06 / 05 / 2024

Meskeniyet iddiası dava

Meskeniyet iddiası dava

Meskeniyet iddiası, İcra ve İflas Kanunu gereğince haczi caiz olmayan mallar ve haklar arasında yer alıyor. Peki, meskeniyet iddiası satışı engeller mi? İşte meskeniyet iddiası yargıtay karar örnekleri...

İstanbul'da kentsel dönüşümü durdurmak için bin 500 dava açıldı iddiası!

AK Parti İstanbul İl Başkanı Osman Nuri Kabaktepe İstanbul'daki kentsel dönüşüm süreciyle ilgili olarak yaptığı açıklamada İstanbul'da kentsel dönüşümü durdurmak için  bin 500 dava açıldığını söyledi. İşte Osman Nuri Kabaktepe'nin o açıklaması...

Süleymanpaşa Belediyesi kamu alanlarını ihaleyle satıyor iddiası! Dava açıldı!

Tekirdağ'ın Süleymanpaşa Belediyesi’ne bedelsiz şekilde özel mülklerden kesinti yapılan alanın, kamu ihtiyacı dışında kullanılarak konut imarıyla satışa sunulduğu iddiası ile dava açıldı. İşte detaylar...

Elazığlı depremzedelerin sözleşmelerine dava açmama şartı eklendi iddiası!

Elazığ’da yaşanan depremde evleri yıkılan mülk sahiplerinin birçoğu, sorumlulukları bulunduğu iddiasıyla, Elazığ Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) aleyhinde haklarını aramak amacıyla dava açtı.

Paramount Otel için ikinci dava Murat Uras'tan geldi!

Yasemin Uras'ın 'Otelime çöktüler' iddiasıyla mahkemeye taşıdığı Bodrum’da bulunan Paramount Otel için ikinci dava da kardeşi Murat Uras tarafından açıldı. Murat Uras, otelin devri sebebiyle alacağını iddia ettiği 143 milyon Türk Lirası'nı; Unico Sigorta şirketlerinden talep etti.

Ekrem İmamoğlu ve babasının dolandırıcılık iddiasıyla yargılandığı dava reddedildi!

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve babası Hasan İmamoğlu'nun, Beylikdüzü'nde bulunan  inşaatlarında hileli davranışta bulunarak 3 müşteriyi aldattıkları iddiasıyla "nitelikli dolandırıcılık" suçundan yargılandıkları davada, mahkeme davanın reddine karar verdi.

Ekrem İmamoğlu ve babasının dolandırıcılık iddiasıyla yargılandığı dava ertelendi!

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile babası Hasan İmamoğlu'nun, Beylikdüzü'nde bulunan inşaatlarında 3 müşteriyi aldattıkları iddiasıyla "nitelikli dolandırıcılık" suçundan yargılanmalarına devam edildi.

Yalova'da devre mülk dolandırıcılığı iddiasıyla 52 sanık hakkında dava açıldı!

Yalova'da 107 kişinin devre mülk dolandırıcılığı ile mağdur olduğu iddiasıyla 5'i tutuklu toplam 52 sanık hakkında dava açıldı.

Defne Samyeli ev sahibine dava açtı!

Defne Samyeli, “1,5 yıldır kiramı alamıyorum. Gönderdiğim notlara da geri dönmüyor” diye konuşan ev sahibi Yusuf Araz hakkında "gerçek dışı açıklama yaparak kamuoyunda adını karaladığı" iddiasıyla dava açtı. 

Demet Akalın icra memurlarına dava açtı!

‘Eşyalarıma kasten zarar verildi’ diyerek evine gelen icra memurlarından şikayetçi olan Demet Akalın, şimdi de hacizden sonra evini su bastığı iddiasıyla dava açtı. 

Akfa Holding ve Fi Yapı soruşturmasında 84 kişiye dava!

FETÖ/PDY'ye finansal destek sağladıkları iddiasıyla kayyum atanan Akfa Holding ve Fi Yapı'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında 84 kişiye dava açıldı.

N. Soykan villasının usulsüz el değiştirmesiyle ilgili dava sürüyor!

Malatyaspor’un “efsane başkanı” olarak bilinen merhum işadamı Nuretin Soykan’ın villası ve bahçesinin ilginç bir şekilde el değiştirildiği iddiasıyla açılan dava Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde sürüyor.

Hülya Avşar'a komşusu arsa işgali için yeniden dava açtı!

Ünlü şarkıcı 10 yıl önce komşusunun arsasını haksız yere işgal ettiği iddiasıyla açılan davayı kaybetmişti. Komşusu, kararın uygulanmadığı gerekçesiyle yeniden dava açtı..

Ukra Yapı'nın patronlarına şok dava!

Ukra Yapı’nın patronları hakkında ‘dolandırıcılık’ iddiası ile dava açıldı. Gerekçe projede olmayan hayali bir daireyi satmak. Şirketin 4 yöneticisi 5 yıla varan hapis istemi ile yargılanıyor.

Meskeniyet iddiası dava Haberi

Meskeniyet iddiası dava

Meskeniyet iddiası satışı engeller mi?

Meskeniyet iddiası, İcra ve İflas Kanunu gereğince haczi caiz olmayan mallar ve haklar arasında yer alıyor. Kanunun 82/12. maddesi gereğince, borçlunun ekonomik ve sosyal statüsüne uygun evi haczedilemiyor. Peki, meskeniyet iddiası satışı engeller mi? Meskeniyet iddiası ile ilgili yargıtay kararları nelerdir?


Kanunda yer alan esaslara göre, borçlunun haline münasip evi (ancak evin kıymeti fazla ise bedelinden haline münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılmak üzere haczedilerek satılır).


Burada da belirtildiği üzere, uygulanacak haciz işleminde meskeniyet iddiası bulunan evin değerinin fazla olması durumunda mesken satılarak; haline münasip bir yer alınabilecek miktarı borçluya bırakılıyor. Geri kalan kısım ise alacaklıya olan borçtan düşülüyor.


Ayrıca meskeniyet iddiası ile açılan davalarda, konutun niteliği; ailenin geliri gibi çeşitli unsurlar da göz önünd bulunduruluyor. Örneğin...