan yatırım araçlarının getirisizliği parayı gayrimenkule iterken, diğer yandan konut fiyatlarının primi ve düşük mortgage faizleri rekor satışlara yol açtı. 2014 sonu verileriyle son beş yılda emlak yatırımlarının getirisi tüm finansal yatırım araçlarını geçmişti. Konuyu 3 Mart 2015 tarihli yazımızda işlemiştik. 


2009-2014 sonunu kapsayan 5 yılda tüketici fiyat endeksi yüzde 45 arttı. Buna karşılık en yüksek getiriyi yüzde 75’i değer artışı yüzde 31’i kira gelirinden olmak üzere yüzde 106.6 ile konut yatırımı sağladı. Değer artışını TCMB, kira gelirlerini TÜİK hesaplıyor. 


Altının 5 yıllık getirisi yüzde 70, hisse senetlerinin yüzde 62, doların yüzde 56 ve hazine faizlerinin yüzde 46 olmuştu. Euro, mevduat faizi, yatırım fonları ve bireysel emeklilik fonlarının getirileri ise yüzde 45’lik TÜFE’nin altında kaldı.

-Bu yılın ilk çeyreğinde tablo pek...