25 / 07 / 2024

Melik Mahmud Gazi Hangâhı nerede

Melik Mahmud Gazi Hangâhı nerede

Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, darphane binası olarak bilinen ve aslında hangah olan tarihi yapının Konya Ovası Projesi (KOP) kapsamında restore edilmesi için çalışmalara başladıklarını söyledi...

Osman Gazi Köprüsü ikramiyeleri mecliste!

İstanbul Milletvekili Mustafa Sezgin Tanrıkulu İstanbul'da Osman Gazi Köprüsü inşaatında çalışan işçilere vaat edilen ikramiyenin henüz verilmemesi sorununu meclise taşıdı. Tanrıkulu, sorularını Başbakan Davutoğlu'na sordu..

İşte Osman Gazi Köprüsü'ne kavis verdiren sebep!

İstanbul-Bursa-İzmir Otoyolu Projesi'nin en büyük ayağını oluşturan Osman Gazi Köprüsü'ne kavis verdiren "Hersek Lagünü", 113 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.

Osman Gazi Köprüsü arsa fiyatlarını yüzde 100 artırdı!

Osman Gazi Köprüsü güzergâhındaki köylerde araziler iki yılda yüzde 100 değerlendi. Bölgede arazi yatırımı yapmak hala çok cazip. Emlakçılar köprünün açılışı ile yeniden hareketlenme olacağını söylüyor.

Osman Gazi Köprüsü'nde halk günü indirimi yapılacak mı?

Haftanın belli günleri ya da günün belli saatleri arasında, Osman Gazi Köprü ücretinde indirim yapılması gündeme getirildi. Peki haftanın belirli günlerinde Osman Gazi Köprüsü'nde halk günü indirimi yapılacak mı?

Gazi Çelik: Konut satışlarında patlama bekliyoruz!

Eskişehir Emlakçılar Odası Başkanı Gazi Çelik, bankalarda faiz oranlarının son üç aya göre biraz daha makul bir seviyeye indiğini belirterek, "İlerleyen günlerde kredilerin azalmasıyla ev satışlarında patlama bekliyoruz" dedi.

Osman Gazi Köprüsü bölgede arsa ve konut fiyatlarını yükseltti!

Osman Gazi Köprüsü sayesinde bambaşka bir çehreye kavuşacak. Bölge halkı 5 bin liralık arazilerin şimdiki değerinin 100 bin lira olduğunu söyledi. Dilovası Kaymakamı Hulusi Şahin de köprünün trafik yoğunluğunu azaltacağını söyledi.

Osman Gazi Köprüsü neden kavisli yapıldı?

İstanbul-İzmir arasını 3.5 saate indirecek İzmit Körfez Geçiş Köprüsü’nde son tabliye dün törenle konuldu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, dev köprünün adının Osman Gazi olacağını açıkladı.Köprü sağa kavisli şekilde dizayn edildi.

İzmit Osman Gazi Köprüsü'nün geçiş ücreti 35 dolar + KDV!

Bin 550 metre orta açıklığı ile dünyanın en büyük orta açıklığa sahip 4′üncü asma köprüsü olan, 2 bin 682 metre uzunluğundaki Osman Gazi Köpürüsü Mayıs ayı sonunda ulaşıma açılacak. Köprünün geçiş fiyatı 35 dolar + KDV olarak belirlendi.

Kosova Gazi Mehmet Paşa Hamamı restorasyon için bütçe bekliyor!

Kosova'da bulunan Osmanlı döneminden kalma Balkanların en büyük tarihi eseri olan ve UNESCO'nun tarihi eser konumunda bulunan Gazi Mehmet Paşa Hamamı, onarım için bütçe bekliyor.

Gazi Durul Kuşdemir kimdir?

Mimar Gazi Durul Kuşdemir kimdir? Mimar Gazi Durul Kuşdemir, bugüne kadar hangi işlerde görev aldı? Gazi Durul Kuşdemir, bugün hangi mimarlık firmasında çalışmalarına devam ediyor?

Sarıgazi Semt Polikliniği hizmete açıldı!

Sağlık alanında yaptığı yatırımlarla dikkat çeken Sancaktepe Belediyesi bu alanda yaptığı çalışmalara bir yenisini daha ekleyerek Atatürk Mahallesi’nde bulunan Sarıgazi Semt Polikliniğini hizmete açtı.

Ertuğrul Gazi Türbesi yeniden restore edilecek!

Osmanlı’nın kurucusu Osman Bey’in babası Ertuğrul Gazi’nin Söğüt’teki türbesi dökülüyor. 1 yılda iki defa restore edilen tarihi türbe drenaj sistemindeki hatadan dolayı alttan nem alıyor. Duvarlar şişmeye başladı.

Gaziantep Şahinbey'de şehit ve gazi aileleri TOKİ ile ev sahibi oluyor!

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu’nun yoğun çabaları sonrasında TOKİ ile protokol imzalanarak gazi ve şehit yakınlarının uygun koşullarda ev sahibi olmaları için çalışmaların başladı.

Melik Mahmud Gazi Hangâhı nerede Haberi

Melik Mahmud Gazi Hangâhı nerede


Aksaray’da darphane binası olarak bilinen yapının aslında hangâh olduğu öğrenildi.


Kaynaklarda Melik Mahmud Gazi Hangâhı olarak geçen yapının ne amaçla yapıldığı konusunda bilgi bulunmuyor. Planı yan mekanlı, zaviyeli camilere benzeyen hangah, aynı zamanda Konya Sahip Ata Hangâhı, Afyon Boyalıköy Kureyş Baba Hangâhı ve Çorum Mecitözü Elvan Çelebi Dergâhı ile plan bakımından benzerlik gösteriyor. Ancak bu yapılar Aksaray hangâhında olduğu gibi çini kaplı değil.


Tarihi yapı hakkında bilgi veren Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürü Mustafa Doğan, "Hangâhın kitabesi bulunmadığından yapım tarihi bilinmemektedir. Ancak yapının üzerinde bulunan çinilere dayanılarak XIII-XV. yüzyılda yapıldığı sanılmaktadır. Hangâha ismini veren Melik Mahmud Gazi, Danişmendli hükümdarlarından Nizameddin Yağıbasan’ın oğlu olup, asıl adı Muzafferiddin Melik Mahmud Gazi’dir." dedi.


Aksaray'ın en eski tarihi yapılarından biri olduğunu ifade eden İl Kültür...