04 / 05 / 2024

Kooperatif Tapu

Kooperatif Tapu

Şükrü Kızılot Hürses Gazetesi'ndeki bugünki köşesinde kooperatiflerin tapu işlemleri konusunu kaleme aldı. Gayrimenkul alım ve satımı, Gayrimenkul satış vaadi, Kat karşılığı temlik, Kat irtifakı ve kat mülkiyeti...

Evinin tapusunu geç alanlar, ince noktalara dikkat!

Hürriyet gazetesi yazarı Şükrü Kızılot, evinin tapusunu geç alanların dikkat etmesi gereken noktaları kaleme aldı

Beykoz Göksu Evleri'nde tapu anlaşmazlığı!

İstanbul’un en kıymetli yerlerinden olan Beykoz'da konumlanan Göksu Evleri'nde tapu krizi gündemde. Kooperatif üyelerinden bazıları, basına yansıyan haberlerde yaşananların bütün tarafıyla anlatılmadığını belirtti ve dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Kooperatif daireleri sahiplerinden alınabilir mi?

Posta yazarı Tamer Heper 'Bir kooperatif müteahhitle anlaşarak, birkaç bina yaptırmış. Müteahhit kendine ait daireleri sattı. Sattığı kişilerden biri de benim. 22 yıl sonra kooperatif aleyhimize tapu iptali talepli dava açtı. Böyle bir davada dairelerimiz elimizden alınır mı?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif dairesi müteahhitin borcundan dolayı riske girer mi? 

Posta yazarı Tamer Heper, bir okuyucusunun 'Müteahhitten inşaat halindeyken bir bina aldım.Şartları kağıda yazdık.Ödemeleri yaptım ve kat irtifakı yazılı tapu aldım. Bazı muafiyetler olduğu için inşaatı kooperatif olarak yaptığını söyledi. Zararım olur mu?' sorusunu yanıtladı.

Kooperatif başkanından tapu vurgunu!

Arnavutköy'de 1080 konutlu bir kooperatifin sığınak ve depo alanlarını meskene çevirerek sattığı iddiasıyla kooperatif başkanı Mehmet Ş.'nin yargılanması devam ediyor. Mehmet Ş.'nin 77 dairenin tapusunu da eşi, oğlu, gelini ve bir yaşındaki torunu üzerine yaptığı iddia edildi.

Tapu ve kat mülkiyetine yeni düzenleme!

Tapu, kat mülkiyeti, kat irtifakı, kooperatif ve belediyelere yeni düzenlemeler geldi. Düzenlemelerin yer aldığı 7099 sayılı Kanun bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı..

Kooperatif tapu harçları 2016!

Kooperatifler, gelirleri ile konut inşa edebiliyor. İnşaat bitiminin ardından kat mülkiyetine geçilmesi için gereken belgelerin hazırlanması ve başvuruların yapılması gerekiyor. Peki, kooperatif tapu harçları 2016 ne kadar?

Kooperatif tapu harcında esas alınacak vergi değeri!

Kooperatif tarafından yapılan binaların üyelere teslimi sırasında ödenecek tapu harcının nasıl yapılması gerektiği Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından açıklanıyor. İşte kooperatif tapu harcında esas alınacak vergi değeri..

Balıkesir Karesi'de kooperatif evlerinin tapuları dağıtıldı!

Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Maltepe Mahallesinde kooperatif evlerinin tapu dağıtım törenine katıldı. Yılmaz, kooperatif üyeleriyle sohbet ederek dertlerini dinledi.

Kooperatiflerde tapu devri!

Kooperatifler yapılar tamamlandıktan sonra yapıların bulunduğu yere göre yapı kullanma izin belgesi alınabiliyor. Kooperatif tapu devri konutların üyelere teslimi ile oluyor. İşte, Kooperatiflerde tapu devri işlemleri!

Kooperatiflerde tapu işlemleri nasıl yapılır?

Kooperatif tapu işlemleri yapının bitmesinden sonra üyelerin başvuruda bulunması ile gerçekleşiyor. Kooperatif alımında kat mülkiyetine geçmek için başvuru yapılarak tapu sahibi olmak mümkün olıyor. Peki, kooperatiflerde tapu işlemleri nasıl yapılır?

Tuzla'da 5 yılda 30 bin ruhsat 9 bin 950 tapu verildi!

5 yılda 30.000 kooperatif dairesine iskan ve ruhsatını veren Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, Yedi Evler Mevkii sakinlerine de tapularını teslim ederek bugüne kadar 9950 tapu dağıtımı gerçekleştirdi.

Kooperatif tapu işlemleri!

Kooperatif tapu işlemleri yapının bitmesinden sonra üyelerin başvuruda bulunması ile gerçekleşiyor. Kooperatif alımında kat mülkiyetine geçmek için başvuru yapılarak tapu sahibi olunabiliyor. Tevhit ve cins değişikliği gibi işlemler de yapılabiliyor...

Kooperatif tapu masrafları!

Kooperatif tapu masrafları, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı' nın görüşü alınarak Maliye Bakanlığı' nca tespit ve ilan edilmiştir. Kooperatif tapu masrafları binde 5,4 olarak belirlenmiştir...

Kooperatif Tapu Haberi

Kooperatif Tapu

1-Gayrimenkul alım ve satımı, 2-Gayrimenkul satış vaadi, 3- Kat karşılığı temlik, 4- Ferdi mülkiyete geçiş (tahsis), 5- Kat irtifakı ve kat mülkiyeti, 6- İpotek, 7- Diğer işlemler (şufa, iştira, vefa, ifraz, tevhit, cins değişikliği, yola terk, kat karşılığı inşaat, düzeltme gibi). 


KOOPERATİFLERİN TEMSİLİ VE YETKİ BELGELERİ 


Kooperatifler Kanunu'nun 3. maddesine göre kooperatifi temsile yetkili kimselerin ad ve soyadlarının ticaret sicilinde gösterilmesi zorunludur. Tapu Kanunu'nun 2. maddesinde ise kooperatiflerin bulunduğu yerin ticaret sicil müdürlüğünden yetki belgesi almaları ve bu yetki belgesinde anasözleşmelerine göre gayrimenkul tasarrufuna izinli olduklarının ve tapu işini yaptıracak temsilcinin yetkisinin gösterilmesi aranmıştır. 


Kooperatif temsilcisi gerçek kişi olabileceği gibi ortak olan tüzel kişiler de olabilir. Bu halde tüzel kişiyi temsile yetkili olan kişi kooperatifi de temsile yetkili sayılır (KK Md. 55). 

Temsile...