29 / 04 / 2024

Mantolama denetlenecek mi

Mantolama denetlenecek mi

Binalarda ısı yalıtımı ve mantolama sistemi giderek yaygınlaşıyor. Ancak bazı mantolama sistemlerinde yangına dayanıklı olmayan malzemeler kullanılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu riski ortadan kaldırmak için önemli bir adım attı.

Mantolama zorunluluğu 2017!

2 Mayıs 2017 tarihi itibariyle enerji kimlik belgesi olmadan dairelerin satış işlemleri gerçekleşemeyecek. Peki, mantolama zorunluluğu var mı? Mantlama olmadan bu belge alınabilir mi?

Dükkan sahibi mantolama kararına itiraz edebilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucusunun sorduğu ''Dükkan sahibi mantolama kararına itiraz edebilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o yazı...

Erzurum'da eski binalarda mantolama sorunu yaşanıyor.

Erzurum’da yapı tarihi 20 yılı geçmiş binalarda maliyet yüksekliği sebebiyle mantolama sorunu yaşanıyor. Vatandaşlar mantolama sorunun giderilmesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen’i çare olarak görüyor.

Mantolama yaptırmak mecburi mi?

Binalarda ısı kayıplarının azaltılması ve enerji tasarrufu sağlanabilmesi için eski yapılarda ve yeni inşa edilen yapılarda mantolama yapılıyor.Peki mantolama yaptırmak mecburi mi?Mantolama yaptırmamanın cezası var mı?

Mantolama mecburi mi?

Isı yalıtımı projesi olarak da bilinen mantolama imara ilişkin mevzuat gereğince yapı ruhsatı verilmesi safhasında tesisat projesi ile birlikte ilgili idarelerce isteniyor. Peki, mantolama mecburi mi?

Eski binalarda mantolama zorunlu mu?

Yeni binalarda zorunlu olan mantolama işlemi eski binalarda da geçerli mi? Hangi şartlarda mantolama yapılması gerekir? Mantolama yaptırmanın avantajları neler? Eski binalarda mantolama zorunlu mu?

Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

Anagayrimenkulde mantolama uygulaması yapıldığını düşünelim. Bina çıkmalarında yapılacak mantolama masrafı 1. kat malikine mi aittir yoksa tüm kat maliklerine mi? Bina çıkmaları mantolama masrafı kime aittir?

İntifa hakkı ile kiralama yapılabilinir mi?

İntifa hakkı, ona sahip olunan kişinin (en çok) hayatı ile sınırlı olarak, başkasına ait bir taşınmazdan tamamıyla yararlanmak ve kullanmak hakkıdır. Peki intifa hakkı ile kiralama yapılabilinir mi?

Bağcılar'daki tüm okullarda mantolama ve yenileme çalışmaları başladı!

Bağcılar'da bulunan tüm okullar İstanbul İl Özel İdare tarafından güçlendirildikten sonra, Bağcılar Belediyesi tarafından ısı kaybını önlemek için dış cephelere mantolama ve yenileme çalışmaları başlatıldı...

İntifa hakkı mirasçılara geçer mi?

İntifa hakkı aksi bir durum gerçekleşmedikçe intifa hakkı sahibinin ölümüne kadar süren bir haktır. Peki intifa hakkı sahibi öldüğünde ne olur? İntifa hakkı mirasçılara geçer mi?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama işlemlerini teşvik edecek!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı mantolama işlemlerini teşvik edecek ve uygulama sayesinde bina yöneticisi, belediyeye giderek ücret ödemeden yaklaşık yüzde 40 oranında azaltan yalıtım işlemini başlatabilecek...

Emlak vergisi taksitli ödenir mi?

Emlak vergisi, gayrimenkul sahiplerinin her yıl devlete ödemekle yükümlü oldukları bir vergidir. Emlak vergisi taksitli ödenir mi? Kaç taksitte ödenir? sorularının cevabı haberimizin içinde yer alıyor.

İşveren risk analizini kendisi yapabilir mi?

Bilindiği üzere işçi çalıştıran tüm işyerlerinde risk analizi yapılması İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile zorunlu hale getiriliyor. Peki işveren risk analizini kendisi yapabilir mi?

Mantolama denetlenecek mi Haberi

Mantolama denetlenecek mi


Binalarda ısı yalıtımı ve mantolama sistemi giderek yaygınlaşıyor. Ancak bazı mantolama sistemlerinde yangına dayanıklı olmayan malzemeler kullanılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu riski ortadan kaldırmak için önemli bir adım attı. Bakanlığın başlatacağı yeni sisteme göre mantolamada yangına dayanıklı malzeme kullanımı zorunlu olacak. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mantolama işleminde vatandaşların güvenli malzemeye erişebilmesi için denetim firmalarına ve belediyelere genelge gönderecek. 

Gönderilecek genelge ile bundan sonra yapı denetim firmaları şantiyeye geldiğinde firmadan yangın deney raporu istenecek. 

Yangın Yönetmeliği'ne göre dış cephelerin, yüksek binalarda zor yanıcı malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması zorunlu kılınıyor. 

Yeni düzenlemeye göre binaların dış cephesinde kullanılacak mantolama sistemi için artık yangına dayanıklılık deneyi de istenecek. 

Binaya mantolama yaptıran müteahhit kullanacağı ısı yalıtım malzemesi, yapıştırıcı, dübel, sıva filesi,...