05 / 05 / 2024

Mesken tapusu fatura ödemesi

Mesken tapusu fatura ödemesi

Kayseri Tüketici Mahkemesi, kat mülkiyeti tapusu alınmadığı için şebeke suyu bedelini iki kat fazla ödeyen vatandaşın mağduriyetinin gidermek için adım attı. 

Mesken tapusu almayan müteahhit su faturasına ortak olacak!

Kayseri Tüketici Mahkemesi, kat mülkiyeti tapusu alınmadığı için şebeke suyu bedelini iki kat fazla ödeyen vatandaşın mağduriyetinin gidermek için adım attı. 

Dükkan tapusunu meskene çevirme işlemleri!

İnşaat çalışmaları tamamlanmış ve iskan izni alınmış kat mülkiyeti olan bir binada dükkan tapusu olan bir bağımsız bölüme mesken tapusu almak mümkün olabiliyor. İşte dükkan tapusunu meskene çevirme işlemleri..

Kat mülkiyeti tapusu nasıl çıkarılır?

Bir arsa üzerinde inşa edilen bir yapıdaki mesken ve işyerlerine tapu alınabilmesi için yapının projesine uygun inşa edilmesi ve oturum izinlerinin alınması gerekiyor. Peki, bir bağımsız bölüm için kat mülkiyeti tapusu nasıl çıkarılır?

Devremülk tapusu nedir?

Mesken olarak kullanılmaya elverişli bir yapıdan, yılın belli dönemlerinde ve müşterek mülkiyet payına bağlı olarak yararlanma hakkına devremülk deniyor. Peki,devremülk tapusu nedir?

Aile konutu şerhi talebi!

Bir mesken tapusu üzerine, aile konutu şerhi konması; eşlere birtakım hak ve sorumluluklar yüklüyor. Aile konutunun tapusuna şerh konulabilmesi için, tapu dairesine müracaat edilmesi gerekiyor. İşte aile konutu şerhi talebi dilekçesi...

Dükkan tapusu nasıl olur?

Bir arsa üzerine yapılacak inşaatta hangi bölümün mesken, hangi bölümün dükkan veya ortak alan olacağı mimari projesinde tespit ediliyor. Peki, dükkan tapusu nasıl olur? Dükkan tapusu nasıl alınır?

Krediyle alınan ev tapusu ortak hisseli olur mu?

Konut kredisi için başvuru koşulları bankadan bankaya değişkenlik gösteriyor. Konut kredisi kullanılarak bir mesken alınması halinde, evin tapusu krediyi alan kişi adına düzenleniyor. Peki, krediyle alınan ev tapusu ortak hisseli olur mu?

Kredi ile alınan evin tapusu ortak olur mu?

Konut kredisi kullanılarak bir mesken alınması halinde, evin tapusu krediyi alan kişi adına düzenleniyor. Kredi ile alınan evin tapusu ortak olur mu? Kredi ile alınan ev eşin üstüne yapılabilir mi?

Su faturası internetten ödenir mi?

Su faturası, mesken ve işyeri gibi gayrimenkullerde kullanılan su tüketimine göre kesiliyor. Her ay belli dönemlerde kesilen fatura, web sayfasında belirtilen ödeme noktalarında ödenebiliyor. Peki, su faturası internetten ödenir mi?

Zilyetlik tapusu nasıl alınır?

Bir şey üzerinde fiili hâkimiyeti bulunan kimse onun zilyedi oluyor. Taşınmaz üzerindeki irtifak haklarında ve taşınmaz yüklerinde hakkın fiilen kullanılması zilyetlik sayılıyor. Peki, zilyetlik tapusu nasıl alınır?

Tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?

Taşınmaz mallar için emlak vergisi, 1319 sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince ödeniyor. Emlak vergisi, taşınmazın tapu değeri üzerinden vergi oranlarının hesaplanması ile bulunuyor. Peki, tapusu olmayan evin emlak vergisi olur mu?

Mesken çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanır?

Belediyelerin çevre temizlik hizmetlerinden yararlanan konut, iş yeri ve diğer şekillerde kullanılan binalar çevre temizlik vergisine tabi tutuluyor. Peki, mesken çevre temizlik vergisi nasıl hesaplanır?

Arsa tapusu ev tapusuna nasıl çevrilir?

İnşaat çalışmaları tamamlanmamış; Yapılmakta veya ileride yapılacak olan bir yapıda kat irtifakı kurulabiliyor. Peki, inşaatı bittiği halde kat mülkiyeti olmayan arsa tapusu ev tapusuna nasıl çevrilir?

Mesken tapusu fatura ödemesi Haberi

Mesken tapusu fatura ödemesi

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre mahkeme, "mesken tapusu" olarak bilinen kat mülkiyeti tapusunu almadan daire satan müteahhidin, daireye gelen su faturasının yarısını ödemesine karar verdi. 

Kayseri'de bir daire sahibi, dairenin kat mülkiyeti tapusu olmadığı için 2017 yılına kadar su faturası bedelini iki kat tarifeli inşaat aboneliği üzerinden ödedi. Vatandaş, mddi kaybın müteahhit tarafından giderilmesi için Talas Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanlığı'na başvuruda bulundu. Hakem heyeti, tüketiciyi haklı bulup kat mülkiyeti alınıncaya kadar su faturası olarak ödenen bin 740 liranın yarısının müteahhitin ödemesine karar verdi. 

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Mahmut Şahin, konu ile ilgili açıklamada bulundu. Türkiye'deki yapıların birçoğunda mesken ruhsatının olmadığını belirten Şahin, "Milyonlarca tüketici yıllardır fazla para ödüyor. Burada tüketicinin bir hatası yok. Tüketici ev alırken mesken masrafını da...