26 / 11 / 2024

Laodikya Antik Kenti çalışmaları

Laodikya Antik Kenti çalışmaları

Laodikya Antik Kenti’ndeki kazı çalışmalarında, toprağın 7 metre altında mermer sütunlar bulundu. Denizli’nin Eskihisar Mahallesi’ndeki kazı bölgesi, antik dönemde Anadolu ’nun en büyük inanç merkezlerinden biri olan ‘Kuzey Agora’yı barındırıyordu...

Laodikya Antik Kenti'ndeki tiyatroda restorasyon çalışmaları başladı!

Denizli Büyükşehir Belediyesinin 2008'de Türkiye'de ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığı protokolle işletmesini üstlenip, kazı çalışmalarına destek verdiği Laodikya Antik Kenti'ndeki 2200 yıllık Batı Tiyatrosu'nda restorasyon çalışmaları başladı.

Laodikya Antik Kenti'nde arazi sahibi vatandaşların sorunları mecliste!

CHP Denizli Milletvekili Melike Basmacı, Denizli'de bulunan Laodikya Antik Kenti sit alanında arazisi bulunan vatandaşların sorunlarına ilişkin soru önergesi hazırladı..

Yatağan Stratonikeia Antik Kenti'nde kazı çalışması yürütülüyor!

Yatağan'da "gladyatörler kenti" olarak da bilinen Stratonikeia Antik Kenti'nde birçok bölgede kazı çalışması yürütülüyor. Antik kentteki spor okulu (Gymnasion) ve Batı Caddesi'nde ortaya çıkarılan 2 bin yıllık sütunlar vinç yardımıyla ayağa kaldırıldı.

Muğla Kaunos Antik Kenti'nin tanıtımına önem verilecek!

Muğla’nın Köyceğiz ilçesi sınırları içinde bulunan, bir diğer adı da "Kbid" olan Kaunos Antik Kentinin tanıtımına önem verilecek.Kaunos Antik Kenti bölgenin önemli turizm noktalarından olma özelliği taşıyor.

Düzde Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki kazı çalışmaları bitti!

Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki tiyatroda yeni sezon kazı çalışmaları tamamlandı. Nurperi Ayengin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu sezon çalışmaların yaklaşık 30 kişilik ekiple 36 gün sürdüğünü söyledi.

Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki kazılar tamamlandı!

Karadeniz 'in "Efes"i diye tabir edilen, 1. yüzyılda inşa edildiği belirtilen Prusias ad Hypium Antik Kenti'ndeki tiyatroda bu yılki kazı çalışmaları tamamlandı.

Lyrboton Kome Antik Kenti restore edilecek!

Kepez'in turizmden pay almasını sağlayacak en önemli yatırımlarından biri olan Lyrboton Kome Antik Kenti, önümüzdeki günlerde başlatılacak restorasyon çalışmasıyla ihya edilecek.

Kepez Lyrboton Kome Antik Kenti'nde kazılar başlıyor!

Kepez'in turizmden pay almasını sağlayacak Lyrboton Kome Antik Kenti'nde kazı çalışması için gereken ruhsat alındı. Lyrboton Kome Antik Kenti yaşayan bir arkeoparka dönüştürülecek.

Antalya Rhodiapolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları başladı!

Antalya’nın Kumluca ilçesinde Rhodiapolis Antik Kenti’nde kazı çalışmaları yeniden başladı.Rhodiapolis Antik Kenti kazı çalışmalarında heyet başkanlığı, Antalya Müzesi Müdürü Mustafa Demirel tarafından yürütülecek.

GEKA Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Beylikler Hamamı'nı yenileyecek!

Muğla'nın Yatağan ilçesinde bulunan Stratonikeia Antik Kenti'ndeki Beylikler Hamamı, "Stratonikeia Beylikler Dönemi Selçuk Hamamı rölöve, restitüsyon, restorasyon projesi" ile turizme kazandırılacak.

Tieion Antik Kenti'nde kazı çalışmaları sonlandırıldı!

Çaycuma ilçesinin Filyos beldesinde yer alan ve Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Tieion Antik Kenti'nde kazı çalışmaları sonlandırıldı.

Myndos Antik Kenti kazılarının yeniden başlaması talep edildi!

Bodrum'un Gümüşlük'teki Myndos Antik Kenti'nde 2005 yılından beri sürdürülen bilimsel ve arkeolojik kazılara Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından son verilmesine yerel halktan tepki geldi.

Tokat Sebastapolis Antik Kenti'nde restorasyon çalışmaları başladı!

Tokat'ın Sulusaray ilçesinde 2 bin yıllık geçmişe dayanan Sebastapolis Antik Kenti'nde kazı ve restorasyon çalışmaları başladı.

Laodikya Antik Kenti çalışmaları Haberi

Laodikya Antik Kenti çalışmaları


Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü tarafından kazılan Kuzey Agora yaklaşık 35 bin metrekare alana yayılıyor. Kazı çalışmaları kapsamında sütunlar, toprak altından çıkarılıp, restorasyonu yapılarak antik dönemdeki gibi ayağa kaldırılıyor.


Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, yeni sütunları buldukları bölgeyi başta tepe sandıklarını açıkladı: “Daha önce burayı tepe olarak düşünüyorduk. Ama bu tepenin altında sütunlar tespit ettik. Laodikya’da M.S. 494 yılı depreminde yıkılan sütunlu galerileri bulduk. Depremde bu sütunlu galeri yıkıldıktan sonra rüzgârın etkisiyle oluşan toz erozyonu tortuları burada 7 metre yüksekliğinde tepe oluşturmuş. Bu sayede de buradaki sütunlu galeriler korunabilmiş” dedi.


İncil’de adı geçen bir hac merkezi


Şimşek, agorada 11 metre boyunda, tonlarca ağırlıkta, yaklaşık 250 sütun bulunduğunu anlatırken bölgenin önemine de değindi: 


“Laodikya Antik Kenti’nde bu tür çok...