05 / 05 / 2024

Mimarlar Odası dava açabilir mi

Mimarlar Odası dava açabilir mi

Ulusal Ses Gazetesi'nin yazarlarından Tahir Çalgüner bugünkü yazısında Mimarlar Odası'nın yargıdaki yerinden bahsetti. İşte Tahir Çalgüner'in o yazısı...

Mimarlar Odası Kanal İstanbul projesi için yeni dava hazırlığında! 

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Esin Köymen, Kanal İstanbul projesi sınırları içinde yer alan Başakşehir’deki 12.5 milyon metrekarelik askeri alanın yapılaşmaya açılması için dava hazırlığında olduklarını söyledi. 

Mimarlar Odası'ndan Kalamış Yat Limanı’nın devrine dava!

Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın imar planlarında değişiklik yapılarak işletme hakkının 40 sene daha özelleştirilmesine karşı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından dava açıldı.

Mimarlar Odası'ndan Bakırköy Belediyesi'ne dava!

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi'nin satışa çıkardığı 33 dönümlük yeşil alan için Bakırköy Belediyesi'ne dava açtı.

Mimarlar Odası’ndan Karşıyaka imar planına dava!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi ve Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi, İzmir Karşıyaka Atakent’te, özel bir okula ait arazide yapılan plan değişikliğine dava açtı.

İmar affına Mimarlar Odası'nda tepki!

Türkiye genelinde tapusu olmadan yapılan gecekondular, apartmanlar, kaçak çıkılan katlar için af getirileceği açıklandı. Mimarlar Odası'ndan imar affı konusuna tepki geldi. 

Mimarlar Odası: AKM'yi yıkmak suçtur!

Yeni AKM projesine Mimarlar Odası'ndan itiraz geldi. Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhcu, “AKM’yi yıkıma terk etmek de yıkmak da suçtur. Hukuki girişimde bulunacağız” dedi.

Mimarlar Odası'ndan Kültürpark projesi açıklaması!

Mimarlar Odası İzmir Şubesi, Kültürpark projesiyle ilgili yeni açıklamada bulundu. Odadan yapılan açıklamada ''Büyükşehir'i uyarmıştık'' ifadeleri yer aldı.

Mimarlar Odası'ndan Anıtkabir imar planı açıklaması!

Mimarlar Odası, Anıtkabir’le ilgili 2023 Nazım İmar Planı incelemesini yaptı. Plana göre Anıtkabir alanın 100 bin metrekare alan konut alanı olacak.

Mimarlar Odası'ndan fotoğraf yarışması!

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Dünya Mimarlık Günü kapsamında fotoğraf yarışması düzenliyor.

Mimarlar Odası'ndan Şemsi Paşa Cami açıklaması!

Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, Üsküdar sahilindeki Şemsi Paşa Cami için açıklama yaptı. Yetkililer, Şemsi Paşa Külliyesi'ne zarar veren sorumlular hakkında gerekli işlemlerin derhal başlatılmasını istedi.

Mimarlar Odası'ndan yatay mimari raporu!

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Yatay mimariden yanayım” açıklamasından sonra, Bakanlık tarafından hazırlanan yönetmelik taslağına Mimarlar Odası’ndan itiraz geldi

Mimarlar Odası'ndan Sivas Eğri Köprüsü açıklaması!

Sivas'ta Kızılırmak nehri üzerine inşa edilen Eğri köprünün 130 derecelik eğimle sola dönen özelliğini Mimarlar Odası yorumladı. Yetkililer, rivayetler dışında bilgi edinilemediğini belirtti.

İç Mimarlar Odası'ndan Çukurovalı gazetecilere ziyaret!

İç Mimarlar Odası Adana Şube Başkanı Çağkan İnan ve Yönetim Kurulu üyesi Tugkan İnan Adana Çukurova Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret etti. Ziyaret sırasında, Adana'nın sorunları ve projeleri konuşuldu.

Mimarlar Odası dava açabilir mi Haberi

Mimarlar Odası dava açabilir mi

Meslek odalarının toplumsal yaşam için önemi tartışılmaz. Ancak bazı konular var ki; özeleştiri yapılması gerekir.


Bugünkü gazete manşetlerinde okuyoruz..."Mimarlar odası için Danıştay karar vermiş..".Dava açma ehliyeti yok,menfaati yok diye..."


Örnek olaylarda, mahkemenin aldığı kararlar doğrudur.


1. Dava ulus bölgesindeki bir kamulaştırma ile ilgili...zaten tarafları belli....sen niye dava açarsın. Danıştay'ın verdiği karar zekice ve doğru.


2. AOÇ davası diye asliye hukuk mahkemesinde açılan "vasiyet" davasına yine aynı gerekçeden red verildi. Karar doğru.


3. "Bireysel" başvuru hakkından ANAYASA mahkemesine yine aynı konuyu götürdüler.....yine aynı gerekçeden red verildi. Karar yine doğru.


Usül hukukunu bilmeden açılan serseri davalar kentsel mücadele ana davamıza zarar vermektedir.


Bu türden reddedilen davaların sayısı umarım Mimarlar odasının katkısıyla bundan sonra çoğalmaz.Çünkü bu gelişmeler bizi tehlikeli bir sonuca götürüyor.


Danıştay ileride kent ve planlama ile ilgili projelerde...