04 / 05 / 2024

Kooperatifte şerefiye nedir

Kooperatifte şerefiye nedir

Şerefiye, aynı apartman veya sitedeki evlerin konumlarına göre fiyatlandırılması anlamına geliyor. Peki, kooperatifte şerefiye nedir? Kooperatifte şerefiye ödemek zorunlu mudur? Yapı kooperatiflerinde şerefiye bedelleri nasıl dağıtılır?

Gayrimenkulde şerefiye kavramı nedir?

Şerefiye kavramı, bir projede yer alan bağımsız bölümlerin, proje özelliklerinin ve alıcı tercihlerini ifade eden kriterlerin bağımsız bölüm m2’ne uygulanarak, toplam proje değerinin bağımsız bölümlere adil paylaştırılmasıdır.

Şerefiye hesaplama programı nedir?

Aynı çatı altında bulunan, aynı özelliklere sahip fakat manzara ve cephe farkından dolayı daire fiyatının artmasına ve yükselmesine şerefiye deniyor. Peki, şerefiye hesaplama programı nedir?

Şerefiye değer düşüklüğü nedir?

Anagayrimenkulde dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasının en belirgin faktörü ise ''şerefiye bedeli'' olarak karşımıza çıkıyor. Peki, şerefiye değer düşüklüğü nedir?

Şerefiye hesabı nedir nasıl yapılır?

Tek bit çatı altında yer alan ve aynı tip özelliklere sahip dairelerin fiyatları aynı olmuyor bu değer farkına neden olan hesaba şerefiye deniyor. Peki, şerefiye hesabı nedir nasıl yapılır?

Şerefiye vergisi nedir?

Rant, bir mal ya da paranın, belirli bir süre içinde emek verilmeden sağladığı gelir olup; Yeni İmar Yasası'nda bu gelirin vergilendirilmesi için çalışmalar yapılıyor. Peki, şerefiye vergisi nedir?

Şerefiye nedir ve nasıl hesaplanır?

Hem iş yerlerinde hem de aynı tip konut ve siteler için uygulanan şerefiye manzara,cephe,açıklık,bahçe durumu gibi durumlarda geçerli oluyor.Şerefiye nedir ve nasıl hesaplanır?

Sistem sayım programı nedir?

Anagayrimenkul aynı olup dairelerin fiyatları farklı olması mümkün oluyor. Bu durumda şerefiye bedelinin etkisi oluyor. Peki, şerefiye bedeli nasıl hesaplanır? Sistem sayım programı nedir?

Şerefiye raporu nedir?

Anagayrimenkulün aynı olması fakat daire fiyatlarının farklı olmasının en önemli sebeplerinden bir tanesi ''şerefiye bedeli'' olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye bedeli daire özelliklerinden kaynaklanarak değişiklik gösteriyor. Peki, şerefiye raporu nedir?

Kooperatifte şerefiye nedir?

Şerefiye, aynı apartman veya sitedeki evlerin konumlarına göre fiyatlandırılması anlamına geliyor. Peki, kooperatifte şerefiye nedir? Kooperatifte şerefiye ödemek zorunlu mudur? Yapı kooperatiflerinde şerefiye bedelleri nasıl dağıtılır?

Kooperatifte tercihli daire verilir mi?

Kooperatifte tercihli daire nedir, kime verilir? Kooperatifte yönetim kurulu üyelerine tercihli daire verilir mi, sorusunun yanıtı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan rehberde yer alıyor.

Şerefiye payı nedir, nasıl hesaplanır?

Daire fiyatlarında önemli bir faktöre sahip şerefiye payı nedir, nasıl hesaplanır? Aynı yapıda bulunan daire fiyatlarını etkileyen şerefiye payı ile ilgili merak ettiğiniz sorularınızın yanıtı bu haberde...

Şerefiye hesabı nedir?

İş yerlerinde de uygulanan ancak genellikle yapıdaki aynı tip dairelerde fiyat farkı olarak karşımıza çıkan şerefiye hesabı nedir? Şerefiye hesabı nasıl ve neden yapılıyor?

Şerefiye parası nedir?

Bilindiği üzere, daire fiyatlarının belirlenmesinde şerefiye değeri önemli bir role sahip oluyor. Buna göre şerefiye parası nedir? Şerefiye parası hesabı nasıl yapılır, gibi sorularınızın yanıtı...

Kooperatifte şerefiye nedir Haberi

Kooperatifte şerefiye nedir

Kooperatifte şerefiye nedir?

Şerefiye, aynı apartman veya sitedeki evlerin konumlarına göre fiyatlandırılması anlamına geliyor. Şerefiye fiyat bedeli, söz konusu şerefiye kriterlerinin tespit edilmesi halinde hesaplanıyor. 


Örneğin, bir binada şerefiye kriteri manzara olurken, bir başka binada ise ulaşım cephe ve yön ağırlıklı olabiliyor. Peki kooperatifte şerefiye nedir? Yapı kooperatiflerinde şerefiye bedelleri nasıl dağıtılır?


Kooperatiflerde kura ve şerefiye, üyeler ile kooperatif yönetimi arasında tartışmalara neden olan konular arasında yer alıyor. Bu nedenle şerefiyeli dairelerin kaba inşaat sırasında belirlenmesi ve kooperatif üyelerinin bu şekilde bilgilendirilmesi gerekiyor.


1163 sayılı Kooperatifler Kanununun 23. maddesinde “Ortaklar bu kanunun kabul ettiği esaslar dahilinde hak ve vecibelerde eşittirler.” hükmüne yer verilmiştir.


Buna göre, şerefiye bedelleri ortaklar arasında eşitliğin sağlanması amacıyla ortaklara tahsis edilecek taşınmaz yönünden önceden yapılmış değerlendirme sonucunda, bir kısım ortakların...